İlimize gelen mevsimlik tarım işçilerinin sağlık durumları takip edilecek ve hastalık belirtisi bulunan kişiler izole edilerek ilçe sağlık kuruluşlarına bilgi verilmesi sağlanacaktır. Tedbirlere uymayanlara idari para cezası uygulanacaktır. Bunun yanında, her yıl olduğu gibi çocuk işçiliğiyle mücadele ve çocukların fındık bahçelerinden uzak tutulması ile ilgili çalışmalara da devam edilecektir.

Toplum olarak gereken hassasiyeti gösterelim

Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker salgının yayılmasını önlemek, fındık hasadına olumsuz etkisinin en az seviyede tutulması, tarım işçilerinin sağlığının korunabilmesi için gereken tedbirler alınmakta olup, toplum olarak da gereken hassasiyetin gösterileceğine inandığını belirtti. Ayrıca, belirlenen ve açıklanan tedbirlere uyulmaması halinde devlete ve topluma maliyetinin yüksek olacağına vurgu yaptı.

Toplantıya, ILO ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinatörü Prof. Dr. Murat Gülcan, Eğitmen Ömer Dede, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mümtaz Seyda, Halk Sağlığı İzleme Değerlendirme Şube Müdürü Zeynep Zengin, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya ve Kurum yöneticileri ile Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu görevlileri katılım sağladı.

Uyulması gereken tedbirler belirlendi....

İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından gelen tüm mevsimlik tarım işçilerinin gerekli sağlık kontrollerinin yapılması sağlanacak. Bunun yanında, konaklama yerlerinde yatak araları 1,5 m. mesafede olacak, barınma yerlerinde sosyal mesafe kurallarına (en az 1,5 m.) riayet edilecek, barınma yerleri sık sık havalandırılacak, her türlü hastalık belirtisinde hasta kişiler izole edilip sağlık müdürlüklerine bilgi verilecek. Söz konusu kurallara uyulmasını muhtar, bahçe sahipleri ve işçi sorumlusu kontrol edecek, bilgilendirme ve taahhütname belgesi imzalatılarak işe başlamaları sağlanacak. Ayrıca, gerekli tedbirlere uymayanlara idari para cezası uygulanacaktır.