Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu, Adapazarı'nda bulunan bir kafede basın mensuplarıyla bir araya geldi. Salihoğlu, ödemeleri bulunan esnafın olumsuzluk yaşamaması için devletin 1 Nisan-30 Haziran arasında ilan ettiği mücbir sebebin Eylül ayı sonuna kadar uzatılmasını talep etti. Salihoğlu, "Eğer 1 Temmuz'da normal hayata geçilir, mücbir sebep uzatılmassa büyük olumsuzlukların yaşanacağı gözükmektedir. Esnafımızın kira ödemeleri, çekleri, senetleri ve kredi ödemeleri beklemektedir. Mücbir sebebin Eylül 2020 sonuna kadar uzatılması; sgk, vergi, kısa çalışma ödeneği ve kooperatif kredilerinin uzatılması esnafımızı rahatlatacaktır" dedi. Salihoğlu ayrıca seçimlerde siyasilerden gördüğü yakınlık ve sıcaklığı koronavirüs sürecinde hissemediklerini sözlerine ekledi. 

Koronavirüs sürecinde esnafın karşılaştığı zorluklara değinen Salihoğlu, "Koronavirüs salgını dünyayı ve ülkemizi derinden etkilemiştir. Can kayıplarımız olmuş, maddi ve manevi olumsuzlukları yaşanmıştır. Devletimizin 'evde kal' çağrısına Esnaf ve Sanatkarlarımız uymuştur. Türkiye genelinde 1,9 milyon esnafımız elinden gelen tüm özveriyi göstermiştir. Devletimiz, 1 Nisan-30 Haziran arasını mücbir sebep ilan etmiş, vergi, sigorta gibi develte olan ödevlerimizi ertelenmiştir. Kreedi kooperatiflerine olan borçlarımız ertelenmiş, devlet bankalarının tamamı özel bankaların bir kısmı ertelemede zayıf kalmıştır. Esnafımıza Halk Bankası aracılığı ile 25 bin lira finansman ve 25 bin limitli Ticari kart verilmiştir. Kooperatif ortaklarına 25 bin lira finansman sağlanmıştır. Sicilinde problem olan esnafımız bu kredileri kullanamamıştır. Çalışanlarımıza kısa çalışma ödeneği olanağı sağlanmıştır. Kaymakamlıklar çıraklara ödenek çıkarmıştır. Büyükşehir Belediyesi ve Belediyelerimizin imkanları ölçüsünde yardımlarda ve desteklerde bulunmuştur." dedi.

Mücbir sebebinin uzatılmasının esnaf açısından önemli olduğunun altını çizen Salihoğlu, "Maalesef seçimlerde gördüğümüz siyasilerimizi bu süreçte yakınlığını ve sıcaklığını hissedemedik. Şuan odamızda kaydı olan oyun salonları ile internet kafeler kapalı; genelde ise servisçiler, okul kantinleri ve kırtasiyecilerimiz mağdur olmuştur. Eğer 1 Temmuz'da normal hayata geçilir, mücbir sebep uzatılmassa büyük olumsuzlukların yaşanacağı gözükmektedir. Esnafımızın kira ödemeleri, çekleri, senetleri ve kredi ödemeleri beklemektedir. Mücbir sebebin Eylül 2020 sonuna kadar uzatılması; sgk, vergi, kısa çalışma ödeneği ve kooperatif kredilerinin uzatılması esnafımızı rahatlatacaktır." diye konuştu.