//Selen Saatli - Esra Solmaz//

Şehir merkezinde yer alan Sakarya Müzesi’nde (Atatürk Evi) Roma ve Bizans Dönemine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait etnografik eserler sergileniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Acar, halk54.com'a yaptığı açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 14-22 Haziran 1922 tarihleri arasında bu müze evinde annesi ile birlikte misafir olarak kaldığını ifade ederek, bu olayın evi daha da önemli kıldığını kaydetti.

Acar, "Sakarya müze binası 1915 yılında Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Baha Bey'in evi olarak inşa edilmiştir. Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşlarından olan Hasan Cavit Bey bu konutu satın alıyor. Sonraki yıllarda Atatürk ordu denetlemesi için Kocaeli ve Adapazarı’na geldiğinde, arkadaşı da bu evi satın almış olduğundan burada misafir olarak kalıyor. 1922 14-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleşiyor bu olay. Atatürk Ankara’dan, annesi Zübeyde Hanım ise İstanbul’dan geliyor ve iki yılın ardında ilk defa birbirlerini görüp görüşüyorlar. Bu yüzden bu evi daha da mühim kılıyor." dedi.

1967 yılındaki depremde müze binasının hasar aldığını ve üst katın tamamen tahrip olduğunu belirten Acar, "1967 yılındaki depremde bina epey zedelendiği içinde 1989 yılında yeniden ayağa kaldırmak için yıkılıp tekrar inşa ediliyor. Dış kısmı tamamen orijinal görüntüsünün aynısı fakat iç kısmı değiştirilerek dekor ediliyor. Bu yıldan sonra ise müze olarak hizmetini sürdürüyor." diye konuştu.

Sakarya Müzesi'nde arkeoloji ve etnografya bölümlerinde eserlerin sergilendiğini söyleyen Acar, "Müzede arkeoloji ve etnografya bölümüz var. Buraya eserler birkaç şekilde geliyor. Bizim yaptığımız kazılar sayende, vatandaşın bahçesinde ya da özel mülkünde eline geçen eserleri satış veya hibe olarak bize getirmesi, diğeri ise yasal olmayan kazılar sonucunda elde edilen eserlerin emniyet güçleri tarafından ele geçirilip mahkeme kararı ile müzeye kazandırılması. Korunmuş olanlar müze vitrininde teşhire çıkarılır, orta korunmuş olanlar depolanır ve korumaya alınır." şeklinde konuştu.

Müzeye yıllık toplam ziyaretçi sayısının zaman zaman 20 bine dayandığını ifade eden Acar, "Vatandaşın şehrimizdeki müzelere ziyareti beklenenin altında. Fakat öğrenciler bu boşluğu kapatıyor. Pandemiyi yok sayarsak yıllık toplam ziyaretçi istatistiklerimiz zaman zaman 20 bine dayanıyor. Önceki yıllarda ise bu veriler 6-7 bin civarındaydı. Okullar açıldığında yapacağımız etkinliklerle ziyaretçi sirkülasyonunu sürekli hale getirmeyi umuyoruz." diye konuştu.