Sakarya 2. İdare Mahkemesi, Akyazı Bıçkıdere Mahallesi'nde SASKİ’nin doğal mineralli su vasfı taşımayan su kaynağının kullanım ve tasarruf yetkisinin kendisinde olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuruyu haklı buldu ve kaynağın usul ve yasaya aykırı olarak ruhsat siciline tescil edilmesi işlemini iptal etti.

İşte yaklaşık 6 yıl süren yargı sürecinde yaşananlar...

Akyazı İlçesi'nde, 2014 yılında orman köylülerinin içme suyu ve tarımda kullandıkları Bıçkı Deresi suyunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölgede yapılacak termal otele kiralanmasının ardından, dere suyunu kiralayan şirket suyu şişeleyip satmaya başladı. Bölge halkı, İdare Mahkemesi'nde açtıkları davanın sonucunu beklerken bilirkişi, ruhsat sahası içerisinde izinsiz çalışma yapıldığı yönünde rapor verdi.

Büyükşehir Yasası'ndan önce 2014 yılında Akyazı'ya bağlı kırsal kesimindeki Küçücek ile Bıçkıdere Mahallesi'nde oturanların içme ve tarım sulamada kullandıkları Bıçkı Deresi'nin suyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yapılacak termal otel için kiralandı.

Bu kiralama kararı ardından otel için dereden su alma noktası oluşturuldu ve orman içerisinde yaklaşık 5 kilometre boru hattı döşendi. Bu arada bölge halkı durumu mahkemeye taşıdı. Mahkeme sürerken Bıçkı Deresi suyunu kiralayan şirket 2016 yılında Sakarya Valiliği'nden izin alarak 24 kilometrelik çift boru hattından suyu Kuzuluk yolu üzerinden dolum tesislerine giterdi ve 2 bin 650 metrekarelik alana sahip dolum tesislerinde suyu şişeleyip satmaya başladı.

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGİZ

Akyazı’ya bağlı Küçücek ile Bıçkıdere Mahallesi'nde oturanlar kendileri için hayati önem arz eden derelerine ellerinden alarak 'Doğal mineralli su' ruhsatı bulunan EMSEY Termal Enerji Gıda Sağlık İçecek ve Turizm San. Tic. A.Ş. tarafından şişelenip satılmasıyla ilgili başlattıkları mücadeleyi yargıda sürdürüyor. Küçücek ile Bıçkıdere Mahallesi sakinleri Bıçkı Deresi'ndeki suyun kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Şirket ana kaynak civarında ne kadar su gözeneği bulduysa (32 adet su gözeneği) tamamını boruları döşeyerek ve bir yerde toplayarak şişeleyip satıyor. Bizim kullanmamız için, hiç su bırakmadılar" diye, tepki gösterdi.

'SU DOĞAL MİNERALLİ DEĞİL'

Firmanın elinde bulunan ruhsatta ana kaynaktan almak istediği suyun doğal minareli su olarak gösterildiği, bu suyu, yapacağını taahhüt ettiği termal otelde kullanacağını söylemesine rağmen, suyun doğal minareli su olmadığının bilirkişi raporu ile kanıtlandığını, taahhüt ettikleri oteli yapmadıklarını söyleyen Küçücek ve Bıçkıdere Mahalle sakinleri, dereden izinsiz ve kaçak olarak aldıkları suyu NAKSU Doğal Minareli Su' adıyla Sefam Turizm Gida Organizasyon Ve Işletmecilik Ticaret Limited Şirketi tarafından piyasaya satıldığını, bu durumun bile ruhsatın iptalini gerektirdiğini, ancak girişimlerine rağmen ruhsat iptalini gerçekleştiremediklerini belirtti.

DERNEK KURDULAR

Aynı suyu kullanan Bıçkıdere ve Küçücek Mahalle sakinleri, Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma adı altında bir dernek kurarak haklarını bu dernek vasıtasıyla aramaya başladı. Kurulan bu derneğe aynı içme suyundan yararlanan Salihiye ve Ahmediye Mahalle sakinleri de üyelik kayıtlarını yaptırarak destek verdi.

SASKİ VE ORMAN İŞLETMESİ MÜDAHİL OLDU

"Ruhsatım var" diyerek su gözlerine de el koyan ve borularla deposuna aktaran firma ile ilgili olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) 'İçme suyuna zarar vermek ve hakkı olmayan suyu kullanmak', Orman İşletmesi de 'izinsiz olarak ormanda yol açmak ve yine izinsiz ağaç kesmekten' dolayı davaya müdahil oldu.

