Video konferans aracılığıyla yapılan Sakarya ili Oda ve Borsaları Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Söz konusu toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Z. Şinasi Bayraktar, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Oda ve borsaların Meslek Komiteleri,  SATSO İhtisas Komisyon Başkanları ve Üyeleri, SATSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, Sakarya Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri, MÜSİAD, SASİAD, SAMİB, Sakarya GİAD, ASKON Yönetim Kurulu Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri iştirak etti.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda gündemi değerlendirerek ve süreç ile ilgili kendisine iletilen soruları cevaplandırdı.  

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, toplantının hayırlı olmasını dileyerek katılımları için TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerini iletti. Görüşlerinin Oda üyeleri için önemli olduğuna dikkat çeken Kuriş, salgın sürecindeki çalışmaları için de üyeler adına teşekkür etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ konuşmasına 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü kutlayarak başladı ve tüm sağlık personellerine teşekkürlerini iletti. Başkan Altuğ konuşmasında şunlara değindi;

“Hepinizin bildiği gibi Çin’de başlayan ve kısa sürede dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile mücadele ediyoruz.

Tüm dünya olarak; daha önce tecrübe edilmemiş, sonuçları ve hasarları kestirilemeyen bir süreci yönetmeye çalışıyoruz.

Ve bir daha eskisi gibi olmayacak yeni bir dönemin de oluşumuna tanıklık ettiğimiz tarihi günlerden geçiyoruz. Ülkemizin gündemi ve geleceğini de etkileyecek bir global sosyo ekonomik krizin tam da içindeyiz. Hem gelecek nesilleri, hem ekonomiyi ciddi anlamda hasara sevk edecek olan bu durumu küresel bir sosyo ekonomik kriz olarak tanımlamak yeterli de değil aslında.

Türk iş dünyası olarak bu süreci çok iyi analiz edip atalete kapılmadan ivedi bir şekilde durum tespitini yaparak harekete geçmeliyiz.

Çünkü bu yaşanan kriz sonrası normal diye tabir ettiğimiz tüm kavramlar değişecek. Salgının verdiği dersi iyi okumalı, değişime hızla adapte olarak hazırlanmalıyız. Yeni nesil teknolojilere kapılarımızı açmalıyız.

Biz her krizin kendi içinde fırsatlar barındırdığını bilen ve her duruma göre şekil alabilen bir iş dünyasına sahibiz. Pandemi sonrası yaşanacak değişim ülkemiz için fırsat yaratacaktır. Buna hazırlıklı olmak, sürecin dinamiklerini doğru okumak, değişime göre şekillenmek ve uygulamak önem taşıyor. Bu değişim fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz. Kriz sonrası alt yapısı yetersiz hale gelen, üretim kabiliyetini kaybeden, kendi kendine yetemeyen ülkelerin yerine geçecek bir potansiyelimiz var.

Ülke olarak; tarım alanındaki zenginliğimiz, sanayi altyapısındaki gücümüz, ticaret kabiliyetimiz, genç beşeri sermayemiz, doğal kaynaklarımız, üretim çeşitliliğimiz, jeopolitik avantajımız, teknoloji altyapımız ile oluşacak yeni dünya düzeninde önemli bir yere sahip olacağımıza inanıyorum.  Bunun için önce bu salgından koordineli ve sistemli bir şekilde çalışarak ve mücadele ederek çıkmalıyız. Hepimizin gayreti bu yönde.

İş dünyası daha fazla desteklenmeli

Pandeminin ilk günlerinden itibaren devletimiz tarafından gerekli tedbirler alınmış ve hayatımız sürece odaklı olarak yeniden düzenlenmiştir.

İş dünyamız da devletimizce alınan tedbirlere hızlı bir şekilde uyum sağlamış olup salgınla mücadeleye katkı vermeye devam ediyor. Bu mücadele topyekün bir uyumla gerçekleşiyor.

Ancak şu an geldiğimiz noktada ekonomik anlamda önünü görmeye çalışan bir iş dünyası var. Şu bir gerçek; bu zorlu süreçten nasıl çıkılacağını, hangi ekonomik tedbirin fayda sağlayacağını, salgın sürecinde faaliyetlerini aralıksız nasıl devam ettireceklerini iş dünyamız çok daha iyi biliyor. Bu yüzden her zamankinden fazla desteğe ihtiyaçları oldu.

Biz iş dünyası temsilcileri olarak üyelerimizin bu sancılı dönemi en az hasarla atlatabilmeleri için hassas bir süreç yönetiyoruz. TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere hepimiz çalışıyoruz.

