/Nurettin Eryılmaz/

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Küresel ısınma sebebiyle dünyada bazı iklim değişiklikleri yaşandığını ve değişiklikler sonucunda mevcut ekosistemde sıkıntıların baş gösterdiğini aktaran Başkan Yüce, bu sıkıntılardan birinin kuraklık sıkıntısı olduğunu ifade etti.

Başkan Yüce, "Hepimiz şahit oluyoruz ki Ocak ayında havalar günlük güneşlik, yağışlar oldukça azaldı. Cumartesi gününden bu yana şehrimizde yağış etkili oldu. Sakarya'nın içmesuyu temelini Sapanca Gölü oluşturuyor. Gölümüzü korumak doğal mirasımızı gelecek nesillere aktarabilmek için Akçay Barajı çalışmaları buradaki göl suyumuza adeta katkı sağlamak, oradaki su tüketimimizi destek sağlamak üzere yoğun bir çalışmayla son aşamasına gelmiştir. İnşallah Akçay Barajını Sapanca'nın su tüketiminin yüzde 60 seviyesindeki kısmını buradan elde ederek Sapanca suyumuzu rahatlatacağız." dedi.

Sakarya'da kısa vadede su sıkıntısının gözükmediğini ifade eden Başkan Ekrem Yüce, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; kısa vadede şehrimizde herhangi bir su sıkıntısı gözükmemektedir. Şuandaki tablolar böyle. Fakat inşallah tüm Sakarya olarak suyumuzu korumak ve istaftan kaçınmak mecburiyetindeyiz." dedi.

Sakarya'daki su kaynaklarıyla ilgili detaylı bilgi veren Yüce, "Sakarya'daki su kaynaklarımızın takriben 665 bin nüfusumuza hitap eden kısmının temin ettiğimiz su kaynağı Sapanca Gölü'nden temin ediyoruz. Nüfumuzun 410 binlik kısmını da diğer kaynaklardan elde etmekteyiz. Bu çerçevede bizim 3 tane ilave su kaynaklarımıza mevcut su kaynaklarımıza katkı sağlamak, destek vermek ve alternatif oluşturmak için 3 tane barajımız söz konusu. Bunlardan biri Akçay Barajı, ikincisi Ballıkaya Barajı, üçüncüsü ise Çamdağı Barajı. Bu 3 barajla inşallah su kaynaklarımız ciddi manada 50 yıl, hatta 100 yıl sonraya taşıyabilecek. Ballıkaya Barajında çalışmalarımız son aşamaya geldi. Şehrimizin gelecekle ilgili su sorunu böylece kökten temizlemeye gayret gösteriyoruz." diye konuştu.