SÜREÇ BÖYLE BAŞLADI

65 yaş üzerine yönelik dışarı çıkma yasağı sebebiyle yaklaşık 7 gündür evde bulunan babamı halsizlik şikayetinin artması üzerine 27 Mart Cuma günü Sapanca İlçe Devlet Hastanesi'ne götürdük. Buradaki dahiliye doktorumuz babamın akciğer filminde koronovirüs'ün (covid-19) ciğerde oluşturduğu zarar yani opasifikasyon (buzlu cam görünümleri) denilen beyaz lekeler gördü ve babamı covid-19 şüphesi ile özel giyimli 112 ekiplerinin yer aldığı bir ambulansla Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Babamın burada yapılan tetkiklerinde de benzer bulgular (ileri derecede zatürre) gözükünce hastaneye yatırıldı ve akşamında nefes darlığı sebebiyle solum cihazına bağlandı. Babamın kesin olarak covid-19 olduğu ise yaklaşık 3-4 gün sonra ilan edildi. Bu konu ile ilgili anlatılacak aslında çok şey var ancak konu bizim ailemiz değil, süreçte nelerin yaşandığı. Onun için çok kısa kesiyorum.

İLK OLARAK İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Babamın pozitif olduğunun kesinleşmesinin ardından ilk olarak Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir telefon aldık. Bu süreç bizim durumumuzda biraz uzun sürdü çünkü babamın entübe yani solunum makinesine bağlı ve uyutuluyor olması sebebiyle kendisi ile görüşülememişti. Bu sebeple benim 184, ilçe sağlık, il sağlık dahil birçok yetkiliyi arayarak durum hakkında bilgi vermem ve süreci hızlandırmam gerekti. Bu girişimler sonunda az önce de dediğim gibi Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü bizi arayarak pozitif vaka ile beraber yaşayanlar ve bu süreçte temasta bulunanlar hakkında bilgi istedi. Bu kişilerin tek tek telefon numaralarını ve süreç hakkında daha detaylı bilgiler talep edildi. Son olarak sizden evden çıkmamanız ve çıkmak zorunda kalırsanız ki bu hastane gibi zorunlu haller için geçerli, kesinlikle maske ve eldiven kullanmanız isteniyor. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Sizi arayan kişi size emirler yağdırmıyor, samimi davranıyor. Yani sonuç olarak sizden dışarı çıkmak zorunda kalırsanız dışarıdaki insanları tehlikeye düşürmemeniz isteniyor.

AİLE HEKİMİ

Sizi arayan bir sonraki kişi ise aile hekiminiz oluyor. Kendisi zaten sizin ve pozitif vakanın sağlık bilgilerini önündeki ekrandan görebiliyor. Ancak sizi her gün belli saatlerde arayarak sağlık durumunuz hakkında bilgi alacağını, en ufak bir şüphede örneğin ateşinizin yükselmesi, kendisini aramanızı istiyor. Süreç aynen dendiğini gibi işliyor ve doktorunuz veya yanında görevli bir hemşire her gün sizi arayarak sağlık durumunuzu soruyor.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DOKTOR ZİYARETİ

Evde karantina sürecinin başladığı sanıyorum 2. günde evinize (biz Sapanca'da olduğumuz için Sapanca İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden) aralarında doktorunda olduğu yetkililer geliyor ve aşağıda yayınladığım 'Evde Covid-19 Hastası/Teması İzlem (Karantina) bilgilendirme ve Onam Formu' ile 'Talimatlara Aykırı Hareket Etmem Durumunda' başlıklı bir nevi sözleşme teslim ediliyor ve karşılıklı imza altına alınıyor.

PEKİ O FORMLARDA NELER YAZIYOR?

