// Deniz Karakoç //

Depremler ve tsunami gibi doğa felaketlerinden önce hayvanların davranışlarında farklılıklar meydana geldiği sıkça tartışılıyor. Birçok kişi tarafından paylaşılan görüntülerde, ‘yüksek kata ulaşan ya da duvarları saran karıncalar’ ile ilgili ‘depremin habercisi’ oldukları yönünde ifadeler kullanılıyor. Sakarya'da vatandaşlardan gelen bilgilere göre evleri son zamanlarda karıncalar basmaya başladı. 

''Duvarlara çıkıyorlar''
Son günlerde takipçilerimizden ihbar hattımıza çok sayıda 'Karınca evlerimizi bastı', 'Bahçemizden yılan çıktı' gibi şikayetler gelmeye başladı. Doğa felaketinden önce hayvanlarda meydana gelen farklılılar ise "Büyük deprem kapıda mı?" sorusunu beraberinde getirdi.

Sıradaşı hareketler 
Deprem öncesinde yayılan elektromanyetik dalgaları hisseden karıncalar, 15 sıradışı hareket gösteriyor. Yuvalarını terk ediyorlar, bir ağaç varsa ağaca tırmanıyorlar yoksa yuva ağzında kümeleşiyorlar, zıplayarak atlayarak yürüyorlar, düz hatta gitmeyip dağınık yürüyorlar, uyuşuyor ve sonunda ölüyorlar.

Yılanlardan sonra karıncalar
Haziran ayı içerisinde birçok yılan haberiyle karşı karşıya geldik, doğal ortamlarından çıkan hayvanlar depremin habercisi mi sorusunu akıllara getiriyor. Yılan haberlerinden sonra ise karıncaların evleri sarması vatandaşlar yönünden gelen şikayetler arasında yer alıyor.