Sivrisinekler ile 50’ye yakın virüs türü bulaşabiliyor. Onlardan biri de Batı Nil Virüsü ve sivrisineklerden insanlara bulaşıyor. Ateş, eklem ve kas ağrısı yapan virüs, İstanbul’da yapılan çalışmada kuşlarda da bulundu.

İstanbul Üniversitesi  Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi tarafından yaklaşık bir senedir ölü kuşlar üzerinde yürütülen çalışmada 24 karga ve 12 saksağanı inceledi. İncelenen 36 kuştan 8 kargada ve 1 saksağanda Batı Nil Virüsü’ne rastlandı.

Yazın gelmesiyle birlikte sivrisinek korkusu da başladı. Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sinek ve sivrisineklerin insanlara olduğu gibi hayvanlara da pek çok virüsü bulaştırabildiğini ifade etti. 

Vatandaşların evlerine sineklik taktırıp veya bozuk sinekliklerini tamir ettirerek önlem alabileceğini, belediyelerin de düzenli ilaçlama yaparak riski azaltabileceğini anlatan Yıldız; "Su birikintileri, bataklık, açık foseptikler sivrisineklerin doğal üreme alanları. Yaz aylarında rahat geçirmek istiyorsak, belediyelere büyük görev düşüyor. Çevremizdeki sinekler için, doğal yaşam alanları olan su birikintileri ile mücadele etmek zorundayız. Sinekler üreyebilmek için mutlaka durgun sulara ihtiyaç duyarlar. Bunlarda etrafımızdaki su birikintileri, foseptikler, küçük göletler gibi. Belediyeler buraları rehabilite ederlerse yaz aylarında rahat bir mevsim geçirmiş oluruz" dedi. 

Besicilikle uğraşanlara da uyarılarda bulunan Mustafa Yıldız; "Ahırlardaki hayvanlarımıza da sivrisinekler ve sinekler tarafından virüs bulaşabiliyor. Bunun için ahıra mutlaka sineklikler yapılmalı. Yine sivrisinek ve sineklerin üzerlerine konmasını engelleyen ürünler var. Bunlar da kullanılarak önlem alınabilir" diye konuştu.