GÖRKEMLİ ESER

Serdivan Beşköprü'de bulunan Justinianus Köprüsü, Bizans İmparatorluğu döneminin Anadolu’daki en görkemli eserlerinden biri. Bin 500 yıl önce İmparator Justinianus tarafından yaptırılan ve 375 metre uzunluğunda, 12 kemerli olan köprü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmeyi başardı. UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilebilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve 29 milyon TL’ye mal olacak güçlendirme çalışmaları geçtiğimiz yıllarda başladı. Yapılan arkeoloji kazılarında arkeologlar, sarnıç ve hamam yapısını ortaya çıkardı. Yapılan çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkan yapılar merak uyandırırken, son yapılan çalışmalar sonrası tarihi köprüde çalışmalar durdu.

BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

Bin 500 yıllık köprüde çalışmaların başlaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay bekleniyor. Onayın çıkması halinde tarihi köprüde çalışmalar tekrar başlayacak ve güçlendirme çalışmaları yapılacak. Çalışmaların başlaması halinde Müze Müdürlüğü tarafından köprüde sondaj çalışmaları yapılacak, Karayolları'na bağlı taşeron firma ise tarihi köprüde güçlendirme çalışmaları yapacak.

ONAY ÇIKARSA NİSAN'DA BAŞLAYACAK

Müze Müdürü Süleyman Acar, bakanlıktan onay çıkması halinde köprüde çalışmaların Nisan ayında başlayacağını belirtti. Acar, "En geç Nisan ayının ikinci haftasında çalışmalar başlar" dedi. Acar ayrıca yapılan çalışmalarda arkeolojik kazıların çıkması halinde arkeologların ilgileneceğini söyledi.

Öte yandan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi´nde yer alan köprünün, arkeopark haline getirilmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili konuşan Acar, projenin yapılabilmesi için köprünün üst kısmındaki çalışmaların bitmesi gerektiğini ifade etti. /Medyabar.com