ATM'lerde yeni dönem: Para çekmek için artık bu belge zorunlu olacak ATM'lerde yeni dönem: Para çekmek için artık bu belge zorunlu olacak

Nurettin Eryılmaz

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısı geçen yılın haziran ayına göre yüzde 98,4 artışla 142 bin kişiye yükseldi. Toplamda 3,8 milyon kişi borcundan dolayı takipte... Milyonlarca kredi kartı kullanıcısı borç nedeniyle sıkıntı yaşarken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kredi kartlarında birikmiş borçların ve ihtiyaç kredilerinin 60 aya kadar vade ile yapılandırılabileceğini açıkladı. Tüketiciler, borçlarını 60 aya kadar vadeyle yapılandırılabilecek. Ayrıca, kart borcunun yüzde 50’si ödenmeden kart limitleri artırılmayacak.

HALK54 ekibi de Adapazarı sokaklarında kredi kartı kullanan vatandaşlara mikrofon uzatarak ödenmeyen kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarıyla ilgili alınan yapılandırma kararını sordu. 

Kredi kartı kullanımıyla ilgili HALK54 mikrofonuna konuşan vatandaşlar, "Kredi kartını mecburen kullanıyoruz. Kredi kartı kullanmak doğru değil ama bugünün şartlarında nakit para cebinde olsa cüzdan şişik oluyor taşıması da zor oluyor. Kart olunca harcanası da kolay oluyor. Bugün asgari ücreti dayatıyorlar kaşıkla veriyorlar kepçeyle alıyorlar. Herkes mecburen kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor. Zaten kimsede para yok birde kartlara borç yapıyorlar. 60 ay vade yapsalar ne değişecek zaten ödeyemiyor. Elin Suriyelisini doyurana kadar kendi halkını doyursun hırsızlık neden bu kadar çoğaldı. Millet açlıktan kırılıyor asgari ücret artık yetmiyor” diye konuştu.

Bir yaşlı kadın ise "11 bin 500 TL emekli aylığı alıyorum. Ev sahibi kiramı 5 bin TL'den 10 bin TL'ye çıkardı. Evime yiyecek almak için kredi kartıma 12 bin TL borç yaptım. Çevreden komşuların yardımıyla geçiniyorum. Kimse lükse yönelmesin pahalı telefonlar alıp kullanmasın" tavsiyesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen yaşlı kadın, "Aylıkları artırma ama hayat pahalılığını düşür. Ev sahipleri çok kudurdu her şeye zam var hepsi kudurdu bunları durdurun” diye konuştu.

Almanya’da yaşayan gurbetçi kadınlar, "Almanya’da taksit diye bir şey yok. Kredi kartı yok. Herkes aylığını harcıyor. Türkiye’de herkes kredi kartına yönelmiş. Çılgınca alışveriş yapıyorlar. Bu doğru değil. Bu alışkanlıklarını artık bırakmaları gerekiyor" diye konuştular.

Kredi kartı ile ilgili vatandaşlar, "Faizle kart kullanmak haram ama yine de kullanılıyor." derken bazı vatandaşlar da kart kullanmadıklarını, "Çocuklarına borç bırakmamak için ayağımı yorgana göre uzatıyorum” diye konuştular.