Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) müteahhitlerin oluşturduğu 34ncü Meslek Komitesi için Yüksel Avşar adaylığını açıkladı. 

SATSO'da seçim süreci belli oldu. SATSO seçimleri 3 Ekim 2022 tarihinde yapılacak. 2 yılı geçmiş üyelerin oy kullanabileceği seçimlerde önce komite üyeleri, ardından meclis seçilecek. Meclisten sonra da meclis başkanı ve divan seçilecek.  Seçim takviminin belli olmasının ardından müteahhitlerin oluşturduğu 34ncü Meslek Komitesi'nde Yüksel Avşar adaylığını açıkladı.

Basın açıklamasında konuşan Avşar hem gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hem de hedeflerini aktardı.

İş insanı Yüksel Avşar şöyle konuştu...

15 binin üzerinde üyesi var. Bu üyelerle çalıştığın insanları çarptığın zaman, çarpanı çok fazla çıkıyor. Sakarya’nın ekonomisine siyasetine her türlü gündemini hak edecek bir kuruluş. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 3 ekim 2022 tarihi ile odalar seçimleri devam etsin diye önce karar alan odalardan birisidir. Biliyorsunuz, SATSO’da 34 meslek komitesi var. Bunlar çiftçilikten başlayıp sanayiciliğe, tüccarlığa, fırıncılığa varan bütün sektörleri içerisine alan büyük bir kurumdur.

Oda seçimleri şöyle oluyor; 1 kişiden 200 kişiye kadar olan komitelerde 5 komite üyesi seçiliyor. Diyorlar ki ikisi meclise giriyor, birisi komite başkanı oluyor, ikisi de yedek meclis üyesi olarak görev yapıyor. 200’den daha fazla olan komitelerde ise bu sayı yediye çıkıyor. 3 kişi meclise giriyor, 1 kişi komite başkanı oluyor, 3 kişi de yedek meclis üyesi olarak görev yapıyorlar.

Komiteler çok önemlidir. 1- meclisin alt komisyonu gibi çalışıyor. Meslektaşlarımızın sorunları önce komiteye geliyor, komitede görülüyor, kararlaştırılıyor, üretim kuruluna yazılıyor, üretim kurulundan sonra mecliste onayladıktan sonra yürürlük kazanıyor. Tabi bir yaptırım gücü olmayan fakat etkisi büyük olan, tavsiye niteliğinde olan her şeyi çok ciddi bir şekilde sonuçlandıran bir kuruluştur. Son 4,5 yılda da Akgün Bey’in başkanlığında da çok ciddi atılımlar yaptı.

Örneğin: iki tane blok ilave ettik. Tek duran ofis diye bir yöntem var, bir insan sabah girdiğinde öğlene kadar bir şirket kurup oradan ayrılabiliyor. İçerisinde ne var? iki tane banka var, birisi ziraat bankası diğeri özel bir banka, bir noter var. KOSGEB müdürlüğü orada, marka doğru Marmara kalkınma ajansı yetkilileri orada, SGK’nın bir temsilcisi var, İşkur’un bir temsilcisi var.

Üniversitenin bir temsilcisi var, çeşitli kurumların iki ofisleri var, Kızılay’a bir mekan verdik, orada kan bağışı ve eğitim ile ilgili seminerler veriyorlar. Orada Sakarya mutfağı ile ilgili bir kitap çıkardık, o kitapta yer alan yemekleri yapabilecek insanları yetiştirmek üzere bir mutfak projemiz var. markadan 2-3 milyon lira civarında bir teşvik aldık. Odanın projesine çok para harcamadan çok ciddi bir mutfak oluyor.

12 tane ocak var ve 12 tane bayan aşçı yetiştirilecek. Bununla beraber sektöre hizmet etmek üzere diplomalarda verilecek. Bu sürekli devam edecek. Aynı zamanda onların yaptığı ürünleri hepimizin gidip yiyebileceği küçük bir Restaurant olacak. Bir çok il de bu denendi ve başarılı olmadı. Çok şükür bu bize nasip oldu.

Sakarya’da biz bunu başardık. Hepiniz zaten çeşitli vesilelerle oraya geliyorsunuz, görüyorsunuz. Aynı zamanda bu süre içerisinde tarımsal mükemmeliyet merkezi diye bir merkez kuruldu.

