Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan SATSO A.Ş, Doku Kültürü Laboratuvarında (Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi) üretilen orkide ve süs bitkileri ticareti konusunda dünyanın en büyük orkide laboratuvarlarından Alman orkide üretim firması olan Fritz Hark Orchideen GmbH & Co. firması ile üretim ve iş birliği anlaşması imzaladı.

KATILANLAR

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen protokol imza törenine; SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SATSO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gün, Yönetim Kurulu Üyeleri; Doğan Çatalbaş, Fatih GÜREŞ, Kamil Uzak, Onur Kansu, Fritz Hark Orchideen GmbH & Co. Şirket Müdürü -Oliver Borrmann katıldı.

DOKU KÜLTÜRÜ’NDEN DÜNYA’YA

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Araştırma Eğitim ve Organizasyon A.Ş. tarafından işletilerek faaliyetleri yürütülen Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi diğer adıyla Doku Kültürü Laboratuvarı ürettiği tarımsal ürünler ve süs bitkileri ile dünya pazarına girmeyi amaçlıyor.

Bu doğrultuda Alman orkide üretim firması olan Fritz Hark Orchideen GmbH & Co. firması ile imzalanan protokol, uluslar arası nitelikte önemli bir adımdır.

Ayrıca bu anlaşma ile birlikte Orkide harici süs bitkilerinde de birlikte hareket edilerek dünya pazarında yer alınması hedeflendiği açıklandı.

İLK ULUSLARARASI PROTOKOL İMZALANDI

Söz konusu uluslararası protokol ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SATSO A.Ş. Başkanı Cem Gün “Bu anlaşma ile Türkiye’de büyük açığı olan ve her yıl milyonlarca € ödediğimiz Orkide ithalatının önemli bir kısmının yerli üretim ile karşılanması ve ihracat ortamının tesis edilmesi hedeflenmektedir. Sakarya’nın süs bitkileri sektöründe küresel bir oyuncu olacağına inanıyoruz” dedi.

Fritz Hark Orchideen GmbH & Co. Firmasının da 120 yıllık geçmişi, Almanya ve A.B.D deki laboratuvarları yıllık 50.000.000’nun üzerinde üretimi ile küresel bir laboratuvar olduğu konusunda bilgi veren SATSO A.Ş. Başkanı Cem Gün,  laboratuvarın üretim hedefleri ile ilgili de bilgi verdi.

2022 -2023 HEDEFLERİ

SATSO A.Ş. Başkanı Gün, pandemi sonrası değişen küresel ekonomik koşulların, tarımsal üretimin önemini daha da arttırdığının altını çizerek bu mihvalde gıdaya yönelik bitkiler üzerine de çalıştıklarını Sakarya ve ülkemizdeki tarımsal üretimin, verim ve kalitesinin arttırılması amacı ile Fındık, Çay, Ceviz, Antep Fıstığı, Kivi, Yabanmersini, Ahududu fidanlarını 2022 yılı, Patates ve Mor patates tohumluklarının 2023 içerisinde üreticilere ulaştırmaya hedeflediklerini belirtti. Gün ayrıca, bunu yanı sıra son yıllarda dünyada milyarlarca euroluk sektör haline gelen tıbbi kenevir içinde mevzuatlar üzerine çalıştıklarını belirtti.

TARIMSAL ÜRETİM OLMADAN SANAYİ ÜRETİMİ OLMAZ

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi: “Sakarya’mızın tarımsal açıdan da tükettiğinden fazlasını üreten bir kent olarak gelişmesine destek olmak amacıyla çalışmalarımız hızla devam ediyor. Her zaman dediğimiz gibi tarımsal üretim olmadan, sanayi üretimi olmaz. Tarımsal üretim, bitkisel üretim, süs bitkiciliği sektörleri sessiz fabrikalardır.

KÜRESEL MARKA OLMA YOLUNDA…

 Biz de bu doğrultuda 2021 yılı sonunda tamamlanarak SATSO A. Ş. tarafından işletmeye başladığımız Hendek OSB de faaliyete geçen Doku Kültürü Laboratuvarını kurduk. Laboratuvarımız, tek çatı altında yıllık 30.000.000 kapasite ile Türkiye’nin en büyük doku kültürü laboratuvarıdır. Doku kültürü tarımda önemli bir noktayı kapsıyor ve ülkemizi bu konuda ileri taşıyacak bir uygulamadır. Sadece süs bitkiciliğini değil, ihtiyaç duyulan ve nesli tükenen tarımsal ürünlerin sağlıklı bir şekilde çoğaltılmasını da sağlayabildiğimiz bir sistem.

Söz konusu protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Bu işbirliği çalışması ile Türkiye’de süs bitkiciliğinde ve tarım üretiminde, gıda bitkilerinde önemli bir payı olan Sakarya’nın, küresel ölçekte de tanınırlığı daha da artacaktır.