Formun ilk bölümünde aslında şuan sizlerin de evlerinde uygulaması gereken hijyen ve diğer dikkat edilmesi gereken konular anlatılıyor. Çamaşır suyu hazırlanışına kadar her şey var. Bu anlamda yararlı bir belge olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer formda ise daha çok yaptırımlar yer alıyor. Yani devlet size akıllı ol insanları tehlikeye düşürme diyor. Düşürürsen seni evinden alırım hem ceza keserim hem de istediğim yerde, evinin rahatından uzak karantinaya sokarım diyor. Bence açık konuşmak lazımsa orada yer alan 3.150 TL'lik ceza daha yüksek olabilir. Sonuçta ucunda diğer insanların sağlığı var. Sizlerin de yararlanabileceğini düşündüğüm konuların yer aldığı formlara aşağıda yer verdim. Umarım işinize yarar.

COVID-19 HASTASI/TEMASLISI İZLEM (KARANTİNA) BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

COVID-19 hastası (kesin vaka)/şüpheli hastası (olası vaka) / hasta temaslısı olarak değerlendirildiniz ve hastaneye yatışınız gerekmediği için sağlık otoritelerince evde izleminize karar serilmiştir. Bu nedenle sizi takip edebilmek, hastalık belirtileri görüldüğünde veya genel durumunuzda bozulma olduğunda size erken müdahale edebilmek ve hastalık görülürse yayılımını engellemek amacıyla 14 gün süreyle evde izleminiz ve izolasyon/karantina altında bulunmanız gerekmektedir.

Bu kapsamda yapmanız ve uymanız gereken kurallar aşağıda yer almaktadır;

1) 14 günlük sürede evde kalmanız gerekmektedir.

2) Evde bulunduğunuz 14 gün süreyle aile hekiminiz tarafından telefon ile sağlık durumunuz takip edilecektir. Semptomunuzun ortaya çıkması durumunda veya genel durumunuz bozulduğunda 112'yi arayarak durumunuz hakkında bilgi veriniz ve tıbbi yardım isteyiniz.

3) Eve ziyaretçi kabul etmeyiniz. Ancak başka kişi / kişiler ile aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığınız durumlarda mutlaka tıbbi (cerrahi) maske takınız.

4) Evdeki kişilere bulaşma riskini önlemek için mümkünse farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturunuz, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olunuz ve tıbbi (cerrahi) maske takınız, maskenin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştiriniz.

5) Size bakım verilirken, bakım veren kişi tıbbi maske takmalıdır.

6) Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayınız.

7) Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen kağıt mendille) ağzınızı kapatınız. Kullanılmış mendilleri ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere koyarak kapatınız, ikinci bir naylon poşet içerisinde çöpe atınız, ellerinizi yıkayınız.

8) Kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayınız, ev halkı ile bardak, tabak, havlu gibi eşyaları ortak kullanmayınız; eğer kullanmanız gerekirse bu eşyaları su ve sabunla/deterjanla yıkayınız. Kullandığınız kıyafetleri en az 60°C'de normal deterjan ile yıkayınız.

9) Evde varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanınız. Ev içindeki hareketinizi sınırlandırınız; tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanları iyi havalandırmanız gerekmektedir. Ortak kullanılan alanların sık olarak temizlenmesini sağlayınız.

10) Odanızın temizliği esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanılmalıdır. Solunum yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları ile kontamine olması mümkün olan tüm yüzeylerin sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenmesi gerekmekte ve belirgin şekilde kirlenme olduğunda (1:10 normal sulandırmada) kullanılmalıdır, [Çamaşır suyu hazırlama oranları (%10'luk): 1/10'luk çamaşır suyu hazırlanışı: 1 ölçü çamaşır suyu + 9 ölçü su (5000-6000 ppm klor açığa çıkarır) 1/100'lük çamaşır suyu hazırlanışı: 1 ölçü çamaşır suyu + 99 ölçü su (500-600 ppm klor açığa çıkarır)]

11) Evde yaşayan diğer kişiler kendi sağlık durumlarını takip etmeli ve herhangi bir belirti ortaya çıkması durumunda sağlık kurumuna başvurmalıdır.

TALİMATLARA AYKIRI HAREKET ETMEM DURUMUNDA;

1-) 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 282'nci maddesinde yer alan "Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir." hükmü gereği hakkımda 2020 yılı güncel * 3.150 TL. (ÜÇBİN YÜZELLİ TÜRK LİRASI) idari para cezası uygulanacağı,

* Kesin, olası veya temaslı olunması nedeniyle sadece kişinin kendi sağlığı değil başkalarının sağlığını da doğrudan tehdit etmesi karşısında aşağı hadden uzaklaşılarak idari yaptırım üst hadden belirlenmiştir.

