Sakarya Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube Müdürlüğü tarafından 2020 yılı ilan ve reklam vergisi hakkında açıklama yayınlandı. Sakarya il sınırları içerisinde Büyükşehir Belediyesi yetki alanındaki ana arterlerde bulunan tabelalar ve reklam içerikli tüm unsurlar ilan ve reklam vergisine tabii olup, ilan ve reklam vergisinin beyan dönemi 31 Ocak Pazar gününe denk geldiğinden 1 Şubat Pazartesi günü sona ereceği açıklandı. Gelirler Şube Müdürlüğü tüm ilan ve reklam vergisi mükelleflerinin Ocak ayının sonuna kadar Büyükşehir Belediyesi Gelir Şube Müdürlüğüne beyan edebilecekleri gibi ‘ebelediye.sakarya.bel.tr’ web adresinden de elektronik ortamda bildirebilecekleri ifade edildi.

ÖDEME KOLAYLIĞI
Gelirler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre; “İlan ve reklam vergisi tahsilatı iki eşit taksitle yapılacaktır. İlk taksit Şubat ayı sonuna, ikinci taksit iste Temmuz ayı sonuna kadardır. Beyanname verme süresi içerisinde beyanname vermeyen mükelleflere bir önceki yılda beyan edilen ölçüler üzerinden vergi tarh edilecektir. Tabelalardaki değişikliklerin beyanname ile bildirilmesi verginin doğru hesaplanması açısından önemlidir. Aksi takdirde ölçülerde yapılan değişiklikler ancak bildirildiği ya da denetim elemanlarınca tespit edildiği tarihten itibaren hüküm ifade edecektir” denildi.

1 KAT VERGİ CEZASI
Açıklamanın devamında ise, “İlk defa İlan ve Reklam Mükellefi olanlar için ise, mükellefiyeti başlamadan önce ilan ve reklam vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Verginin süresinden sonra beyan edilmesi halinde yüzde 50 oranında, Belediyemizce yapılan denetimler sonucu tespit edilmesi halinde ise 1 kat vergi ziyai cezası uygulanır” uyarısı yapıldı.

CEZALI İŞLEMLERE MARUZ KALMAMAK İÇİN BEYANNAME VERİLMELİ
Yapılan açıklamaya göre mükelleflerin cezalı işlemlere maruz kalmaması için beyanname verme süresi içinde beyannamelerini vermeleri, tabela veya reklam unsurlarında herhangi bir değişiklik olması durumunda da vakit kaybetmeden belediyeye bildirmeleri gerektiği belirtildi.