ÇEVRE ZAFERİNİN ARKASINDAKİ İSİM:RÜSTEM KELEŞ

Bıçkıdere’nin su kaynaklarına sahip çıkılan bu davayı açan SASKİ’nin eski genel müdürü Rüstem Keleş’ti. Şu an Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Rüstem Keleş o dönemde bölge sakinleri ile bir araya gelmiş, bölgenin su kaynaklarına sahip çıkılacağını belirtmişti.

İlk etapta SASKİ tarafından firmaya olumsuz görüş verilmişti. Ardından açılan dava ile ilgili o dönemde basın mensuplarına da bilgiler veren Rüstem Keleş, sonuna kadar sürecin arkasında durulacağını belirtmişti. Yargı sürecinin ardından ortaya çıkan bu karar SASKİ eski genel müdürü Rüstem Keleş’i tekrar akıllara getirdi.

TÜPRAŞ DAVASI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keleş, SASKİ genel müdürü olarak görev yaptığı süre boyunca şehrin doğal güzelliklerinin korunmasına yönelik ciddi çalışmalar gerçekleştirmişti. O dönemde SASKİ, Sapanca Gölü’nden izinsiz su kullandığı iddiasıyla TÜPRAŞ’ı dava etmişti. Ulusal düzeyde de ciddi yankı uyandıran bu davayı Rüstem Keleş bizzat duruşmalara katılarak takip etmişti.

İDARE MAHKEMESİNE DAVA

Bölge sakinleri İdari yönden yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine 2015 yılında Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nde ruhsatın iptali davası açtıklarını söyledi.

Bunun yanı sıra, 2016 yılında da savcılık şikayetine bağlı olarak Akyazı Asliye Ceza Mahkemesi'nde çevreyi kirletme, imar kirliliğine neden olma, hakkı olmayan yere tecavüz etme gibi hususlar nedeniyle dava açtı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE RUHSAT DIŞINA ÇIKILMIŞ

Mahkemeler tarafından tayin edilen bilirkişilerin hazırladıkları raporda; "Su alan şirketin ruhsat sahası içinde izinsiz olarak kaynak suyu gözlerini sahiplenmiş, bu suları toplamak için borular döşemiş, betonarme bina yapmış, yol açmış, ağaç devirmiş, (ağaçlar hayatiyetini kaybetmiş) orman arazisi ve dere yataklarına zarar vermiştir. İzin verilirken yasa ve yönetmeliklerle konulan şartların dışına çıkmıştır. Bu şekilde havzadaki ekolojik dengeye, havzada yaşayan halka olumsuz etki ortaya çıkmıştır. Bu yasa ve yönetmelik dışı faaliyetlerin durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi gerekmektedir" şeklinde görüşlere yer verildi.

BIÇKI DERE HALKININ ZAFERİ

SASKİ’nin Emsey Termal Enerji Sağlık ve Gıda İçecek Turizm San. ve Tic. A.Ş’ye Bıçkıdere’de ruhsat verilen iki su kaynağından birinin analiz raporu bulunmadığı, ayrıca doğal mineralli su vasfı taşımadığı gerekçesiyle açtığı iptal davası geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Sakarya 2. İdare Mahkemesi, SASKİ’nin doğal mineralli su vasfı taşımayan su kaynağının kullanım ve tasarruf yetkisinin kendisinde olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuruyu haklı buldu ve kaynağın usul ve yasaya aykırı olarak ruhsat siciline tescil edilmesi işleminin iptal etti.

Davacı; Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneği vekili Av.Elif Yar, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede; "Emsey Termal Enerji Sağlık ve Gıda İçecek Turizm San. ve Tic. A.Ş.'nin, ruhsat aldıkları tek kaynakla projelerini gerçekleştirme imkanı kalmamıştır. Kaldı ki Emsey’in otel inşaatını tamamlayıp, faaliyete başlamak için vaat ettiği süre çoktan dolmuştu. Süre aşımı bizim Danıştay’daki davamızın iptal gerekçelerinden bir tanesiydi” dedi.

Av.Elif Yar, yıllardır süren hukuk mücadelesinin zaferle sonuçlanmasının Bıçkıdere ve Küçücek’te büyük sevinçle karşılandığını sözlerine ekledi.

KAYNAK : MEDYABAR