// Nurettin Eryılmaz //
Sakarya Kadın Platformu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile iptal edilen İstanbul Sözleşmesi için Adapazarı Gar Meydanı'ndan toplanarak eylem yaptı. Platform sözcüsü Yasemin Hacıeyüpoğlu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

DEVLET KADINA ŞİDDETSİZ YAŞAM HAKKINI TANIMADI!
"Kadın cinayeti olmadan, şiddete maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok! Bu cinayetleri ve şiddeti önlemek, katilleri cezasız bırakmamak için çaba gösterilmesini beklerken, bu gece Resmi Gazetede yayınlanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, kadınların hayatına bir karabasan gibi indi. İktidar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etti. Bu çekilme ilanının kadın katillerini, tacizcileri, tecavüzcüleri daha da cesaretlendireceği açıktır.

ANAYASAYA VE İNSAN HAKLARI HUKUKUNA AYKIRIDIR
Ülke tarihinde ilk defa hem de “imza törenine ev sahipliği yapmaktan ve ilk imzacısı olmaktan gurur duyulduğu” açıklanan bir insan hakları sözleşmesinden imza çekilmiştir. Bu çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Karar, Anayasa’nın başlangıç ilkelerinin, değiştirilemez hükümlerinin ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemelerin ihlalidir. Anayasa’nın 14. Maddesine göre, insan haklarına aykırı faaliyetlerde bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanımıdır.

SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Biz kadınlar olarak istediğimiz ve arzuladığımız yaşamı kurmak için savaşmaya devam edeceğiz. Mücadele eşiğini aştığımızı düşünüyor ve bu savaşı evde, işyerinde, sokakta yaşamımızı tehlikeye sokan her düşünceyle, her ideolojiyle, her anlayışla, her türlü şiddete karşı savaş vereceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Ve bütün kadınları bir araya gelmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesini iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Yaşasın kadınlar ve mücadeleye devam edenler..."