Yine Akgün Bey’in ciddi bir projesiydi. Hiç kimse olacağına inanmadı fakat çok ciddi bir yatırım olarak şuan da hizmet vermeye başladık. İkinci organize sanayi bölgesinde 1600metrekare kapalı alanda 2-3 ay gibi kısa bir sürede 36 kişi çift vardiya çalışan bir hale geldik. Burada hastalıktan ağrıya bitki yetiştiriliyor. Klonlama tarzında bir şey. Fındıktan çaya, cevizden dış mekan süs bitkilerine kadar.

5- 6 sene öncesine kadar Hollanda’dan, Almanya’dan alınan ürünleri şimdi bu merkez Almanya’ya Hollanda’ya satar duruma geldi. 3 4 turda gönderdik. İnşallah bu yaptığımız ek binalar ve mükemmeliyet merkezi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın önemli bir yatırım olarak sürekli şehrimize ve sektörümüze hizmet edecek diye düşünüyorum. Ben 3 dönemdir meclis üyeliği yapıyorum.

Bu sefer başkan yardımcılığını da üstlendik. Böyle bir kadro ile yeniden seçime girip bir dönem daha Sakarya’ya hiç etmek için üyelerimizden oy isteyeceğiz. Sizin kanalınızla da ulaşamadığımız üyelere bu ulaşsın. Herkes haberdar olsun seçimden diye bir niyetimiz var. 1986’dan beri hizmet veriyoruz. 2010 yılından beri de damızlık tavuk çitliğimiz var.

Sadece gençlere bırakmak önemli değil iki şeyi harmanlamak lazım. Orta yaşlılarla gençleri harmanlayıp beraber çalıştırmak lazım yol yordam öğretmek açısından.

Komitemize gelince; biz hiçbir şey vaat etmiyoruz. Çünkü burası bir vaat kapısı değil ancak bir hizmet kapısıdır. Yaptırım gücü olmayan ama kendi üyelerinden aldığı güçle iş yapan bir kurulum üyesiyiz.

Devletin çözemediği kentsel dönüşümü bizim çözecek halimiz yok. 5-6 milyar dolar çantamıza koyup gelip çözmemiz lazım. 5 katlı bina var yanında 2 katlı bina var onun 3 katını alacaksın İnsanları götürüp karamanda camilide ev yapacaksın. Bunu 22 senedir devlet çözemedi. Bunu bizim çözmemiz mümkün değil.

Bunu çeşitli platformlarda zaten dile getiriyoruz. 56 taneye yakın komite toplantısı yapmışız. 270in üzerinde karar almışız. Bunların yüzde 80’ni 90’nı çözülmüş. Öyle bir beton raporu hazırladık ki 18. Meslek Komitesi mühendisler komitesiyle ortaklaşa.

“İzmit’ten bir heyet geldi. Nasıl bunu hazırladınız?” dediler. O raporu hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem Büyükşehir başkanlığına götürdük, sunduk. Sakarya Büyükşehir ile beraber yaptık. Bunların hepsi SATSO kayıtlarında var.

Bizim görevimiz üyelerimizden gelen talepleri yerine getirmek. Herkesin kendi meslek gruplarıyla ilgili sorunları çözmek dile getirmek olacak. Yoksa ulusal hükümetin veya belediyelerin yapmakla yükümlü olduğu şeyleri bizim yapmamız mümkün değil.

Oldukça rahatız ama yapamayacağımız işlerde var. Pandemi döneminde gerçekten SATSO en hızlı pozisyon alan ve çok ciddi görevler yapan bir kurum haline geldi. Biz çalışma izinlerini vali beyle görüşerek SATSO’dan aldık.

Bizler düzenleyip imzalar aldık. Bütün sektörler aşağı yukarı çalıştı. Biz kendimiz 11 kişiyi cebimizden para ödeyerek 10 muhtara araç kiraladık. Benzinini de şoförü de Finansman ekiplerine destek olsun diye Sağlık İl Müdürlüğünün emrini tahsis ettik. Sağlık müdürlüğümüzün dönem dönem ödenekten sıkıntılı olduğu dönemlerde Röntgen gibi MR gibi ciddi cihazlar alarak sağlıkla ilgili emrini tahsis ettik.