Ülkemizde ilk vakanın tespit edilmesinden bu yana anbe an üyelerimizin görüş ve önerilerini aldık, bunları TOBB başkanımız aracılığı ile ilgili bakanlıklara ve cumhurbaşkanlığına ilettik ve iletmeye devam ediyoruz.

Rıfat Başkanımız her zaman üyelerimizin yanında oldu. Sıkıntıları aşma noktasında büyük mücadele verdi vermeye de devam ediyor. Bu zorlu süreçte iş dünyasının sıkıntılarını yakından takip eden çözüm odaklı girişimlerde bulunarak sonuçlandıran başkanımıza Sakarya TOBB camiası olarak teşekkürlerimizi sunuyorum. Üreterek, yatırım yaparak, istihdam sağlayarak bu ülkeyi daha ileriye taşımak için çabalayan sektör temsilcilerimizi asla yalnız bırakmadı.

Özellikle üyelerimizin en büyük sıkıntısı olan finansmana ulaşım konusundaki sorunlarını gidermek için birlik başkanımızın gayretleri bizim için çok önemli. Ayrıca tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi konusunda da gayretleriniz için teşekkür ediyor, olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.

İş dünyası olarak bizler de ülkemizin hedeflerine ulaşması için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Sadece desteklenmek istiyoruz. Zor günleri hep birlikte atlatacağız. Önümüzdeki günlerde devam edecek tedbirlere ve atılacak adımlara piyasaların ihtiyacı var.

Toplumun günlük ihtiyaçlarının karşılanması, tedarik zincirinin bozulmaması, hizmet sektörünün, ticaretin, üretimin ayakta kalması için emek harcayan herkese sağlık diliyorum. TOBB başkanımıza değerli katılımlarından dolayı tekrar teşekkür ediyorum.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, “ Covid-19 pandemi süreci başladığı günden bu yana hep beraber çok titiz bir şekilde çalışıyoruz. Üyelerimizin düşüncelerini üst kuruluşumuz TOBB’a iletmeye devam ediyoruz. Salgın hastalıklar maalesef dünya döndüğü sürece olmuş ve olmaya devam edecektir. Bizler de bu süreçten ders alarak yeni bir yol haritası çizebiliriz. Son 15 yıldır ülkemizde inşat sektörüne yatırım ve destek çok fazla gerçekleşti. Bu yatırımları tarım sektöründe kaydırılması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım her şey olduğunu bu günlerde çok daha iyi anlıyoruz.” dedi.

Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Z. Şinasi Bayraktar süreci değerlendirerek üyelerinin ulaşım, istihdam, üretim gibi konularında sorunlarını TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na iletti. Başkan Bayraktar konuşmasında;  “ Üyelerimizin sorunlarını TOBB’a ilettik ve iletmeye de devam ediyoruz. Denizbank ile yapılmış olan protokol üyelerimizi çok memnun etti ve emeği geçenlere üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz. TOOB üyeleri için gereğini yapıyor ve üyelerimiz de bunun farkındadır. Ticaret erbaplarımızın refaha ermesini umut ediyoruz hepimiz bunun için çalışıyoruz. Üst kuruluşumuz TOBB’un gayretlerini ve çabasını takdir ediyoruz. Devam etmesini umuyor, yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, “ Covid 19 salgının nedeniyle tüm dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. İş dünyasına yönelik çözümler üretilmesi, salgına karşı önlemler alınmasını takdir ediyoruz. Nefes kredisi, Can Suyu kredisi gibi destek paketlerinin oluşturulması üyelerimizi çok memnun etmiştir. Üyelerimizin sorunlarını TOBB’a ilettik ve iletmeye devam ediyoruz. Salgın süreci ile birlikte maalesef dolar kurundaki son dönemdeki artış üyelerimizi tedirgin ediyor ve gelecek ile ilgili endişelere sebep oluyor. Önümüzdeki süreçte dünya ve ülkemiz ekonomisindeki daralma sebebiyle süreç sonrasında sanayinin çarklarını döndürecek, sosyal hayatı devam ettirmek için gerekli olacak kaynağın bulunması konusunda üyelerimizin ciddi endişeleri bulunmaktadır.” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı organizasyonu için teşekkür ederek süreç hakkında gündemi değerlendirerek çalışmalardan söz etti. Başkan Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunlara değindi; “ TOBB olarak 81 ildeki oda ve borsalarımız ile her gün istişare içerisindeyiz. 1 milyon 500 bin üyemizin her gün sıkıntılarını paylaşıyor ve çözüm bulunması için gerekli mecralara iletiyoruz. Üyelerimizin sıkıntılarını sorumlu bakanlarımız ile görüşüp sorunun çözülmesi için görüşüyoruz. Bu süreçte 88 kez bakanlarımız ile video konferans eşliğinde bir araya geldik.

