Katıldığı bir programda sağlık çalışanları için “işlerini yaptılar paralarını aldılar” diyen SESOB Başkanı Hasan Alişan’a sağlık çalışanlarının tepkisi çığ gibi giderek büyüyor. Sağlık Sen Şube Başkanı Abdullah Sönmez’in konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle: Sağlık çalışanlarımızın tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ile canlarını ortaya koyarak yaptıkları mücadelede destan yazarken ve tüm dünya buna alkış tutarken SESOB başkanının esnafımıza sahip çıkma adına kurduğu cümleler bizleri derinden yaralamıştır. Salgının en ağır yükünü sağlık çalışanlarımız sırtlanmışken ücret dağılımının da en mağdurudurlar ve hak ettikleri ücretleri alamamaktadırlar. Sağlık çalışanlarımız şehit verirken, eşlerinden çoluk çocuklarından aylarca ayrı kalırken böylesi hassas dönemde sözlü ve fiziki saldırılara maruz kalıyorlar.

Biz başkanın ettiği sözleri reddediyor ve tüm kamuoyunu ve kendisini sağlık çalışanlarımızın maruz kaldığı mart ayı şiddet raporunu okumaya davet ediyoruz. Ülke genelinde virüs riskinin en yüksek seviyelere ulaştığı Mart ayında sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda ne yazık ki bir gerileme olmadı. Ay boyunca, 22 saldırganın yer aldığı 16 şiddet olayı yaşandı. Bu rakamlar; Ocak ayında 45 saldırgan, 13 şiddet olayı şeklinde gerçekleşmişken, Şubat ayında 36 saldırgan 9 şiddet olayı olarak kayıtlara geçmişti. Gerek önceki veriler gerekse 2021 yılının ilk üç ayı verileri, genel itibarıyla her bir şiddet olayına birden fazla kişinin sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Yani neredeyse her ay şiddet olaylarına sebebiyet veren kişi sayısı, yaşanan olay sayısından fazla olmaktadır. Bu da saldırıların bireysel olmadığını gözler önüne sermektedir. Dikkat çeken bir nokta da çoğu zaman saldırgan sayısının, mağdur sağlık çalışanı sayısından fazla olmasıdır.

ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR

Fedakar sağlık çalışanları genelde hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalıyor. Bu yönüyle sağlıkta şiddetin faillerini uzakta aramamak gerekiyor. Aslında trajik olan da bu. Hastanelere şifa bulmak için gelen hastalar ve yakınları, şifa dağıtan elleri, tabiri caizse kırıyor. Bu durumu kabul etmek, mümkün değil. Eskilerin tabiriyle hemhal olmanın yani empati kurmanın ne büyük bir nimet olduğu, bu gibi durumlar karşısında bir defa daha karşımıza çıkıyor. Sağlık çalışanları da insan ve yegane amaçları şifa dağıtmak. Kırılan eller, hakarete uğrayan onurlar, küfre ve tehdide maruz kalan şahsiyetler nasıl ve nereye kadar şifa dağıtabilir, bunu herkesin iyi idrak etmesi gerekir”