Türkiye Afet Eğitim Yılı kapsamında, 2021 yılı boyunca yürütülecek olan eğitim faaliyetleri ve farkındalık çalışmalarına bugün de Sapanca ilçesinde devam edildi.

TRT ekranlarında da canlı olarak yayınlanan “Afet Farkındalık Eğitimi“  AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkak tarafından Sapanca Sosyal Gelişim Merkezi konferans salonunda ilçe muhtarlarına; sonrasında ise Sapanca Yeni Camiinde cami cemaatine verildi.

Ayrıca eğitimde afet ve acil durumlarda evimizi tahliye ederken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle anlatıldı;

Evinizi gerektiğinde daha güvenli ve hızlı bir şekilde tahliye edebilmeniz için öncesinde bazı hazırlıklar yapmalısınız. Tahliyenin başarılı olması için;

* Önce çıkış yolları üzerinde bulunan ve tahliyeyi engelleyecek olan eşyaları kaldırın.

* Ailece tahliye planı yapmalısınız. Bu planda kaçış yolları, dışarıda toplanma noktası ve ilk kurtarılacak olan eşyalar da yer almalıdır. Bu planı asmayı da unutmayın.

* Evinize ve (varsa) aracınıza ait anahtarları herkesin görüp ulaşabileceği yere asın.

* Çıkış yoluna herkesin görebileceği ve karanlıkta yansıtıcı özeliği olan (fosforlu) çıkış işaretleri yerleştirin.

* Tahliye olurken vaktiniz varsa yapmanız gereken şey yaşadığınız yerlerin tesisatlarının kapatılmasıdır. Evimizde bulunan elektrik, su, gaz gibi tüm tesisatların yerlerini ve açma kapama pozisyonlarını öğrenmeliyiz. Şalterlerin açık ya da kapalı yönleri için karanlıkta da gösterir fosforlu etiketleri kullanabilirsiniz. Ayrıca siz evde olmadığınızda tesisatın kapatılması görevi diğer aile fertlerinin olacaktır. Onların da tesisatların yerlerini bildiğinden ve açık kapalı pozisyonlarında şüpheye düşmediklerinden emin olmanız gerekecektir. Aile Afet Planınızı yaparken bunları konuşup yerlerini öğreniniz ve öğretiniz.

* Her altı ayda bir tahliye tatbikatı yapılmalıdır. Düzenli tatbikatlar size tahliye sırasında hız ve güvenlik sağlayacaktır.