// Nurettin Eryılmaz & Esra Şenli //

Sakarya’nın içmesuyu kaynağı olan Sapanca Gölü kızardı. Suyun kızardığını görenler şaşkınlığını gizleyemezken kırmızılık giderek yayıldığı gözlendi. Göldeki kırmızılığı yılın belgi dönemlerinde yaşanan alg patlaması olduğu ve korkulacak bir durumun olmadığını belirten uzmanlar, “Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel olduğu ve genellikle az derin sahil sularında, iç deniz, körfezler, göller ve nehir ağzına yakın yerlerde yoğun görülüyor.” dedi.

KIZIL AKIN NEDİR?
Halk arasında 'Alg patlaması' olarak bilinen 'kızıl akın' nasıl oluşuyor. Uzmanlar sudaki sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokmasına neden oluyor. Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel olduğu ve genellikle az derin sahil sularında, iç deniz, körfezler, göller ve nehir ağzına yakın yerlerde yoğun görülüyor.

KIZIL AKIN NEDEN OLUR?
Sucul ekosistemlerde bir veya birkaç Alg (fitoplankton) türünün; besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokarlar. Halk arasında Alg patlaması olarak bilinen bu olaya da kızıl akın (red-tide) deniliyor. Deniz yüzeyinde olduğu gibi kıyılarda da görülen bu renk değişimi bir gemi sızıntısı veya kimyasal bir kirlilik değil, organik atıkların fazlalığından ve artan sıcaklıklardan kaynaklanan biyolojik bir mevsimsel olaydır. Bu konudaki farkındalık her geçen sene biraz daha arttığından vatandaşlarımız da artık bu mevsimsel olayı endişe ile değil ilgiyle karşılamaktadır.