// Özel Haber //

2018 YILINDA NELER OLMUŞTU!

Olay, Eylül 2018 tarihinde yaşanmıştı. Kurban Bayramı arifesinde Adapazarı Çark Caddesi'nin tam ortasında ıhlamur satan Recep A. isimli seyyar satıcıyı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri ‘caddede seyyar satıcılık yapmak yasak’ diyerek uyarmıştı. Ancak uyarıları dinlemeyen Recep A. caddeden ayrılmayınca zabıta ekipleri poşet içindeki ıhlamurlarına el koymuştu. Bunun üzerine yere oturan yaşlı adam hüngür hüngür ağlamaya başlamış ve arife günü yaşlı adamın bu halini görenler bir anda toplanmıştı. 

HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADI

Caddede "Onlar benim çocuklarımın rızkıydı. Ben bu yaştan sonra para kazanmaya çalışıyorum emeğimi geri verin. 80 yaşındaki adamın malını almak nedir. Benim çocuklarım doymasın mı?" diyerek yaşlarından akan yaşlarıyla arife günü ağlayan adamı görenler isyan etmiş ve cep telefonlarıyla çekilen görüntüler sosyal medyayı sallamıştı. Yaşlı adamın görüntüleri Kurban Bayramı öncesinde paylaşım rekoru kırarken, ulusal televizyon kanalları da yaşlı adama sahip çıkmıştı.

BÜYÜKŞEHİR ÖZÜR DİLEDİ

Bir taraftan sosyal medya, bir taraftan ulusal televizyon kanalları zabıtaya ver yansın ederken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ülke genelindeki bu tepki karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştı. 2018 yılında Sakarya Büyükşehir Belediyesi .yaptığı yazılı açıklamada "Bayram öncesi yapılan rutin zabıta denetimi kapsamında şehir merkezinde seyyar satıcılarla ilgili çalışma yapılmıştır. Şehrimizin en işlek caddesinde seyyar olarak ıhlamur satan Recep amcamız ile zabıta ekiplerimiz arasında hepimizi üzen bir hadise yaşandı. Dün gece Recep amcamıza ve ailesine derhal ulaşılmış ve ıhlamurları kendisine teslim edilmiştir" sözlerine yer vermişti.

DUYGUSAL DAVRANDILAR

Büyükşehir Belediyesi’nden 2018 yılında yapılan açıklamada " Recep amcamıza destek sağlamak için kurulan diyalog neticesinde aile bireyleri sosyal yardıma ihtiyaçları olmadığını belirtmişlerdir. İlk inceleme sonunda zabıta ekiplerinin olay anında Recep amcamızı rencide edecek sözlü bir davranışının olmadığı görülmüştür. Ancak zabıtanın ıhlamur fidelerine geçice süreliğine el koyması Recep amcanın duygusal olarak kırılmasına neden olmuştur" denmişti.

HALUK LEVENT VE EKİBİ

Büyükşehir açıklamasını, "Bir bayram arifesinde Recep amcamızı incitmek ve kamuoyunda bu şekilde gündeme gelmek herkesten çok bizleri üzdü. Bu olayla ilgili başta Recep amcamız olmak üzere kalbi incinen tüm vicdan sahibi halkımızdan özür diliyor, hayırlı bayramlar diliyoruz" diyerek bitirmişti. Sanatçı Haluk Levent ise olaya tepkisini sosyal medya üzerinden dile getirmiş ve kurucusu olduğu AHBAP Derneği üyelerini göndermişti.

AMA YARDIM İSTEMEDİ

AHBAP Derneği üyelerine konuşan Recep A., "Yardıma ihtiyacım yok kızgınlığımdan öyle konuştum. Ben emeğimle ıhlamur satıyordum" diye konuşmuştu. Yaşanan bu olay sonrasında Sabah Gazetesi'nin ulaşmak istediği Recep A.’nın çocukları ise gazetecileri kovmuş ve zamanın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile zabıtalara dava açacaklarını iddia etmişti.

KOVDU DİYE YAZIN

Sabah Gazetesi’nden Hüseyin Cumalı "Sizin durumunuz iyi olduğu yönünde bize bilgi geldi" sözleri üzerine konuşan adamın çocukları, "Kime ne! Ihlamurlarımızı satamayacak mıyız" cevabını vermişti. Bu arada ailenin diğer bir oğlu hışımla gazetecilerin yanına gelerek gayet kaba bir şekilde" Kimsiniz siz! Niye geldiniz!" diye sormuştu. Cumalı'nın "Biz gazeteciyiz" cevabı üzerine aynı kişi "Defolun buradan, haydi defolun" diye bağırmaya başlamıştı.

BİZDE HEP BÖYLE

Cumalı’nın "Ortada bir konu var ve bunu öğrenmek için geldik" sözleri üzerine aynı kişi, " Konu yok. Defolun" diyerek bağırmaya başlamış, Cumalı’nın "Misafire böyle mi davranıyorsunuz" sözleri üzerine yaşlı adamın oğlu "Evet, misafiri kovuyoruz. Defolun, ‘bizi kovdular’ diye yazın. Aynen böyle yazın. Buralara kimse gelmesin. Fena olur" diyerek tehdit etmişti.  

MAHALLE ÇOK RAHATSIZ

Mecidiye Mahalle Muhtarı Mehmet Emin Karadaş ise yaşanan bu üzücü olayla mahallelerinin gündeme gelmesinden büyük üzüntü duyduklarını dile getirmişti. Ailenin maddi durumunun iyi olduğunu belirten Karadaş, "Recep A.’nın 2'si kız olmak üzere 5 çocuğu var. Bunların 4'ü fabrika da çalışıyor. Ailenin maddi durumu gayet iyi ve yardıma da ihtiyacı yok. Recep A.’nın zamanına göre fındık, lahana, ıhlamur satıyor. Arife günü yaşanan olay sonrasında mahallemizin yaşlılara bakmayan bir mahalle gibi görülmesi bizi üzdü. Mahalle sakinlerinin duyarsız gibi algılanması da bizi üzdü. Mahallemiz böyle kötü olaylarla anılması yerine güzel olaylarla anılmasını isterdik" demişti.

YIL 2021 VE TABLO AYNI

2018 yılında zamanın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi zabıtalarını ülke genelinde hedef yapan, konuyu araştıran gazetecileri mahallelerinden kovan ve tehdit eden Recep A.’nın yakınlarının yaptıkları ise hafızalardaki tazeliğini halen koruyor. 2018’de odlduği gibi 2021 yılında yine Çark Caddesi’nde seyyar satıcılık yapmaya devam eden Recep A.’ya o günlerde yaşanan olaylar nedeniyle günümüzde kimse “Çark Caddesi’nde seyyar satıcılık yapmak yasak” diyemiyor.

MADDİ DURUMU ÇOK İYİ

Kendisine ait mülkü, malı, evi olan ve maddi durumu çok iyi Recep A. istediği gibi Çark Caddesi’nde seyyar satıcılık yaparken, maddi durumu iyi olmayan hiçbir seyyar satıcı Çark Caddesi’nde seyyar satıcılık yapamıyor. Peki ama maddi durumu iyi olan Recep A. caddede seyyar satıcılık yaparken, maddi durumu iyi olmayan niye caddede seyyar satıcılık yapamıyor! Yasak ise herkese yasak değil mi! Durumu iyi olan bu adamın ne ayrıcalığı var!

Yoksa 2018 yılında ulusal basın ve sosyal medyanın arka çıkmasıyla haksızca elde ettiği ayrıcalığı mı kullanıyor !!!