Elimizden geldiği kadar Sakarya’nın bütün dertleriyle dertlendik. Bizde gücü sınırlı olan bir kuruluşuz. Sakarya’nın her şeyi ile ilgilenen bir kuruluş. Üst geçitler geç kaldı diye aylarca yazdığımız dilekçeyle bir çok üst geçit bitti. Evinin önünde asfalt çukuru var deyip sesini duyuramayan vatandaşların sesi olduk.

-Büyük ihtimalle dönüşümlü bir görev yapacağız.

SATSO’nun kurumsal bir kimliği var. Bizim yönetim kurulu olmamız dolayısıyla soruları başkanımız Akgün bey dile getirdi. Bize geldiği sorular kadarıyla biz yönetime getirdik. Konuşuldu. Genelde İnşaat malzemelerin pahalı olduğuyla, akaryakıt fiyatlarının fazla olduğuyla alakalı şikayetler geldi.

-Bu bir seçim süreci. Partiler arasında da böyle geçişenlik oluyor. Bizim oda da Erdem arkadaşım bizden ayrıldı, oraya gitti. Saygı duyduk. Hülya Hhnımın 2 çocuğu var ve “ben bu işte yok teşekkür ederim” dedi. Cemal Bey “65 yaşın üstündeyim artık daha gençlere yerimizi bırakalım” dedi. Bu tarz şeyler var. Yoksa bizim arkadaşlarımızla ilgili bir sorunum yok.

Bizim arkadaşlarımızın arasında her partiden her görüşten insanlar var. Biz SATSO’yu Siyaset olarak görmüyoruz. Meslek örgütü, meslektaşlarımızla nasıl hizmet ederiz, nasıl Sakarya’ya katkı sağlarız ona bakıyoruz.

Ben bu sabah AK Parti İl başkanımızla konuştum ve “bizim müdahalemiz” yok dedi. Ondan bir gün önce Ali İhsan Yavuz Genel Başkanımızla ile görüştük o da aynı şekilde söyledi. Siyasetin ciddi bir etkisinin olduğunu düşünmüyorum veya böyle bir müdahalesinin de olduğunu düşünmüyorum. Ama her insanın gönlünde birisi yatar ona destek verir buna saygı duyulması gerekir.

Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bu bir yarıştır. Biz dört dönem yarışa girdik. Birinde kaybettik 8 oy farkla. Üçünde de kazandık. Kendimizi bu işe vakfettik. Ailemize ayıracağımız zamanları bu işlere ayırdık.

Herkesin genelde işini çözmeye çalıştık. Eğer bize güveniyorlarsa bize bir dönem daha şans verirler. Vermezlerse diğer arkadaşlara verirlerse biz de diğer arkadaşları tebrik ederiz.

Bizde binin üzerinde üye var. Aslında iki bine yaklaştı bu tarihte. Odaların en büyük eksikliği temsilde adaletsizlik var. 201 üyesi olanda 3 kişi ile temsil ediyor. 2001 üyesi olanda. Bizim en an 8 veya 9 temsilcimiz olması gerekiyor. Herkese hitap edebileceği bir zemin oluşturmuş.

Türkiye’de Avrupa’dan daha çok müteahhit var. Bir abimiz şöyle bir anekdot anlattı. Köyde bir tarla var. o tarlanın kenarında geçen adam müteahhit oluyor. Onu satıp 3 kuruş kazandığı zaman onun arkasında ki dayısının evini yapıyor.

Müteahhitler kentsel dönüşümle batmasının ötesinde doğru bir yöntem izlemek lazım. Alan bazında bir kentsel dönüşüm olmadı. Erenler belediyesi bir miktar yaptı. O da bir şeyi yıkarak yerine bir bina yapmadı. Boş bir arsayı yap sat gibi bir bina yaptılar. Oysa ki Sakarya özelinde parsel bazında bir kentsel dönüşüm olması lazım.

5 katlı bina mı var? orayı yıkacaksın, 5 katlı bina yapacaksın. Şimdi öyle bir yapılar var ki, denizde beton platformu yapmış. 300-500 metre suyun içerisinde bina inşa etmişler. Japonya da gökdelenler var biz neden yapmayalım.

Gerekli teknik projeler çizerek, farklı yöntemler var, onların hepsi uygulanabilir. Mesela PTT binası yedi katlı ve deprem atlatmasına rağmen bir şey yok.