// Halk54.com Özel Haberi //

BENDE DAVACI VE ŞİKAYETÇİYİM
Fabrika sahibi teyzesinin eşiyle evli olan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın Kimyageri Ahmet Ç. Cumhuriyet Savcısı’nda verdiği ve mahkemece kabul edilen iddianame de yer alan ifadeleri patlama öncesi ve sonrasında ortaya çıkan tabloyu yansıttı. Fabrika sahibinin kendisine ‘sen işi öğren ve Çinli ustayı göndeririz. Sen bu konuda ülkede tek olursun” dediği kimyager Ahmet Ç. kendisinin de davacı ve şikayetçi olduğunu söyledi.

PATLAMADA SOL GÖZÜNÜ KAYBETTİ
Patlama neticesinde sol gözünü gözüne saplanan cam parçaları nedeniyle kaybettiğini, sol gözünün görme yetisini tamamen kaybettiği, sağ kolunun omuz altından kesildiğini,

ayaklarımda his kaybı olduğunu, yüzümde ve vücudumda birçok yaralanma izi olduğunu söyleyen kimyager Ahmet Ç., her ne kadar bu fabrikada evrak üzerinde fabrika genel sorumlu müdürü olarak gözükse de kesinlikle gerçekte böyle bir yetkisinin olmadığını, bu nedenle üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

ONLARDA ÇİN MAHALLESİ’NE KONDU
Kimyager Ahmet Ç., Çin Mahallesi’nde Misket laboratuarının olduğu yerde Muhammet Seyfi Ç.’nin çalıştığı yerin bitişiğindeki odada ilaç transfer odası bulunduğunu, bu odanın içerisinde ateşleme, patlama ve kuyruk ilacı bulunduğunu, bu ilaçların misket üretimi ile alakası olmadığını, daha çok yukarıdaki imalathanelerde üretimde kullanılan ilaçlar olduğunu ancak bu ilaçların patlayıcılık ve etki özelliği çok fazla olduğu için yukarıda daha fazla tehlike arz edeceğinden bu ilaçların fabrika sahipleri tarafından ayrı bir alan yapılmak yerine Çin Mahallesindeki laboratuar bölümündeki bu boş odada muhafaza edildiğini söyledi.

YARIM KOVAYLA TRANSFER KULESİ YIKILDI
Cumhuriyet Savcısı’na verdiği ve iddianameye yansıyan ifadesinde patlama alanında büyük çukurlar oluşmasında en etkin maddenin Çin Mahallesi’ndeki bu odada bulunan kimyasal ilaçların olduğunu düşündüğünü söyleyen müşteki şüpheli Ahmet Ç., bu odada yaklaşık 7-8 kova patlama ilacı, 2-3 kova ateşleme, 2-3 kova da kuyruk ilacı bulunduğunu, her bir kova yaklaşık 10’ar kilogramlık olduğunu, bu ilacın tahrip gücünün çok fazla olduğunu, çünkü 2014 yılındaki patlamada patlama alanında yarım kova bu ilaç tek basına ilaç transfer kulesini yok ettiğini ve havai fişek imalathanesinin iki kolonunu yıktığını anımsattı.

PATLARSA BURASI PATLASIN İDDİASI
2014 yılındaki olaydan örnekler vermeye devam eden kimyager Ahmet Ç. 2014 yılındaki patlamada yıkılan kolonların altına kalarak bir kişi hayatını kaybettiğini belirterek, bu kazadan kıyasla yarım kova ilacın bu şekilde bir tahrip gücü olduğu dikkate alındığında 12-13 kova ilacın meydana getireceği tahrip gücü ortaya koyulabilineceği, kendilerinin bu ilaçların kendilerinin işi ile alakası olmadığını, bu durumun tehlike arz ettiğini Genel Müdür Hasan Ali V.’ye söylediklerini, onun da ‘yukarıda daha çok insan var. Patlama yukarıda olacaksa daha fazla mı insan ölsün’ şeklinde söyleyerek en uygun yerin Çin Mahallesi olduğunu söylediğini ileri sürdü.

O DEPO HİÇ BİTMEDİ
Kimyager Ahmet Ç., bunu kabul etmemesi üzerine misket laboratuar bölümünün yanında bulunan sütre duvarının arka tarafına bu ilaçlar için ayrı bir depo yapılmasını yine genel müdür Hasan Ali V. ile fabrika yönetimden istediklerini, ilk başta yönetimin kabul etmediğini ancak ısrarcı davranmaları üzerine hemen sütre duvarının arkasına büyüyecek misket deposunun yan tarafına depo temeli atıldığını ancak burasının hiçbir zaman tamamlanmadığını ve bu haliyle kaldığını söyledi.

------------

NE OLMUŞTU!
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!
Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.