Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, SAÜ, SATSO gibi kuruluşlarla birlikte 4 yıllık Sakarya İli Temiz Hava Eylem Planı hazırladı. Eylem planında Sakarya’da bulunan 4 adet izleme istasyonunun verileri baz alınarak, şehirde 2024 yılına kadar havanın daha da temiz olması için alınması gereken önlemler açıklandı.

KANSER, KALP VE SOLUNUM HASTALIKLARI
Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, hava kirliliğinin en zararlı olanlarından biri olarak kabul edilen PM 10 kirletici maddelerinin sınır aşımının dikkat çektiği vurgulandı. Rapora göre Partiküler Madde olarak bilinen ve sanayi, yakıt yanması, tarım ve ikincil kimyasal reaksiyonlar ile ortaya çıkan PM 10 değerinin kabul edilen sınırların üstünde olduğu ifade edildi.

Aynı raporda bu maddenin Kanser, kalp problemleri, solunum yolu hastalıkları, bebek ölüm oranlarında artış gibi sonuçlar doğuracağı belirtildi. Raporda 2016 yılında 94 olan “Hava Emisyonu” izni olan firma sayısının 2020 itibariyle 220’ye çıktığının vurgulanması da dikkat çekti. Partiküler Madde kirliliğinin ısınmak için kullanılan yakıtların kalitesinin düşük olmasına ve sanayi ile trafiğin yüksek olmasına bağlandı.

ÖNLEM ALINMAZSA CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Raporda, bu kirlilik tehlikesine, “Kullanılan yakıtların kalitesini artırmak, yakıtların miktarlarını en az seviyelere çekerek, çevreci yakıtların ve tekniklerin kullanımını yaygınlaştırmak gerekmektedir. Sanayinin ve trafiğin hızla gelişmesi şehirde hava kirliliği konusunu ön plana çıkarmaktadır” diyerek vurgu yapıldı. Sakarya’da sanayi ve trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin özellikle kış aylarında ve sanayin üretiminin fazla olduğu zamanlarda kendini gösterdiğinin dikkat çekildiği raporda, bu kirlilik ile ilgili önlem alınmazsa çok ciddi sonuçların ortaya çıkacağı ifade edildi.

Raporda sanayi kaynaklı kirlenmelerin önlenmesi için firmalara 4 yıl boyunca sıkı bir denetim uygulanacağı da açıklanarak, Çevre İzni olmayan tesislerin çalışmasına kesinlikle izin verilmeyeceği açıklandı. Bakanlık ayrıca, küçük sanayi sitelerinde atıkların yakıt olarak kullanılmasının önlenmesi için Belediyelerce takibinin yapılması için ilçe belediyelerine sorumluluk düştüğünü ilan etti.