// Hüseyin Cumalı’nın haberi //

MAYIS TOPLANTISI

Kısa adı SATSO olan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mayıs Ayı Toplantısı Arifiye Hanlı Mahallesi’ndeki hizmet binasında yapıldı. İnternet üzerinden de canlı olarak yayınlanan  Mayıs ayı toplantısına isteyen üyeler fiziki olarak katıldı. Pandemi önlemleri altında yapılan toplantıyı SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş yönletti. Ekonomi ve gelişmelerinin ele alındığı toplantı da Pandemi ile birlikte meslek kuruluşlarının yaşandığı sorunlar ele alındı. 

KONUŞTUKLARINIZA İNANİYOR MUSUNUZ!

Toplantı da söz olan SATSO 23. Meslek Komitesi Üyesi Nihat Cinoğlu’nın yaptığı konuşma ise ortamı fena gerdi. İş insanı Nihat Cinoğlu konuşmasına, “Başkanın da yılgınlık mı var! “ sözleriyle başladı. Kendisinden önce konuşanları için “Konuştuklarınıza ne kadar inanıyorsunuz! Onu siz biliyorsunuz” diyen ve ortamı geren Cinoğlu, “Pandemi döneminde lokantalar kapalı, kahveler kapalı, bizim sektörümüzde ciddi sıkıntılar yaşamaya başladı. 23 . meslek komitesi olarak yaptığımız dost sohbetlerinde üretim baya düştü” dedi.

SATSO AKİYON ALABİLİR Mİ!

Ekonomik sıkıntılara değinen Cinoğlu, “Şimdi talep var ama ham madde bulamıyoruz. Tekstilci iplik bulamıyor, Mobilyacı sünger bulamıyor. Biz ise demir ve çelik bulamıyoruz. Bunu nasıl çözülecek! Bunu birileri çözmesi lazım, görmezsi lazım. Biz SATSO olarak bir aksiyon alabilir miyiz! Bilemiyorum. Başkanın bu konuya eğilmesini istirham ediyorum. Bizim kapanmamız veya yavaşlamamız çok daha büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum” diye konuştu.

BORÇ BATAĞINDAYIZ

Cinoğlu, “Özel sektör olarak Türkiye’de 200 Milyar dolar borççumuz var. Aynı şekilde kamunun da 187 Milyar dolar borcu var. Hane halkının ise 2002’de borcu 4 milyar dolardı. Şimdi oldu 104 milyar dolar. Yani bunları alt alta üst üste koydun mu! Bir de şey var. 76 milyar dolar da özelleştirmeden var. O oda işi çabası. O da yok oldu gitti. Yani şu anda bizim üzerimizde 500 milyar dolara yakın borç var Bu gayri safi milli hasılanın yarısından fazla” dedi.

KÜRSÜDEN 2002 VURGUSU

Cinoğlu, “İhracatta son 18 yılda rekorlar bahsediliyor. 2.2 milyar dolar bizim ihracatımız var. İthalatımız da 3.4 milyar dolar. Bu ne demek! Bu yüzde 50 kayıp demek, kayıp var. Biz günde yaklaşık 20 milyar TL faiz ödüyoruz. Yani diğer taraftan da yabancı yatırımcı çekelim. Yabancı yatırımcı çekemiyoruz. Yerli yatırımcı da yurt dışına yatırım yapıyor. Neden! Bunu bir şekilde cevaplamamız lazım. 2002’de bu oran yüzde 10 iken bu oran geçen sene yüzde 40 idi, bu yılda yüzde 40’ın üzerine çıkmış fazilettedir. Ben sık, sık yurt dışına çıkıyorum. Orda yatırımları görüyorum. Bunun artık önüne geçmek lazım” dedi.

ONUR YOKSULMAŞMASI YOK!

SATSO kürsüsünden üste kapalı şekilde sürekli AK Parti’nin ekonomi önemlerini de eleştiren Meclis üyesi Nihat Cinoğlu, “ Türkiye’nim açmazlarının farkındayız. Bazı konularda yoksulluklar yaşıyoruz. Ama onurumuz ve kraterimizde her hangi bir yoksullaşma yok. Bu kürsüde söylenebilecek kadarını dile getirmemiz gerekiyor” dedi. 

KÖSEMUSUL FENA PATLADI!

