Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Cevat Demir, yaptığı açıklamada yeni (S) plakaların dağıtılacağını ve "Sakarya'da 5 yıl vergi mükellefi olma zorunluluğunun" kaldırılacağını duyduklarını söyledi.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Son günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine 200 adet (S) plaka ihalesi izin maddesinin getirileceği yönünde duyumlar alıyoruz. Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası olarak bu duyumlardan üzüntü ve kaygı duyuyoruz. Üyelerimiz bu durumu tepkiyle karşılamaktadır.

Şöyle ki:

1- Hatırlanacağı gibi Sakarya ili (S) plaka uygulamasına UKM ve BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ kararıyla 2015 yılında geçmiştir.

2- Bu karara 3 yıllık bir hazırlık sürecinden sonra varılmıştır. Süreç şöyle işlemiştir: a) BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SATSO, SESOB, SAÜ, ilgili meslek odaları ve yetkili/ilgili diğer kurumlar arasında istişareler yapılmış ve tam bir görüş birliğine varılmıştır. b) Bu süre zarfında Sakarya’da taşımalı öğrenci ve taşımalı personel sayısı saptanmış, sektörde faaliyet gösteren firma ve esnaf sayısı belirlenmiş, şehrin gelecek 25 yılı da hesaplanarak plaka tahdidine gidilmiştir. c) Buna göre sektör içinde varlığını oda kaydı, fatura ya da maliye kaydı ile ibraz eden tüm firma ve esnaflar belli bir ücret karşılığı (S) plaka sahibi olmuşlardır. d) Bu hak kapsamında 2 bin civarında (S) plaka belli bir ücret karşılığı esnaflara verilmiş, bu sayı ek bir kararla şehrin gelecek 25 yılı gözetilerek 3 bin 300’e çıkarılmıştır. Kısaca bugünün Sakarya’sında araç üstünde takılı olmayan ya da başka bir deyişle askıda plaka mevcuttur. e) Ayrıca plaka alıcılarının Sakarya’da sektör içinde en az 5 yıl vergi kaydı bulunması zorunlu kılınmıştır.

3- 2015’te yeni uygulamanın ardından kendini hak sahibi gören az sayıda şahıs ortaya çıkmış, değişik gerekçelerle süreci takip edemediklerini beyan ederek haktan yararlanmayı istemişlerdir. Bu durum yetkili kurumlar tarafından biz ilgili kurumlar olan SESOB’a bağlı Servisçiler Odası ve SATSO’ya bağlık 19’ncu meslek komitesine iletilerek görüşümüz istenmiştir. Biz ise askıda plaka olduğunu bildiğimiz için konuya çözüm odaklı yaklaşım sergilemiştik.

4- Hal bu iken, gösterdiğimiz yaklaşım üzerine Büyükşehir’in yeni bir ihale açacağı konuşulmaktadır;

5- Büyükşehir Belediyemizin 2015 yılı kararlarının dışına çıkarak, özellikle yeni bir ihale şartnamesiyle Sakarya’da 5 yıl vergi mükellefi olma zorunluluğu hükmünü kaldırarak il dışından gelecek büyük firmalarla Sakarya esnafını karşı karşıya getirecek, şehirde bir plaka tekeli oluşturacak işin içinde olacağına inanmak istemiyoruz.

6- Tüm bu kaygıları gidermek, durumu aydınlığa çıkarmak için üst kuruluşlarımız SATSO ve SESOB’un SSB Başkanı Ekrem Yüce nezdinde girişimde bulunmasını talep ediyoruz. Saygılarımla."