HUKUK SÜRECİ

Karasu OSB’de kamulaştırma ve bedel artırım davaları ile başlayan hukuk sürecinin, tapu iptali ve arazileri sahiplerine geri verilmesi kararıyla sonuçlanmasının ardından tapuların iadelerine başlandı. Yargıtay tarafından onanan iki yerel mahkeme kararı gereği ilk iade iş adamı Fehmi Sivişoğlu’na yapıldı.  Mahkeme kararlarıyla Karasu Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuran Sivişoğlu hisseli olarak 28 dönüm arazinin hisseli şekilde tapularını aldı. İade davasını kazanmış kişilere ait 43 adet dosyan daha Yargıtay’da incelenmeyi beklediği ifade ediliyor.

ÖNCE PAZARLIK SONRA KAMULAŞTIRMA

Karasu’da OSB için belirlenen 440 dönüm arazide bulunan mülkiyetlerin bir kısmı, pazarlık yöntemiyle satın alındı. Geriye kalan arazilerin kamulaştırma işlemleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘Kamu Yararı Kararı’ almasıyla 12 Nisan 2010’da başladı ve 18 Haziran 2011’de tamamlandı. Yeni kadastro ölçümleriyle belirlenen arazinin tapuları 17 Kasım 2011’de OSB tüzel kişiliğine kaydedildi.

BEDEL ARTIRIM DAVALARI

Pazarlığı kabul etmeyen 50’ye yakın arazi sahibi ise metrekare başına 30-35 liralık fiyata karşılık bedel artırımı İstedi. OSB tüzel kişiliği ise bedelleri yüksek bularak karşı dava açtı. Mülkiyet sahiplerinin açtığı bedel artırım davaları yaklaşık 8 yıl sürdü. Bilirkişi raporlarındaki eksiklikler gerekçesiyle bozulan kararlar düzeltildi. Mahkemece belirlenen son bedeller Yargıtay tarafından onandı. Ancak hak sahiplerine ödeme yapılmadı. Bu kez açılan tapu iade davaları 2019 yılında birbiri ardına sonuçlanmaya başladı. Yeni bedellerin hak sahiplerine ödenmemesini gerekçe gösteren Yargıtay bu kez tapuların iadesi kararlarını onadı.

FARKLAR ÖDENMEYİNCE

 Yargıtay kararına rağmen farkların ödenmemesi üzerine arazi sahipleri tapu iadesi talebinde bulundu. Yargıtay bu kez durumu alacak davasına çevirerek arazi sahipleri adına bankalara yatırılmış bedellerin OSB tüzel kişiliğine faizsiz olarak iade edilmesi durumunda tapuların geri verilmesine hükmetti. Arazi sahipleri fark ödemesi beklerken bu kez bilirkişi heyetine suç duyurusunda bulunuldu. O dava yerel mahkemede reddedildi. OSB’nin ret kararına itirazı Yargıtay’da bekliyor.

ÜÇ TESİS KURULDU

Karasu OSB’de ilk yatırımcı Türkiye’nin sayılı demir-çelik sanayicilerinden Gazi Metal. 180 dönüm arazide kurulan Soğuk Haddehane Tesisi 18 Ağustos 2014’te üretime başladı. İlk günden beri başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Bir süre önce üretime başlayan Tak Kauçuk’tan sonra Takımsan’ın da bir süre önce yatırımı başlattı. Diğer üç parseli alan Hipaş Plastik, Anadolu Boru ve Anatel Metal’den henüz bir girişim yok.

SANAYİCİ KAYGILI

Gazi Metal’in bir yetkilisi davaların seyrini ve gelinen noktayı kaygıyla izlediklerini söyledi. “Biz yatırımızı yaptık ve üretime başladık” diyen yetkili, şunları söyledi: “Burada çift taraflı bir mağduriyet söz konusu. Asıl mağdur olan ise, yüzlerce insana istihdam sağlayan ve gerçekleştirdiği ihracatla ülke ekonomisine döviz kazandıran sanayici. Bizim muhatabımız OSB Yönetimi ve Bakanlık. Devlet bir şekilde devreye girip sorunu çözmek durumunda.” /medyabar.com