SATSO kürsünde konuşan Nihat Cinoğlu’nun bu sözleri karşısında internet üzerinden canlı olarak toplantıya katılan SATSO eski Başkanı Mahmut Kösemusul kurum kürsüsünden siyaset yapıldığını belirterek tepkisini dile getirdi. Başkan Kösemusul;” Pandemi inşallah biter. Bu günler geçecek tabi. Ben Nihat beye cevap vermek, cevap vermek derken yorum yapmak istiyorum. Üstü kapalı güzel bir siyaset konuşması yaptı kendisi, 2002’yi bir kaç kere işaret ederek, iktidar partisiyle konuları birleştirmek istedi. Ben buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Önümüzdeki meclise bu konularda dersimize çalışıp gelelim” dedi.

SİYASET OLMAZ

Kösemusul, “Nihat beyin anlattığı gibi değil de biz de gerçekleri söyleyelim. Ülkede bu kadar yapılanlardı yok sayarak hiç kimse gelecekle ilgili plan yapmamamız lazım. Hepimiz aynaya bakmamız lazım. Kendimize bakacağız. Ben kendime 20 yıl öncesine bakabilirim. Nihat beyde 20 yıl öncesine bakabilir. Türkiye’yi bırakın sadece Sakarya’mıza bakın. SATSO’nın 100 hikayesine bakalım. Bir de son 20 yılda yapılan ekonomik yatırımlara, OSB’lerdeki çarklara, illimizdeki ticarete, yönetim kurulu başkanımızın bahsettiği ihracat rakamlarına bakacağız” dedi.

BU ŞEMSİYE ALTINDA ASLA

Pandemiye işaret eden Kösemusul; “ O zaman Pandemiden dolayı olan meselelerle gerçekleri ayırmamız lazım. Ben buradan tekrar meşgul etmeden uygun görürseniz, bende dersime çalışarak bir şeyler anlatmak isterim. Yani şemsiye altında ilimizdeki sosyal ve ekonomik anlamdaki gelişmeleri konuşmamız lazım. Siyaset konuşacaksak, o konuda da ben de konuşmak isterim” diye konuştu.

KURİŞ: BEKLERİZ AMA!

Kösemusul’un tepkisi üzerine SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, “Seve seve herkesi fiziki olarak bekliyoruz  Biz tabi politika kısmı ile değil de ticaret ve sanayi kısmı ile ilgilenirsek hepimiz için daha iyi olur. Dediğim gibi seve, seve ama ticaret ve sanayi kısmı ile bekleriz” dedi. 

SATAŞMA OLMASIN

SATSO Meslek Komitesi Üyesi Kenan Taçyıldız yaşanan polemikle birlikte söz aldı. Taçyıldız, “ Bu kürsüde konuşulanlar Sakarya’nın işi olmalı, Sakarya’nın çıkarlardı için olmalıdır. Lütfen konuştuklarımızı karşılıklı tartışmayacağız. Herkes çıkıp kendi fikrini söyleyecek. Politize olmadan birbirimize sataşmadan fikirlerimizi söylemeğiz. Mahmut başkanda fikrini söyleyebilir, bende fikrini söyleyebilir. Ama bir birimize sataşırsak bu güzel olmaz.  Karşılıklı olursa hoş olmaz. Birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Bu şehirde yaşıyoruz. Fikirlerimiz söyleyeceğiz. Bu fikirlerden yararlanacağız” diye konuştu.  

BAŞKAN ALTUĞ UYARDI

AK Parti polemiği yaşanan toplantıda söz alan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Siyasete girmiyoruz değerli arkadaşlar, özellikle siyaset konuşacak olan daha önceki meclis toplantılarında da çok kere söyledim. Oda binasının dışına çıkar, orada konuşur. Biz ticaret ve sanayi odasının kürsülerinde siyaset sokmuyoruz. Buradaki derdimiz ticaretin, üretimin sayısıdır. Hem Sakarya, hem ülke ekonomisizinin menfaati doğrultursunda, üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda fikir beyan edebiliriz” dedi.

SES TONU VURGUSU 

Siyasi konuşmalara asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Altuğ, “Siyasete girersek buna izin vermeyiz. Tekrar belirtmek istedim. Evet, Nihat Cinoğlu abim, bu şehirde gerçekleri, doğruları söyleyen belki tek kurumuz. Dolayısıyla biz inanmadığımız hiç kimse bize söyletemez. Biz inandığımız söylüyoruz. Ses tonumuza göre değerlendirme yapmak çok doğru değil. Bizim heyecanımız, gücümüz ilk günkü gibi devam ediyor” dedi.