“SATSO, Nefes Kredisinde En Başarılı İlk 4 Oda Arasında”

Sakarya’da bulunan oda ve borsalarımızdan görevlerini yürütmelerinden ve üyeleri için çalışmalarından oldukça memnunuz. SATSO Nefes Kredisinde 365 oda arasında en başarılı ilk 4 oda içerisinde yer alıyor. Sakarya’nın ekonomisinin ne kadar büyük olduğunu düşündüğümüzde SATSO’nun üyelerine ne kadar yakın ve hizmet ettiğini görmüş oluyoruz.” dedi.

Son 2 aylık süreçte, TOBB olarak 81 ildeki Oda/Borsalar ve Sektör Meclisleri ile devamlı istişare içinde olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Oda-Borsa Başkanlarımız kanalıyla, her gün sizlerin sıkıntılarını, dertlerini topladık. Sonra Bakanlarla bire bir konuşarak bunların çözülmesi için çalıştık. İlk etapta hükümete 70 maddelik bir öneri seti sunduk. Bunların önemli bir kısmı hayata geçti. Çeşitli sektörlerdeki vergi ve SGK ödemeleri ertelendi. İstihdam maliyetimizi düşürmek üzere, kısa çalışama ödeneğinin kapsamı genişletildi, daha hızlı işler hale getirildi” dedi.

Firmalara yönelik çeşitli kredi paketlerinin hayata geçirildiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, son olarak TOBB ile Denizbank’ın 2021’de geri ödemenin başlayacağı yüzde 7,5 faizli Nefes Kredisini başlattıklarını, yakında kamu bankalarının da buna katılmasını beklediklerini söyledi.

Her gün yeni bir konu, yeni bir sıkıntının ortaya çıktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yani bu dinamik bir süreç. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim. Sakarya Odalarımızın ve Borsalarımızın vizyonla çalıştığını, üyelerimize hizmete devam ettiğini görmekten de ayrıca gurur duyuyorum. Sizler, hem yönetim, hem meclis, hem de meslek komiteleri, canla-başla gayret gösteriyor, üyelerimizin nabzını tutuyor, onlara tercüman oluyorsunuz. Sakarya Oda ve borsaları arasındaki birlik ve dayanışma örnek olacak nitelikte.” şeklinde konuştu.

18 Marttan bu yana salgın sürecinde ekonomik olarak neler yapıldığı hakkında katılımcıları bilgilendirmek için sunum gerçekleştiren Başkan Hisarcıklıoğlu, sonuçlanan ve sonuçlanması beklenen talepler hakkında bilgiler verdi.

Başkan Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının rahat bir nefes alabilmesi için operasyonel, istihdam, vergi ve mali konularda birçok talebin sonuçlanarak pakete girmesi için çalıştıklarını belirterek “İşleri kolaylaştırmak siz üyelerimizin sayesinde mümkündür. Sorunlar kişisel değil 1 milyon 500 bin üyenin meselesidir. İş dünyamızın süreci rahat geçirmesi ve sonrasında eskisi gibi faaliyetlerine devam etmesi çok önemlidir. Bu konuda paket içeriğine girmesi gereken birçok talebimiz var ve sonuçlanması için de büyük çaba sarf ediyoruz.” dedi.

“Gelecekten Umutluyuz”

Toplantının sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Başkan Hisarcıklıoğlu, işbirliğinin öneminde vurgu yaptı. “Bu sürecin en az hasarla atlatılması için üyelerimizin işbirliği bizler için oldukça önemli. Meslek komitelerimiz ve meclis üyelerimizden rica ediyoruz; sektörünüzün sorunlarını toplayın ve bizlere iletin. Sektörünüzle oldukça yakın diyaloglar kurun. Gelecekten umutluyuz. Bizler tüccar ve sanayiciyiz. Geleceğe karşı umutlu olmalıyız. Bugün birlikte hareket etme, birbirimizin eksiklerini arama zamanı değildir. İş dünyamızın birlik olması lazımdır. Görüşleriniz bizler için değerlidir.” ifadelerini kullandı.