Adayorum'da yer alan habere göre, Sayıştay Başkanlığı kurumlara ait Düzenlilik Denetim Raporunu yayınladı. Yayınlanan raporda 2020 yılı için Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile ilgili bazı bulgularda yer aldı. Sayıştay iki üniversite içinde doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan mal ve hizmet alımlarında sınır aşımı tespit etti.

Tespit edilen rakamlara göre Sakarya Üniversitesi, yasal olarak belirlenen sınırı yüzde 108 oranında aştı. Buna göre SAÜ, ihaleye çıkmadan doğrudan temin yolu ile yapılan alımlarda yasal sınırı 2 milyon 39 bin TL aşarak 3 milyon 920 bin TL’lik ihalesiz doğrudan alım yaptı.

Sayıştay ilgili raporunda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen kurallara aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin verenler ve ihale yapanlar hakkında aynı kanunda belirtilen müeyyidelerin uygulanacağı hüküm altına alınması şerhini de düştü.

Raporda atıfta bulunan ceza maddesinde ise “İhmalde veya kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde, haklarında ilgili mevzuatları gereğince disiplin cezası uygulanır. Ayrıca, fiil veya davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturması da yapılır ve hükmolunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hükümlere göre kendilerine tazmin ettirilir” ibaresi yer alıyor.

Yani Sayıştay raporunda, kurumun doğrudan alımlarda zarara uğratılması konusunda disiplin cezası ve ceza kovuşturmasına uğrayabilecekleri uyarısında bulunuyor.

Sakarya Üniversitesi yönetimi ise Sayıştay Raporunda yer alan bu bulguyla ilgili verdiği cevabında ise ilgili birimlere yazı yazılarak yasal sınıra uyulmasını 2021’in Haziran ayında uyardıklarını söyledi

SUBÜ’DE LİMİTİ AŞTI

Aynı raporda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi de mal alımlarında belirlenen limiti 100 bin TL aşarken, hizmet alımlarında ihalesiz doğrudan temin sınırını 469 bin TL aştı.

Üniversite yönetimi bu bulgu ile ilgili yeni kurulan bir üniversite oldukları için acil alımlar yapıldığın kaydedilerek, “Üniversitede uzaktan eğitim yapacak yeterli sunucunun olmaması ve ayrıldıkları Sakarya Üniversitesi’nin bu konu hakkında destek verememesinden dolayı eğitim öğretimin aksamaması için acil olarak sunucu kiralama yoluna gidilmesi, yeni Üniversite olması nedeniyle çevre ilçelerde yer alan eğitim birimlerinden gelen ve özellikle kuruluş öncesinde karşılanamayan anlık talepler doğrultusunda alımlar yapılmak zorunda kalınması, taleplerin karşılanmasındaki zaman darlığı gibi sebeplerle %10 limitinin aşıldığını, personel ve deneyim eksikliği nedeniyle de Kamu İhale Kurumu’ndan sehven görüş alınamadığı” ifade edildi.