SAKARYA

Sakarya'da ilk yerli ve milli elektrikli hızlı tren setinin üretimi başladı

Saatte 225 kilometre hıza sahip yerli ve milli elektrikli hızlı trenin üretileceği TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tren setinin kaynağını yaptı.

Abone Ol

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) Sakarya Bölge Müdürlüğü tarafından projelendirilen saatte 225 kilometreye ulaşan yerli ve milli elektrikli hızlı tren setinin üretimi başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektrikli hızlı tren seti gövdesinin ilk kaynağını düzenlenen törenle gerçekleştirdi.

Sakarya Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Ali İnci, Ertuğrul Kocacık ve Murat Kaya, MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül'ün de katıldığı törende büyük sevinç yaşandı.

Konuşmaların ardından elektrikli hızlı tren seti gövdesinin kaynağı Bakan Uraloğlu tarafından yapıldı.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin raylı sistem ağını genişletmeye yönelik çalışmaları anlatırken şunları söyledi:

"2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu; 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı Tren Hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre artırarak 13 bin 919 km’ye yükselttik. Türkiye’yi Avrupa’nın 6., dünyanın 8. yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık. Demiryolu ulaşım ağımızı geliştirirken bir diğer hedefimiz de; yerli ve milli demiryolu ve raylı ulaşım sistemleri sanayimizi geliştirmekti. Bu hususta yapılabilecek her yasal düzenlemeyi yapıp özel sektörümüzün önünü açtık. Şu anda bizleri bir araya getiren TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük."

Sakarya'da üretilen ve kullanılmaya başlanan Yeni Sakarya isimli milli elektrikli tren setine değinen Bakan Uraloğlu şu ifadeleri kullandı:

"2023 yılında saatte 160 km hıza sahip ilk milli ve yerli elektrikli tren setlerimizi hizmete aldık. “Yeni Sakarya” ismini verdiğimiz 3 setimiz şu an Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığı yapıyor. 2025 yılında 10 set, 2026 yılında 9 set olmak üzere toplamda 19 set daha üreteceğiz. Yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı da raylara indirdik. İlk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerimizi kullanmaya başladık. (SAKARYA'DA ÜRETİLEN) Milli banliyö tren seti projemiz kapsamında da ilk setin üretimini tamamladık ve bu yıl 8 set daha üretmeyi planlıyoruz. Bu setlerimizi Gaziantep’teki Gaziray’da kullanacağız."

K
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Sakarya'da üretimine başlanan yerli ve milli elektrikli hızlı tren setiyle ilgili açıklamaları da şu şekilde:

"Saatte 225 km hıza sahip milli elektrikli hızlı tren seti projemizin ilk kaynağını yaparak üretimine başlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yüzde 65 yerlilik oranı ile alüminyum gövdeli 8 araçtan oluşacak milli elektrikli hızlı tren setlerimiz toplam 584 yolcu kapasiteli olacak. Seti oluşturan araçlarımız; yolcu konforunu ve güvenliğini sağlayan tren kontrol ve izleme sistemi, Otomatik tren durdurma sistemi, elektromekanik yolcu giriş kapıları, tam otomatik iklimlendirme, yangın ihbar, işitsel ve görsel yolcu bilgilendirme ve kamera sistemleri ile donatılacak. Trenimizde yolcular için seyahat esnasında rahatlıkla kullanabilecekleri Wi-Fi erişimi, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecekleri otomatlar ve mutfak bölümü olacak. Ayrıca bu aracımızda engelli yolcular için iki adet yolcu bölmesi ve tekerlekli sandalyeleriyle platformdan araca ve araçtan platforma indirilip bindirilmesini sağlayan asansörler de yer alacak.

"Özetle trenlerimizi, yüksek konfor ve inovasyon ile mevcut ve gelecekte var olacak ihtiyaçları karşılamak üzere tasarladık. proje kapsamında 2026-2028 yılları arasında toplam 14 set üretmeyi planlıyoruz. Gururla belirtmek istiyorum ki; ülkemiz artık hızlı tren ve yüksek hızlı trenlerini kendisi üretecektir. Çok yakın bir gelecekte yurtdışından araç temin etmeye de gerek kalmayacaktır. Bakın gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye’nin 4.000 adetten fazla şehir içi raylı sistem aracına ihtiyacı olacağını da hesaplıyoruz. Elbette bu büyüklükteki şehir içi raylı sistem araç ihtiyacının yurt içinde üretilmesi büyük önem arz ediyor ve bu kapsamda da proje tasarım çalışmalarına başladık.

Türkiye’nin raylı sistemler imalat sektöründe 100 yılı aşkın deneyimiyle en büyük temsilcisi konumunda yer alan TÜRASAŞ’ımızın bünyesinde raylı sistem araçlarının geliştirilmesi ve üretim kapasitesinin artırılması için 3 yeni fabrika kurmayı da planladık. İnşallah bu yıl içerisinde Eskişehir’de Milli Elektrikli Lokomotif İmalat ve Elektrik Sistemleri Fabrikamızın, Sakarya’da Milli Elektrikli Tren Seti İmalat ve Test Fabrikamızın, Sivas’ta ise Milli Raylı Sistem Araçları Parça İmalat Fabrikamızın yapımına başlayacağız. Bu fabrikalarımızla makine ve üretim kapasitesini artırarak üretim faaliyetlerimizde çok daha üst seviyelere çıkacağız."

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }