HAYATTA KALMAK İÇİN BAŞKA ÇARELERİ YOK

Serbes, 3-9 Kasım Organ Bağışı ve Nakli Haftası sebebiyle yaptığı açıklamada, 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışı yapabileceğini söyledi. Bu gün binlerce hastanın hayatının organ bağışına bağlı olduğunu ifade eden Serbes, “Geçen yılın rakamlarına göre yaklaşık 30 bin kişi organ bekliyor. Organ bekleyen hastalarda ilk sırada böbrek hastaları geliyor. Bunu karaciğer, kalp, pankreas hastaları izliyor. Bu insanlar organ bulamadıkları taktirde birer birer hayatlarını kaybediyor. Hayatta kalmak için nakilden başka çareleri yok.” dedi.

BEN BÜTÜN ORGANLARIMI BAĞIŞLADIM

Serbes, kendisinin de daha önce tüm organlarını bağışladığını belirterek, herkesi bağış yapmaya çağırdı. Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de organ bağışının yeterince yapılmadığını vurgulayan Serbes, “Tedavisi yalnızca organ nakli ile mümkün olan hastaların gözü, kulağı bağışlanacak organlarda. Her gün yeni bir umutla ‘bu gün size uyan organ bulundu’ haberi gelir mi diye bekliyorlar. Çok zor durumdalar. Onlarla birlikte aynı acıyı yakınları da yaşıyor. Onlara bağış yaparak umut olalım.” diye konuştu.

BİR İNSANI KURTARAN TÜM İNSANLIĞI KURTARMIŞ GİBİDİR

Organ bağışının kolayca yapılabildiğini ifade eden Serbes, bağış yapmak isteyenlerin il sağlık müdürlükleri, hastaneler, aile hekimleri, organ nakil yapan merkezlere başvurabileceklerinin altını çizdi. Organ bağışı yapan kişinin, verilen bağış kartını her zaman yanında taşıması gerektiğini dile getiren Serbes, “Bizin inancımıza göre bir kişinin hayatını kurtaran bütün insanlığı kurtarmış gibidir. ‘Her kim bir hayatı kurtarırsa , bütün insanlığı kurtarmış gibi olur.’ (Maide Suresi 5/32) ayeti de bize ışık tutuyor. Gelin organlarımızı bağışlayarak hayat kurtarmaya vesile olalım. Organ bekleyenler organ bulamadıkları için sevdiklerinden ayrılmasın.” şeklinde konuştu.