Esnafa ve Sanatkâra Yüksek Faiz Riski

Alişan, “Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkârlar Destek Paketi kapsamında, vergi mükellefiyeti olup Esnaf ve Sanatkarlar Oda ve Sicil kaydını henüz tamamlamamış durumunda olanlara kredi kullandırılabilmesine ilişkin bir duyuru yapılmıştır.

Esnaf ve Sanatkârlara Destek Kredisi kapsamında, vergi mükellefiyeti olup Esnaf ve Sanatkârlar Oda ve Sicil kaydını henüz tamamlamamış durumunda olanlardan kredi kullanımı esnasında 90 gün içinde Esnaf ve Sanatkârlar Oda ve Sicil kaydını yaptırmalarına dair bir Taahhütname alınacaktır.

Bu doğrultuda taahhütname ile vergi mükellefiyeti olup Esnaf ve Sanatkârlar Oda ve Sicil kaydını henüz tamamlamamış olan Halkbank’tan Esnaf ve Sanatkârlar Destek Paketi kapsamında % 4,5 faiz oranı ve taahhütname ile kredi kullanan esnaf ve sanatkârlarımız 90 gün içerisinde Esnaf ve Sanatkârlar Siciline kaydını yaptırmadığı takdirde Halkbank tarafından % 4,5 faiz oranı iptal edilecek ve yüksek faiz oranı uygulanacaktır.” dedi

Kredi Kullananlar Mutlaka Kayıt Yaptırsın

SESOB Başkanı Hasan Alişan konu ile ilgili yaptığı açıklamada Halkbank’tan Esnaf ve Sanatkârlar Destek Paketi kapsamında kredi kullananların mutlaka Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Sicil kaydını 90 gün içinde yaptırmalarını, aksi takdirde Halkbank tarafından bu kapsamda kullandırılan kredinin tüm avantajlarının iptal edilerek yüksek faiz oranı ile ödemek zorunda kalacaklarını söyledi.

SESOB Esnaf ve Sanatkârlarına Hizmete Ara Vermeden Devam Ediyor

Alişan, Esnaf ve Sanatkârlara bu sıkıntılı dönemde COVİD-19 salgınına karşı gerekli tedbirleri alarak ara vermeden ve yoğunluk yaşatmadan hizmet vermeye devam ettiklerini, ekonominin bel kemiği olan ve kılcal damarlar gibi tüm il sathına yayılmış bulunan esnaf ve sanatkârlarımızın günümüzde yaşamış olduğu ve büyük ihtimalle de salgın sonrası yaşayacağı sıkıntıları ve mağduriyetleri gidermek, sorunlarına çözüm getirmek amacı ile çalışmalarına ve girişimlerini aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

İşyeri Geçici Süre ile Kapatılan Esnaf ve Sanatkârlara Kira, Maaş Desteği Sağlanmalı

Alişan, ayrıca, esnaf ve sanatkârların yaşadıkları mağduriyetleri ile ilgili yoğun bir şekilde dile getirdikleri şu talep ve istekleri tüm Sakarya Milletvekillerine ve karar vericilere ilettiklerini ve sonuç alana kadar iletmeye devam edeceklerini ifade etti.

Özellikle işyeri geçici süre ile kapatılan esnaf ve sanatkârlara kira desteği sağlanmalı.

Öncelikle Cumhurbaşkanlığı genelgelerine istinaden kapalı tutulan işyeri sahibi Esnaf ve Sanatkârlara ve yanında çalışanlara başkaca geçim kaynağı bulunmadığından dolayı kapalı tutulduğu sürece işsizlik fonundan MAAŞ desteği verilmeli ve elektrik, su, doğalgaz giderleri devlet tarafından karşılanmalı.

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında getirilen Vergi ve SGK primlerinin ertelenmesi kararı belirli kesim içindir. Bu erteleme tüm esnaf ve sanatkârlar için uygulanmalı.

Daha önceden yapılan Vergi ve SGK yapılandırmalarını da kapsayacak şekilde geriye dönük Vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması için yasal düzenleme yapılmalı.

BAĞ-KUR ve SGK Primlerinin ertelenmesi ortam normale döndüğünde, yeni prim tahakkukları ile ödeme yapacaklarından daha zor olacaktır. Esnaf ve Sanatkârlara ait Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ait BAĞ-KUR Primlerine erteleme değil muafiyet getirilmeli veya BAĞ-KUR ve SGK primlerine erteleme ile birlikte indirim yapılmalı ve kapalı kaldıkları süre içindeki tahakkuk eden borçlarında ileriye dönük mevcut ödemeler ilave edilmeden rahatlatacak taksit imkânı sağlanmalı.

Mart ayında verilmesi gereken SGK – VERGİ bildirimlerini zamanında yapamayan esnaf ve sanatkârlara uygulanan cezalar ve ödemelerini Mart ayı içerisinde yapamayan esnaf ve sanatkârlara uygulanacak olan faizler iptal edilmeli, peşin ödeme indiriminden istifade edenlerin hakları da yok edilmemeli.

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında açıklanan tedbirlerden tüm esnaf ve sanatkârlarımızın yararlanabilmesi için “sicil affı” getirilmeli.

Esnaf ve Sanatkarlarımız Cumhurbaşkanlığımızca başlatılan “Evde Kal Türkiye” kampanyasına yürekten katılıyor. Ama bu süreçte bankalar faaliyetlerine devam ediyor ve daha önce kesilen çekleri tahsilatını gerçekleştiriyor. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı genelgesi veya çağrısı nedeniyle iş yerlerini kapatan meslek mensuplarımızı yok etmekten başka bir amaca hizmet etmez. Daha önce verilmiş çeklerin tahsilatında sicil bozulmadan 4 ay öteleme getirilmeli.

Bu İşin Bedelini Sadece Ticaret Erbabı Çekmemeli

Alişan, “Alınan Koronavirüs salgını tedbirleri nedeni ile herkesten ve her kesimden önce bazı küçük esnaf ve sanatkârlarımızın işyerleri geçici olarak kapatılmış, birçok esnaf ve sanatkârımızın da ticareti durma noktasına gelmiştir. Bunların dışındaki ticaret erbabının büyük çoğunluğu da Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeni ile dolaylı olarak etkilenmiş ve ekonomik açıdan mağduriyet yaşamaktadır. Hepimizin bildiği gibi ticaret insanlarla yapılır. Hem evde kal denilip hem de ticaretten men edilme dolayısı ile her kesim bu durumdan etkilenmiştir.

Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı ile Koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan ticaret erbabına bazı destek ve kolaylıklar getirilmiştir. Ancak Ekonomik İstikrar Kalkanı ile verilen destekler ve getirilen kolaylıklar ticaret erbabı açısından bakıldığında yeterli olmamıştır.

Sonuç itibari ile esnaf ve sanatkârlarımız bugüne kadar ülkemizin bekasına yönelik her türlü tehdide karşı devletinin yanında ve ön saflarda yer almaktan çekinmemiştir. Ekonominin bel kemiği olan ve kılcal damarlar gibi tüm yurt sathına yayılmış bulunan ticaret erbaplarının günümüzde yaşamış olduğu ve büyük ihtimalle de salgın sonrası yaşayacağı sıkıntıları ve mağduriyetleri gidermek, sorunlarına çözüm getirmek amacı ile gerekli girişimlerde bulunduğumuzu ve ticaret erbabının haklı taleplerini karar vericilere ilettiğimizi, kısa süre zarfında istek ve taleplerin değiştiğini ve buna göre de karar vericilerin çözüm bulduğunun bilincinde olduğumuzu ifade ediyorum.” dedi.