İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Selda Dural başkanlığında, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, öğretim üyeleri ve engelliler Konfederasyonu temsilcisinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, 2022 yılının ilk 9 aylık istihdam verileri görüşüldü. Toplantıda, istihdama yönelik yapılan çalışmalar ve faaliyetler gözden geçirildi.

Toplantıda ayrıca Sakarya’nın artan ihracatı, büyüyen Organize Sanayi Bölgeleri ve buna paralel olarak işverenlerin ihtiyaç duyduğu işgücü açığı değerlendirildi. 

İstihdam artışının farklı yönlerden değerlendirildiği toplantıda, Ocak-2020 yılında Sanayi Siciline Kayıtlı işyeri sayısının 1545 ve çalışan sayısının 72 bin 419 iken Eylül-2022 ayında bu kapsamda kayıtlı işyeri sayısının 1748 ve çalışan sayısının da 84 bin 502 olarak gerçekleştiği kaydedildi. 

SALGIN SONRASI İSTİHDAM ARTIŞI

Covid-19 salgını başlangıcına göre sanayi sektörü işyeri sayılarında yüzde 13’lük ve sanayi sektörü çalışan sayılarında da yüzde 15’lik bir artışın kaydedildiği belirtilen toplantıda, sanayi sektörünün salgın sonrası süreçte istihdam artışının 12 bin 83 kişi olduğu ifade edildi.

OSB'lerde faaliyet gösteren işyerlerinin Covid-19 salgını başlangıcındaki istihdam sayısı 22 bin 955 iken, salgın sonrası Eylül-2022 ayı itibariyle bu rakamın yüzde 14’lük artışla 26 bin 257 olarak gerçekleştiği belirtilerek önümüzdeki dönemde de OSB’ lerin istihdamlarında artışın devam edeceğine vurgu yapıldı. 

Düzenlenen toplantıda ihracatın, istihdam olanaklarını arttırdığı, işsizliği azalttığı, bunun yanında ihracatın firmaların rekabet güçlerini yükselttiği, fazla ve hızlı üretim imkânı sağladığı, maliyetlerin azaltılması ve yüksek kar fırsatları sunduğu hatırlatıldı.

İHRACAT İSTİHDAMA GÜÇ KATIYOR

Vali Yardımcısı Selda Dural; “Dış ticarette önemli bir yere sahip olan Sakarya’nın Covid-19 öncesi Ocak-2020 ayı itibariyle 488 olan ihracata yönelik üretim yapan işyeri sayısının, 2022 yılında 641 rakamına ulaşmıştır. Diğer bir ifadeyle, bu süreçte ihracata yönelik üretim yapan işyeri sayılarımızda yaklaşık % 30 oranında artış gözlenmiştir. İhracatın her yıl artarak devam ettiği, 2022 yılının ilk 6 aylık ihracat artışına bakıldığında da yıl sonunda yeni bir rekorun gelmesi muhtemel görülmektedir. Dolayısıyla, ihracat istihdama güç katmaktadır. Ancak, unutulmaması gereken konu, bütün bu pozitif rakamların gerisinde İlimizin artan üretim gücü ve istihdamı olduğu gerçeğidir. İstihdamın daha da artırılması ve işverenlerimizin işgücü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için her türlü gayret gösterilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

36 BİN İŞ GÜCÜ TALEBİ

İŞKUR; son yılların en yoğun iş gücü talebiyle karşı karşıyayız 

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2022 yılı ilk 9 aylık faaliyetleri değerlendirildi. Sakarya İŞKUR’a 2022 yılının ilk 9 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık % 20’lik artışla 36 bin 589 kişilik işgücü talebinin alındığı bildirildi. Ayrıca, yine bir önceki yılın aynı dönemine oranla % 15’lik artışla 21 bin 77 kişinin de Kurum aracılığı ile işe yerleştirilmiş olduğu belirtildi. Bunun yanında istihdamın desteklenmesi ve arttırılması için, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları ve Toplum Yararına Programlar için toplam 45 milyon TL ödenek kullanıldığı aktarıldı.

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya da; “İlimizin artan ihracatı, büyüyen ve genişleyen Organize Sanayi Bölgelerimiz, son yılların en yoğun iş gücü talebiyle karşı karşıyayız. İşverenlerden gelen işgücü taleplerinde önceden genç işgücüne yönelim fazla iken, yeteri kadar işgücü bulmakta zorlanan işverenlerimizin aradıkları yaş sınırlamasını 45- 50 yaş aralığına kadar uzattıkları ve bazen de meslek gerektiren işlerde emekli çalışanlardan işgücü talebinde bulunduklarını görmekteyiz” ifadesinde bulundu.