TÜRKİYE’DEKİ 20 İL ARASINDAYIZ
Türkiye’de 19 ilde başlatılan kenevir ekibi Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin girişimiyle birlikte Sakarya’da da başlamıştı. İlk kenevir üretimiyle ilgili konuşan Başkan Yüce, “Kenevir tohumlarından üniversitemiz ve Şenpiliç iş birliğiyle yağ elde ettik. Kenevir sabunu ürettik. Liflerinden yastık yaptık. Akyazı’da da bir firmamızla anlaştık ve nihai ürün haline getirdik. Kenevir keçeli halı da ürünlerimiz arasındaki yerini aldı. Bu konuda kararlıyız. Sakarya’da kenevirle sanayide yeni bir alan oluşturacağız. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

BU DAHA BAŞLANGIÇ
Erenler Alancuma’da 100 dekar alanda ekimi gerçekleştirilen kenevirlerden elde edilen ürünlerle ilgili konuşan Başkan Yüce, tekstil başta olmak üzere sağlık alanında kullanılan ürünlerin önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye destekleri dolayısıyla teşekkür eden Yüce, kenevirin bitmek bilmeyen faydası olduğuna dikkat çekti. Kenevirden elde edilen ilk ürünlerin başlangıç olduğunu ve üretim kültürü ile çalışmaların yoğunlaşacağını belirten Yüce, önemli başarılara imza atılacağı sinyalini verdi.

YENİ ALANLAR OLUŞACAK
Başkan Ekrem Yüce, “Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız özel izinle Alancuma’da 100 dekarlık bir alanda kenevir ekimi gerçekleştirdik. Hasadını gerçekleştirdiğimiz kenevirlerin değerlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kenevir tohumlarından üniversitemiz ve Şenpiliç iş birliğiyle yağ elde ettik. Kenevir sabununu ürettik. Liflerinden yastık yaptık. Akyazı’da da bir firmamızla anlaştık ve nihai ürün haline getirdik. Kenevir keçeli halı da ürünlerimiz arasındaki yerini aldı. Bu konuda kararlıyız. Sakarya’da kenevirle sanayide yeni bir alan oluşturacağız. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Meclis üyelerimize katkıları dolayısıyla teşekkür ediyorum” dedi.

TARIMA DİKKAT CEKTİ
Başkan Yüce, Melen Botanik Vadisi’ni de cennet vadisine dönüştürdüklerini ifade ederek, “Bitkilerimizi toprakla buluşturmuştuk. Ihlamur, biberiye, adaçayı, melisa, kekik, lavanta gibi bitkilerimiz için hasat yaptık. Paketleme işlemlerimizi başlattık. Atıl alanı yeniden şehir ekonomisine kazandırdık. Önümüzdeki süreçte de bir lansman programıyla bölgede hayata geçirdiğimiz çalışmaları etraflıca paylaşacağız. İnşallah Sakarya üretecek, şehrimiz kazanacak. Rabbim tüm çalışmalarımızı bereketlendirsin” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU!
Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan kenevir üretimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında Türkiye genelinde 19 ilde endüstriyel kenevir ekimi için izin verildiğini anlattı. Bu açıklama sonrasında Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce devreye girdi. Mucizevi bitti olarak bilinen kenevirle ilgili yaptığı çalışmaları aktaran Yüce, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında Samsun’da yaptığı açıklamadan sonra mucizevi bitki kenevirin üretimine yeniden başlandı. İlk etapta 19 ile üretim izni verildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın emrinden sonra biz de fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdik ve 20. il olarak kenevir üretimine başladık” demişti.

HEPSİ BOY ATTI
Sakarya topraklarının verimini anımsatan Yüce, yer olarak Erenler’de bulunan Alancuma’yı seçtiklerini ifade ederek, “Burada kısa adı UTÇEM olan Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi proje alanı var. Bu alanda toplam 100 dekar kenevir tohumunun ekimini gerçekleştirdik. Bir ağaç 20 ile 50 yıl arasında yetişirken kenevir 4 ayda yetişiyor. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz” diye konuşmuştu.

ENDÜSTRİYEL KENEVİR
Kenevirlerin kısa zamanda boy attığını belirten Yüce, “Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir. Dünyada radyasyon emici olarak kullanılan en iyi hammadde kenevirdir. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir. Bir dönümlük kenevir 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken ağaç ise 3 kez kâğıda dönüştürebilir. 50 binden fazla endüstriyel ürünün üretiminde kullanılabilen kenevir bu nedenlerle yeşil hazine dediğimiz mucizevi bir bitkidir.” demişti.