Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyunun çoğunluğunun karşılandığı Sapanca Gölü için bu kez başka bir iddia ortaya atıldı.

Kocaeli Halk internet haber sitesinin yaptığı bir habere göre, Sapanca Gölü'ne 500 metre mesafede SEKAPARK üst kısmında bulunan tarım alanından ticari alana çevrilen tarlaya, Dilovası’nda bulunan haddehaneden çıkan cüruf serilerek beton atıldığını belirten vatandaşlar; atılan cürufun topraktan Sapanca Gölü’ne dolayısıyla da içme sularına karıştığını iddia etti.

Kartepe Belediyesi göz yumuyor!
Kartepe Uzuntarla’da tarım alanından ticari alana çevrilen tarlaya lojistik araç depolaması alanı yapıldığını belirten vatandaşlar; Kartepe Belediyesi’nin vatandaşın sağlığı ile oynanmasına göz yumduğunu iddia etti.

Kocaeli Valiliği, Kartepe Belediyesi ve İSU'dan açıklama bekleniyor
Cüruf ikincil üretim sonucu atık olarak çıktığı için cürufun içerisinde yüksek miktarda (%40'dan daha fazla) tuz bileşenleri bulunur. Tehlikeli atık olarak kabul edilen cürufun içerisindeki tuzlar azot, flor, klor vs. barındırır. Cüruf asfalt betonu, yol dolgusu, otopark gibi alanlarda kullanılabilmesi için içerisindeki zehirli maddelerin yıkanması ve sonrasında kullanımı gerekir.

Kartepe Uzuntarla’da Sapanca Gölü’ne 500 metre mesafede tarım alanından ticari alana çevrilen tarlada, ruhsatsız alana lojistik araç depolama alanı yapılması ve toprağa haddehaneden çıkan cüruf serilerek beton atılması sonucu Kocaeli’de çeşmelerden akan Sapanca Gölü’nün suyunun içilebilir olup olmadığı konusunda Kocaeli Valiliği, Kartepe Belediyesi ve İSU’dan kamuoyuna açıklama yapması, aşağıdaki sorulara yanıt vermesi bekleniyor.

-Sakarya ve Kocaeli halkının içme suyunun sağlandığı Sapanca Gölü’ne yakın mesafedeki tarım alanı neden, kim, hangi firma için ticari alana çevrildi?
-Araç depolama alanı kime, hangi firmaya ait?
-Kartepe Belediyesi ruhsatsız alana araç depolama alanı yapılmasına neden göz yumuyor?
-Dökülen cüruf Dilovası’ndaki hangi haddehaneden taşınmaktadır?
-Cürufun içeriğinde zehirli maddeler için kullanımdan önce yıkama işlemi yapılmakta mıdır?
-Sapanca Gölü’nün suyu temiz midir? İçeriğinde zehirli atık var mıdır? Değerleri sağlıkla içilebilecek seviyede midir?

İşte vatandaşın ihbar mesajları:
"Sapanca suyunu sakın içmeyin göle yakın alan olan uzuntarlada tarım alanından ticari alana çevrilen tarlaya dilovasindan haddehaneden çıkan cüruf serilerek beton atılıyor içme suyu havzasına karişicak Sapanca gölüne 500 metre ruhsatsız alanda çalışma yapılıyor Kartepe belediyesi göz yumuyor çevre Md Kocaeli valisi neden harekete geçmiyor cimere şikayet edeceğim"

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de

"Uzuntarlada felâket bir dürüm söz konusudur acilen müdahale edilmelidir Sapanca gölüne 500 metre uzaklıkta sekapark üstünde lojistik araç depolaması yapılıyor cüruf demir seriliyor ruhsat Yok acilen müdahale edilmelidir"

Kaynak: Kocaeli Halk