DİKKATSİZLİK-İHMAL

Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır Ülkemizdeki meydana gelen orman yangınlarının çıkış nedeni % 90’nı insan kaynaklı olup, ormanlara zarar veren etkenlerin başında gelmektedir. Bu yangınlar ülkemiz insanlarınca dikkatsizlik-ihmal sonucu veya kasten çıkarılmakta, insan eliyle her yıl binlerce hektarı yanmakta veya yakılmaktadır. İnsanlar için bu kadar değerli olan ormanlarımız, son yıllarda artan orman yangınları ağaçlara, bitki örtüsüne ve ormanda yaşayan birçok canlıya ciddi zararlar vermektedir.

MÜDAHALEYE HAZIRIZ

Sakarya orman Bölge Müdürlüğü tarafından yangınla mücadele kapsamında eğitimler başladı. 8 işletme müdürlüğünde yapılan eğitimlerde personellere olası yangınlara müdahale konusunda hazırlık konusunda eğitim verildi. Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, konu il ilgili şu ifadelere yer verdi, ‘’Orman yangınlarıyla bilinçli bir mücadele yapmamız gerekiyor. Orman yangınları serbestçe, rüzgarın etkisiyle de hızla yayılabilen, yaşama birliği içinde bulunan, bitki ve hayvan topluluklarını kısmen veya tamamen yakarak yok eden bir yangındır. Yangın sezonu öncesi, tüm eğitim ve hazırlık çalışmalarımızı tamamladık. Bölgemize bağlı 8 İşletme müdürlüklerimizde, yangın ekipleri arasında koordinasyon araç, gereç ve donanım imkanlar ölçüsünde üst seviyede olup,  orman yangınlarıyla mücadelede, istihdam ettiğimiz 167 yangın işçimizle müdahaleye hazırız.

HASSASİYET BEKLİYORUZ

Vatandaşlarımızın ormanda tehlike arz eden duman-ateş gördüklerinde,  Alo 177 ve 112 orman yangınlarıyla mücadele amaçlı kullanılan yangın ihbar hatlarını arayarak bizlere katkı sağlamalarını, bahçe temizliği, anız ve piknik ateşi yakmamaları konularında hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.  Bölge Müdürlüğümüz makine parkında, 12 adet ilk müdahale aracı, 19 adet arazöz, 4 adet su ikmal aracı, 12 adet iş makinesi, 140 adet hizmet aracı makine parkında hazır beklemektedir. Yangın ilk müdahale araçlarımızın tamamında araç takip cihazı bulunmaktadır. Bölgemizde yangınlarla mücadelede, faal 6 adet yangın gözetleme kulesi, hava araçlarına su takviyesi için 4 adet yangın havuzu mevcuttur. 2019 yılında Bölge Müdürlüğümüz dâhilinde 66 adet orman yangını çıkmış, 56,07 hektar alan zarar görmüştür.  Geçen sezonda olduğu gibi, 2020 yılında da ‘’Orman Yangınları İle Mücadelede’’ kazasız, belasız ve  başarılı  bir sezon geçirmek istiyoruz.’’