Türkiye'de Makine sektörünün önde gelen isimlerinden MAİB Genel Başkanı Kutlu KARAVELİOĞLU, özel röportajından kalemine yansıyanları derledik. Türkiye ekonomisine katkıları ve faaliyetleri hakkında bilgiler ve o özel röportajı siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz. KARAVELİOĞLU; kendisine iletilen Makine sektörü ile ilgili soruları çok net şekilde cevaplandırdı.

Önce Kutlu KARAVELİOĞLU’nu tanıyalım:

Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği​ Başkanı, Layne Bowler A.Ş/Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, Samsun Makina Sanayi A.Ş/Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. 14.11.1961'de Ankara'da doğan Kutlu KARAVELİOĞLU, TED Ankara Koleji ve ODTÜ (lisans 1984, yüksek lisans 1987 -Bilgisayar Yardımıyla Tasarım (CAD) mezunudur. Master çalışmaları sırasında (1984-1987) TEK Santraller Proje ve Tesis Dairesi Başkanlığında, termik santrallerin plan, proje ve yatırım safhalarında çalıştı. Askerlik görevini (1987-1988) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Teknik Daire Başkanlığında, Üslerin bakım onarım teknikerlerinin eğitiminden sorumlu Asteğmen olarak yerine getirdi. İngilizce bilen Karavelioğlu, evli olup 2 çocuk babasıdır.

Halen yürütmekte olduğu görevler;

Yurtiçi sektörel görevleri:

2007 - Makina İmalat Sanayii Sektör Platformu (MSSP) Başkanı

2012 - Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) Başkanı

2015 - Makina İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) YK Başkan Yardımcısı.

2016 - TOBB Makine Sektör Meclisi Başkanı

2018 - Makina ve Aksamları İhracatçı Birliği (MAİB) Başkanı

2018 - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) Makina Sektör Kurulu Başkanı

2018 - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) YK Üyesi

2018- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) İnovasyon Komitesi Başkanı

Yurtdışı sektörel görevleri:

2015 - Avrupa Mühendislik Endüstrileri Konfederasyonu (ORGALIME) Türkiye temsilcisi

2017 - Avrupa Pompa İmalatçıları Federasyonu (EUROPUMP) Önceki Başkanı ve İcra Konseyi Üyesi

Daha önce yürüttüğü görevleri;

Yurtiçi sektörel görevleri:

1994 - 2003 Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk-Magrep ve Türk-Irak İş Konseyleri Üyesi

1997 - 2000 Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) Kurucu YK Üyesi

2000 - 2007 Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) Başkanı

2002 - 2004 Makina ve Aksamları İhracatçı Birliği (MAİB) Kurucu YK Üyesi

2004 - 2006 Makina İmalatçıları Birliği (MİB) YK Sekreter Üyesi

2004 - 2006 Türk Tarım Makinaları İmalatçıları Derneği (TARMAKBİR), Uluslararası Federasyonlarda temsilden sorumlu üye

2006 - 2008 Makina ve Aksamları İhracatçı Birliği (MAİB) YK Üyesi

2007 - 2010 Makina Tanıtım Grubu YK Üyesi

2008 - 2018 Makina ve Aksamları İhracatçı Birliği (MAİB) Başkan Vekili

2010 - 2017 Makina Tanıtım Grubu YK Başkan Yardımcısı

2014 - 2015 Makina İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Kurucu Başkanı

2014 - 2018 Türk Tarım Makinaları İmalatçıları Derneği (TARMAKBİR) YK Üyesi

Yurtdışı sektörel görevleri:

2001- 2013 Avrupa Pompa İmalatçıları Federasyonu (EUROPUMP) İcra Konseyi Üyesi

2013 - 2015 Avrupa Pompa İmalatçıları Federasyonu (EUROPUMP) Başkan Yardımcısı

2015 - 2017 Avrupa Pompa İmalatçıları Federasyonu (EUROPUMP) Başkanı

“Sakarya makina Sektörü ve MAİB olarak SAMİB ile birlikte, Sakarya’da gerçekleştirdiğiniz toplantı hakkında kısa bir özet alabilirmiyiz?”

K. KARAVELİOĞLU: “Makine sektörünün ülkenin gelişmesinde sorumlu bir sektör olduğunu söylüyoruz. Bütün ileri gitmiş ülkelere baktığımızda makine sektörünün gelişmesiyle bununla beraber elektronik ve yazılım sektörlerinin de bir arada gelişmesini görüyoruz. Türkiye'nin de makine sektörünün diğer sektörlerden hızlı bir şekilde ilerlediğini, hem üretim açısından hem ihracat artışından tespit edebiliyoruz. Son 20 senelik döneme baktığımız zaman makine sektörü ihracatın %10'a yakın artığını dünya makine ihracatının 4 misli hızla arttığını görüyoruz. Türkiye içinde %11 bir paya ulaştığı, en çok ihracat yaptığımız ürün taşıt araçları ve sonrada makinalarımız geliyor ve çok rekabetçiyiz. Potansiyelimiz yüksek, önümüz açık, böyle olduğu zaman makine gibi çok disiplinli alanların bölgelerde kentlerin buna yetmediğini, ama birkaç kentten oluşan bölgelerde bu eko sistemin oluşabildiğini görüyoruz. Sakarya; Marmara bölgesini tamamlayan önemli bir merkezdir. Bizim için Sakarya'da makine sektörü İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, İzmir, Manisa kadar eski geçmişi yok. SAMİB Kurucu Başkanı, MAİB'in de üyesi olan Kar Metal Yönetim Kurulu Başkanı Metin KAR başkanımızın çabalarıyla burada bir nüve oluştuğunu fakat çok çabuk büyüdüğünü görüyoruz. Bu gün Sakarya'da ihracat yapan firmalardan yarısı makina imalatçısı. Buda makine imalatına kentin verdiği önemi gösteriyor. Buradaki idarecilerimizin makine sektörünün gelişmesi için ne kadar emek verdiklerini ve başarılı olduklarını da gösteriyor. Bizim buraya geliş sebebimiz Metin KAR başkanımız bizim yönetim kurulu üyemiz. Kendisi bizi davet etti ve daha öncede gelmiştik mutlu olmuştuk. Böyle kurumsal bir toplantı yapmamıştık. Bu eksiğimizi de gidermiş olduk, çok iyi ağırlandık, müteşekkirim. Bu vesileyle, bize burada kendi evimizdeymiş gibi ağırlayan Sakarya Makina İmalatçıları Birliği Derneği Başkanımız Günay Güneş bey ile Yönetim Kurulu Üyelerine çok teşekkür ediyoruz. Makine imalatı sektörel olarak hem ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz hem de iş istihdamına, kalkınmaya yönelik de pozitif bir ivme yakalıyoruz. Üretim yapan ülkelerin yarınları garanti altına alınmış olur. Üretim Bilindiği üzere dövizin de yurt dışına gitmemiş olması açısından da önemli bir fark oluşturduğunu unutmamak gerek. Biz geleceğimize üreterek geleceğimize ve ülkemize yatırım yapmaya devam ediyoruz.”