Medyabar'dan Hakan Turhan'ın haberine göre, eski Tarım İl Müdürü Mehmet Erdemir hakkında ortaya atılan iddialara dayandırılarak soruşturma açılmak istenmiş, ancak Sakarya Valisi A. Hamdi Nayir başkanlığındaki İl İdare Kurulu bu soruşturmaya izin vermemişti.

Ancak yaşanan gelişmeler sonrasında Ferizli Asliye Ceza Mahkemesi'nce açılan kamu davası ile hakkında soruşturma açılan ve davası devam eden Sakarya Eski İl Tarım Müdürü Mehmet Erdemir hakkında ayrıca Ferizli Cumhuriyet Savcısı görevi kötüye kullanmak suçundan hakkında dava açılmasına ve TCK 53. madde gereği memuriyetinin elinden alınmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcılığı ayrıca Eski Tarım İl Müdürü'nün ilk açılan davası ile görevi kötüye kullanma suçundan açılması istenen yeni davasının da birleştirilmesi talep edildi. 

Mahkeme davayı kabul ettiği taktirde eski Tarım İl Müdür ve şuan halen Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Mehmet Erdemir'in memuriyeti düşürülecek ve mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kalacak. 

NE OLMUŞTU?

2016 yılında yaşanan olay sonrasında Tarım İl Müdürlüğü ve Ferizli İlçe Tarım Müdürlüğü hakkında görevleriyle ilgili ortaya atılan iddialara dayandırılarak soruşturma açılmak istendi. Ancak dönemin Sakarya Valisi A. Hamdi Nayir başkanlığındaki İl İdare Kurulu Müdürlüğü'nün bu soruşturmaya izin vermemişti...

İl İdare Kuruluna iletilen iddialara göre; Ferizli İlçe Müdürlüğü’nün talimatı ile 2016 yılında ilçede faaliyet gösteren 2 firmaya yapılan denetimlerde firmaların ikisinde de ruhsatsız olarak bitki koruma ürünü sattıkları tespit edildi.

Tutulan tutanakları İl Tarım Müdürlüğü’ne gönderen İlçe Tarım Müdürlüğü’ne, İl Müdürlüğünden Eski Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete’ye ait firmanın bir kez daha incelenmesi konusunda talimat geldi.

İlçe Tarım İl Müdürlüğü tarafından iki firmaya da aynı suçtan tutanak tutulmasına rağmen firmalardan İ. Tarım Firmasına 15 bin TL ceza kesilirken, diğer firma Meteler Tarım Ürünleri'ne ise bir kuruş dahi ceza kesilmedi.

Bu arada iki Tarım Müdürlüğü memuru Ticaret Borsası Eski Başkanı Cevdet Mete’ye ait olan Meteler Tarım Ürünleri hakkında firmada ikinci bir inceleme yaptı.

İkinci bir tutanak tutan memurlar İlçe Tarım Müdürlüğü memurlarının aksine ilaçların satılmak üzere değil firma sahibin özel olarak kullanması amacıyla şirkette bulundurulduğuna dair rapor düzenledi.

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından tutulan ilk tutanaklara da İl Tarım Müdürlüğü tarafından yine “ilaçların satılmak üzere değil firma sahibin özel olarak kullanması amacıyla şirkette bulundurulduğu” ibaresi ekletildi.

Bu sayede de firma, aynı suçtan diğer firmaya kesilen 15 bin TL cezadan da kurtulmuş oldu.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Sakarya Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğünce Sakarya Tarım İl Müdürlüğü ve Ferizli İlçe Tarım Müdürlüğü hakkında 2019  Ağustos ayında inceleme başlatıldı.

2020- 24 Eylül’de karara çıkan soruşturma sonucunda dönemin Sakarya Valisi A.Hamdi Nayir Başkanlığı’ndaki İl İdare Kurulu İl ve İlçe Tarım İl Müdürlüklerince tututlan iki ayrı tutanağın da muhteva olarak farklı olmadıkları ve evrakta her hangi bir değişiklik yapılmadığı şeklinde karar aldı.

Eski Sakarya Valisi A. Hamdi Nayir imzası ile  İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri hakkında 10 günlük itiraz süresi açık olmak kaydıyla “Soruşturma izni verilmemesi” kararı alınmıştı...