Şehirde özellikle bazı bölgelerde sayıları artan sokak köpekleri vatandaşları tedirgin ediyor. Son olarak Adapazarı'nda bir kişi köpeklerin saldırısı sonucu yaralanmış. Akyazı'da da bir kadını vatandaşlar kurtarmıştı. 

Serdivan Beşköprü'de ve SAÜ Kampüsü çevresinde sürüler halinde gezen sokak köpekleri vatandaşlarda tedirginlik oluşturdu. 

148 bini aşan nüfusu ile Sakarya'nın en kalabalık ikinci ilçesi olan Serdivan'da sokak hayvanları için barınak bulunmuyor. Belediyede sokak hayvanları için sadece bir ekip bulunuyor. 

11 bin nüfuslu Beşköprü Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, defalarca yaptıkları başvuruya rağmen bir çalışmanın yapılmadığını ileri sürerek "Sürüler halinde geziyorlar. Birbirlerine saldırıyorlar. Çocuklarımızı dışarı çıkarmaya korkuyoruz. Çoğunda küpe yok. Sayıları her geçen gün artıyor. Çözüm bulunacağını düşünmüyoruz." diyerek tepkilerini dile getirdi. 

TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMA

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız ise sokak hayvanlarının sayılarının kısırlaştırılarak kontrol altında tutulmasının onların yaşam standartlarını da yükselteceğini söylüyor. 

"Sokak hayvanlarının sayısını radikal olarak indirmenin tek çözümü kısırlaştırmaktır" diyen Yıldız; "

En önemlisi kısırlaştırma. Bunu belediyeler yapacaklar. Bazı belediyeler altyapı olmadığını iddia ederek maalesef kaçınıyor. Fakat bu o bölgede sokak hayvanları olmadığı anlamına gelmiyor. Bunlar hem kendilerine saldırıyorlar. Bir köpek sorumluluk alanına giren diğer köpeklere saldırıyor. Doğadaki diğer canlılara da zarar verebiliyorlar. Doğada yaban hayvanlarına ne tür zararlar verdiklerine dair elimizde net bir veri yok. Onu da araştırmak gerekiyor. Sokak hayvanlarının sayısını radikal olarak indirmenin tek çözümü kısırlaştırmaktır. Bunun içinde belediyeler taşın altına elini mutlaka koymaktan kaçınmayacaklar. Çünkü yaptıkları sürece sokak hayvanlarının çevredeki yaşam standardının kalitesini de yükseltecekler. Sokak hayvanları sürü halinde gezindiklerinde insanlar endişe ederler. İnsanların korkması doğal" dedi. 

DESTEĞE HAZIRIZ

Oda olarak belediyelere destek vermeye hazır olduklarını anlatan Mustafa Yıldız; "Gerekirse biz oda olarak bir protokol imzalarız belediyelerle. Gelsinler oturup konuşalım. Biz onlara gerekli desteği verelim. Biz her zaman yanlarındayız. Onlarda gerekli adımları atsınlar. Kaynak olarak belediyenin öz kaynağı olduğu gibi devletten de destek alıyorlar. O konuda sürekli destek veriliyor. Çok astronomik şeyler yok. Önemli olan hayvanları ilçeden ilçeye taşımamak. Bilecik'tekiler Pamukova'ya, Düzce'dekiler Hendek'e aktarmasınlar. Böyle olanlarda var. Sıkı denetim getirilmeli. Kısa sürede çözülür" diye konuştu.