Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, yasaklı köpek ırklarının Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kayıt sürelerinin 14 Ocak Cuma günü sona ereceğini hatırlatarak köpek sahibi hayvanseverleri uyardı.

Başkan Yıldız, "Bilindiği üzere 7332 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun” 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu kanunun 5 inci maddesi kapsamında 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu’nun 14 üncü maddesinin (ı) bendi “Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek , sahiplenmek ,sahiplendirmek , barındırmak ,takas etmek , sergilemek ,hediye etmek ve bunların ülkemize girişini , satışını ve reklamını yapmak yasaktır” şeklinde değiştirilmiştir.

Bu yasada ,Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Arjantino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American staffordshire ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiştir.Bu kapsamda 14.01.2022 tarihine kadar yukarıda saymış olduğum yasaklı ırkları kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte bakanlığın veri tabanına kayıt ettirenler hakkında 5199 sayılı kanunda öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmayacaktır.

Süre taktir edersiniz çok kısalmış durumdadır. Sakarya da serbest veteriner meslektaşlarım gece gündüz çalışarak siz kıymetli vatandaşlarımıza her zaman yardıma hazırdırlar. Köpeğin kısırlaştırılması , chip uygulanıp veri tabanına işlenmesi , tarım ilçede kayıtların yapılması taktir edersiniz belli bir zamana ihtiyaç duyulur. Bu işlemleri lütfen son güne bırakmayalım. Halkımıza ve de tüm can dostlarımıza sağlıklı mutlu huzurlu güzel günler dilerim." ifadelerini kullandı.