BETON KOMİSYONU
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) inşaat, müteahhitlik, mimarlık ve mühendislik sektörü temsilcilerinin talebiyle birlikte beton değerlerinin araştırılması amacıyla  “Beton Araştırma Komisyonu” kurmuştu. Bünyesinde Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri’ni barındıran SATSO 18. meslek komitesi,  Müteahhitlik Faaliyetleri barındıran SATSO 34. Meslek Komitesi, Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinden oluşan komisyon   Yapı Denetim Firmaları, Yapı Laboratuvar Firmaları ve Hazır Beton Firmaları ile toplantılar yapmıştı.

GEREKLİ YAZIŞMALAR
Yapılan toplantılar neticesinde 1 bin 757 yaş beton ölçümüne yönelik araştırmalar gerçekleştirilerek sonuçları çıkarılmış, son 4 ayda gerçekleştirilen yaş beton kırımları değerlendirilerek aylara göre standardı sağlayan ve sağlamayan beton dağılımı yapılmış, Ağustos 2020’ye kadar standartlara yüzde 50 oranında uygun olan değerlerin,  Eylül 2020 ayından itibaren yüzde 77 civarına yükseldiği tespit edilmişti. Yapılan çalışmalar sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, müteahhitlik firmalarına ve beton firmalarına gerekli yazıların yazılması ve ilgili kurumlarla iletişime geçilmesi kararı alınarak gerekli çalışmalar başlatılmıştı.

BAŞKAN AÇIKLAMA YAPTI
Komisyon çalışmaları ve konu ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Bir yapının kaliteli, dayanıklı olduğunu belirlemek içi çeşitli kıstaslar, yapılması ve gerçekleştirilmesi gereken kurallar vardır. Şehrimiz 22 sene önce Marmara Depremi ile büyük bir felaket yaşadı ve yapı sağlamlığının önemi de en çok o zamanda anlaşıldı. Sakarya olarak bu süreçten sonra yapı denetimlerini, sağlamlığını ve kalitesini de her şeyin üzerinde tutan bir tutum sergilenmektedir” dedi.

DÜZELMELER VAR
Altuğ, “ Şehrimizdeki inşaat projelerinde kullanılan hazır betonların 28 günlük yaş beton testleri ile ilgili artan şikayetlerin değerlendirilmesi, araştırılması ve sorunun çözülmesi adına Odamız bünyesinde kurulan Beton Araştırma Komisyonumuz, ilk günden bu yana konu ile ilgili titiz çalışmalar gerçekleştirdi. Gerçekleşen toplantılar neticesinde komisyonumuz çalışmalarında ciddi bir yol aldı. Komisyon tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kısa sürede meyvelerini verdi” diye konuştu.

ÜRETİCİ KİMLİKLİ ŞEHİR
Altuğ, “Yapılan çalışmalar sonucunda; firmaların, beton alımında fiyat oranlarının yanında, beton kalitesini de araştırması, beton değerlerinin çok titiz analiz edilmesi, müteahhitlerimiz ve şantiye şeflerinin sorumluluklarının hatırlatılması konuları belirlendi. Beton Araştırma Komisyonumuzun verimli çalışmaları neticesinde hazır beton santrallerimizin son aylardaki standartları karşılama oranlarının sürekli yükselişe geçtiği görüldü. Sakarya olarak üretici kimliğimizin yanında üretimde kaliteyi de simgeleyen bir şehiriz” dedi.

NE OLMUŞTU!
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) oda üyelerinde gelen şikayetler üzerine Kasım 2020'de kurulan Beton Araştırma Komisyonu kurulmuş, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cem Gün ve Yüksel Avşar'ın da yer aldığı komisyon Sakarya’daki yapı denetim firmaları, yapı laboratuarlarının temsilcileri, beton firmaları ile bir dizi toplantı yapmış,  ardından komisyon Sakarya gibi deprem riski yüksek olan bir şehirde kullanılan betonların çok büyük bölümünün standart dışı olduğu tespit etmiş, 2020 yılında inşaatlarda kullanılan betonların büyük bölümü yapı laboratuarları tarafından yapılan testlerden geçemediğini ve betonların neredeyse yarısı standart dışı olduğunu istatistiklerle ortaya koymuştu.

YÜZDE 22’LİK ŞOK
Raporda yer alan istatistiklere göre Ağustos 2020 de tespit edilen standart dışı beton oranı yüzde 50.19 iken bu oran Eylül ayında yüzde 25.93, Ekim ayında yüzde 29.89 ve Kasım ayında yüzde 22.76 olarak belirlendi. Raporda bu oranların çok yüksek olduğuna vurgu yapılırken beton firmalarının bir oto kontrol sistemi kurmaları ve bu firmaların Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından etkin bir şekilde denetlenmesi istendi.Raporda kalitesiz beton kullanımı konusunda müteahhit firmalar da uyarılırken sorumluluğun müteahhitler ve şantiye şeflerinde olduğunun unutulmaması gerektiği kaydedildi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda oluşturulan Beton Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı bu rapor, 17 Ağustos gibi bir büyük felaketi yaşamış Sakarya'da inşaat sektörünün içinde yer alan firmaların felakettin hiç ders almadıklarını ortaya koyuyor.