HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
Sakarya'da lokantacı, restoran ve kafe esnafı 1 Mart tarihinde işletmelerini tekrar faaliyete geçirebilme umuduyla şimdiden hazırlıklara başladı. Dükkanlarını baştan aşağı temizleyen ve dezenfekte eden lokantacı esnafı, kısıtlamanın kalkmasını bekliyor. 

SAÜ Kampüsü başta olmak üzere fakülte ve yüksekokul öğrencilerine hizmet sunan aperatifçi, kafe ve restoranlar ise kısıtlamanın kalkmasının yeterli olmadığını, yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini belirtiyor. 

ÇOĞU ESNAF KAPATIP GİTTİ
SAÜ Esentepe Kampüsü yanında esnaflık yapan Mustafa Şahin, yüz yüze eğitim başlamadığı sürece normalleşmenin kendileri açısından bir fayda sağlamayacağını söylüyor. Şahin; "Bizim ağırlıklı müşterimiz öğrenciler. Öğrenci olmadığı için biz esnaf olarak akşama kadar burada oturuyoruz. Üniversitenin yaklaşık 90 bin öğrenci nüfusu var. Burada öğrenci varken yoğunluk vardı. Şimdi caddeden aşağı inin her yer kapalı. Öğrenci varken gecelere kadar açıktık. Geçinme durumu esnaf herkes sıkıntda.  Kiralar yüksek. Mülk sahipleri yardımcı oluyor, fakat iş olmadığı sürece dükkanlar dönmüyor. Pek çoğu kapatıp gitti. Açmıyor bile. 1 Mart'ta normalleşme bizi çok fazla rahatlatmaz. Önce okulun açılması gerek. Okul açılıp öğrenci gelmediği sürece bütün esnaf aynı. Yüz yüze eğitim başlamadığı sürece esnaf için her şey aynı. Üniveriste civarında 15-16 iş yeri var. Mavi Durak civarını da sayarsak 100'e yakın yeme içme yeri, kafe var. Bunların çok azı açık diğerleri kapalı. Kimse iş yapamıyor. Öğrenci olmadığı için esnaf zor durumda" dedi. 

ÖĞRENCİ OLMAZSA İŞ YOK
Yurt ve market işletmecisi Nejdet Ağca ise; "Market işletme ve yurt işi yapıyoruz. Bir yıl oldu, iş yapamadık. 30 çalışanımız vardı. Şimdi kimse yok. 360 kişilik yurdumuz var. Yurtlar ve apartlar boş. Normalleşme başlasa da okul olmadıktan sonra bizim işimiz iyi değil. Burası öğrenciye bağlı. Öğrenci olmazsa iş yok. kaybımızı 3 yıl geri getiremeyiz. 360 kişilik yurt bir yıldır boş. Personellere bakmak zorunda kaldık. Giderlerimiz devam ediyor" diye konuştu.