ARKEOLOJİK SİT ALANI

Alınan bilgilere göre Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu içerisinde Demiryolu ve istasyon binası, demiryol fabrikası ve müştemilatı ile demiryolu hattı bulunan geniş bir alanı 1.derece Arkeolojik Sit Alanı ilan etti. 1.derece sit alanı olarak ilan edilen bölge, Serdivan Arifiye sınırında yer alan D-100 alt geçidinden başlayıp demiryolunun Donatım bölümünde yer alan hemzemin geçidine kadar devam ediyor. 1.Derecede Arkeolojik Sit Alanı hattı, Mithatpaşa Tren İstasyonu, 32 Evler hemzemin geçit bölgesi, eski 32 Evler Polis Karakolu ve TÜVASAŞ fabrikasının bir kısmını da içine alıyor.

KORUMA KARARI

İlan edilen bu 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı hakkında koruma kararı da açıklayan Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bu bölgede tescillenen yapılar haricinde hiçbir yeni yapılaşmaya izin vermeyecek. Kurulun bu kararı ile sit alanı ilan edilen Adapazarı ve Serdivan ilçe sınırları içerisinde kalan bölgeler içinde özel imar koruma planları hazırlanacak. Yani demiryolunun Donatım Hemzemin geçidi ile D-100 alt geçidine kadar olan bu bölümünde hiçbir yapılaşma inşa edilemeyecek, imar planları da değiştirilemeyecek.

GAR TAŞINMASI KONUSU
Son aylarda konuşulan Adapazarı Tren Garının taşınması konusu da alınan bu sit alanı kararından oldukça etkilenecek. Bilindiği gibi Adapazarı tren garının 2017 yılında Mithatpaşa İstasyonun olduğu alana taşınması gündeme gelmişti. Son olarak ise Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, garın Kent Park içine taşınması konusunda bir düşünceleri olduğunu açıklamıştı. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bu kararı ile sit alanı ilan edilen hat üzerinde hiçbir yeni yapı inşa edilemeyecek. Yani gar binası taşınsa dahi, demiryolu hattının olduğu alan yapılaşmaya kapanacak. Bu demiryolu hattı üzerinde sadece gezi yolu düzenlemesi, meydan tanzimi, açık otopark, WC, bilet gişesi, bekçi kulübesi gibi üniteler inşa edilebilecek. İnşa edilecek bu alanlar içinde koruma kurulundan izin alınması gerekecek.

Kaynak: Adayorum