2-) Yetkililerin uyarısına rağmen talimatlara uymama konusunda ısrar etmem durumunda 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesinde yer alan idari para cezasının tekrar uygulanacağı ve evde izlemin / izolasyonun / karantinanın sonlandırılarak yetkililerce belirlenecek yerde (hastane, çadır vb.) izolasyon/karantina alınacağım,

3-) Yetkililerce belirlenecek yerde (hastane, çadır vb.) izolasyon / karantina uygulamasına aykırı davranmam durumunda ise; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma" başlıklı 195 inci maddesinde yer alan "Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır, hükümleri kapsamında hakkımda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağı, hususunda tarafıma bilgilendirme yapılmış olup bu bilgilendirme sonrasında evde izlem/izolasyon/karantina uygulamasını kabul ediyorum.

Evde izlem/izolasyon/karantinaya ilişkin talimatlara uyacağımı taahhüt ederim. Aksi durumda evde izlemin / izolasyonun / karantinanın sonlandırılarak yetkililerce belirlenecek yerde (hastane, çadır vb.) İzolasyon/karantina uygulamasını ve diğer yaptırımları açıkça beyan ve kabul ediyorum.

BUNLARI NEDEN ANLATTIM

Ailemin neredeyse bütün fertleri gözümüzle bile göremediğimiz bu düşmanla mücadele etmek zorunda kaldı ve babam halen bu mücadeleye devam ediyor. Annem ve ablam, babamın ardından şüphe ile 3 gün hastanede yattı. Ben ve eniştem filmlerimiz temiz olduğu ve hiçbir semptom bulunmadığı için hastanede yatmadık ama yine bir hastane sürecimiz oldu ve bizede karantina uygulanıyor. Kafanızda bir düşünün babanız Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşam mücadelesi veriyor. Anneniz ve ablanız Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ek binası kabul edilen Toyota-SA'da tedavi ediliyor. Sizde dışına çıkamadığınız bir evde sadece dua edebiliyorsunuz çünkü elinizden başka hiçbir şey gelmiyor. Şükürler olsun annem ve ablam eve geri döndü farklı katlarda olsakta, yan yana gelemesek te en azından aynı çatı altındayız ve bu illettin tehlikesinden kurtulmuş gibi görünüyorlar. Babam ise hala yoğun bakımda. Bu güne kadar yoğun bakımda 3 doktor değişti. Hepsi de e-nabız'dan takip ettiğimiz kadarıyla babama olumlu yönde katkılar sağladı. Hiçbiri onu bu mücadelesinde yalnız bırakmadı. İnşallah bir sonraki yazımda babam da hastaneden çıkmış sağlığına kavuşmuş ve eve gelmiş olur. İşini işi olduğu için değil insana değer verdiği için sevgi ve özveriyle yapan başta babamın, annemin ve ablamın doktorları olmak üzere doktorlarımıza teşekkür ediyorum ve Allah enerji, zihin açıklığı ve kolaylık versin demek istiyorum. Allah babama, tüm hastalarımıza acil şifalar versin. Tüm hastalarımız için dua edin lütfen. Şimdi en baştaki soruya geri dönmek istiyorum. Bunları neden anlattım? Evinizde oturarak, bakanlığın uyarını dikkate alarak, burada neredeyse yüzde birini anlattığım yaşadıklarımı, hissettiklerimi sizde yaşamak yada hissetmek zorunda kalmazsınız. Sevdiklerinizi üzmezsiniz. Evinizde kalın. Bizler gazeteciyiz ve ilçemizden covid-19 şüphesiyle hastaneye kaldırılan insan sayısını az çok biliyoruz. Emin olun bu sayı hiçte az değil. Bunu sizleri korkutmak için yazmadım. Durumun ciddiyetini anlayın istedim. Lütfen anlayın ve evinizde kalın. Dışarı çıkmak zorundaysınız lütfen önlem alın.

Sapanca Gazetesi