Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yılın son meclisi olan Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında gerçekleştirilen Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri ekonomi, ülke ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. Kürsüye çıkarak Türkiye ekonomisi ardından asgari ücret konusuna değinen başkan Altuğ; “Türkiye ekonomisinden bahsederken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret konusuna da değinmek istiyorum.  2023 yılı için açıklanan brüt ücret 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlendi. Yeni rakamın işverenimize aylık maliyeti 11 bin 759 lira 40 kuruş olacak. Belirlenen asgari ücret rakamının enflasyon karşısında ezilmemesi, işletme, işçi ve işveren arasındaki dengenin bozulmadan sürekliliğinin sağlanması için işverene yönelik devlet desteklerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

SAKARYA’NIN 2022 DEĞERLENDİRMESİ

Sakarya’nın 2022 değerlendirmesine değinen başkan Altuğ; “yılın son meclisinde şehrimizin ekonomisine dair genel bir değerlendirme yapacak olursak, 2022 yılında geçen yılın aynı dönemine göre, yatırım teşvik belgesi sayısı % 58 arttı, sabit yatırım tutarı olarak kayda değer bir artış olmasa da yatırım adedi ve istihdam anlamında ilerleme yaşanmıştır. ihracatımız ilk 11 ayda 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %3 azalış mevcut. Ancak aralık ayı beklentilerimize göre yılı 5 milyar doların üzerinde kapatarak geçen yılın rakamlarını yakalayacağımıza inanıyorum.  Ayrıca ihracatın ithalatı karşılama oranı %151. her ne kadar ihracatımızda azalma olsa da tükettiğinin çok daha üzerinde üreten bir şehir olmaya devam ediyoruz. İmalat sanayi sektörü dışında, önemini her zaman, her yerde dile getirdiğimiz tarım ve hayvancılık sektöründe ihracatın %15 arttığını görüyoruz. Tarım ve hayvancılık bakanlığı verilerine göre, ilimizde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 50 bin vatandaş var. Bunun yaklaşık 9 bini kadınlardan oluşuyor. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı kadın sayısı en yüksek 8. il olduk. Özellikle kırsal kesimde kadınların ekonomiye dahil olması bizim öncelikli hedeflerimizden biri. Yaptığımız projelerin de kadın istihdamına yönelik olmasına önem veriyoruz. Bu bağlamda bu gibi göstergelerde üst sıralarda yer almak bizi memnun ediyor.

DİRENCİMİZİN SAĞLAM OLDUĞUNU KANITLADIĞIMIZ BİR YIL OLDU

İlimizde toplam sigortalı sayısı geçen yıla göre %7 yani 20.255 kişi artarak yaklaşık 330 bine ulaştı. iş yeri sayısı yüzde %5 artarak 27.014 oldu. İŞKUR verilerine göre; son dönemlerde hem açık iş pozisyonları, hem de işe yerleştirmeler ciddi oranlarda artış göstermektedir. SGK verilerine göre de ilimizde toplam sigortalı sayısı 329 bin 325’tir. Bunların 255 bini 4a sigortalı çalışandır. Yani bu çalışan kesim, özel sektörde çalışanlar anlamına geliyor. Bu 255 bin çalışanı bizim üyelerimiz. Bununla birlikte kasım ayında yaptığımız araştırmada 100 sanayici firmadan gelen yanıta göre gelecek aylarda istihdamda artış beklentisi var.  Pek çok firmamızın personel talep ettiğini görüyoruz. Buna yönelik olarak milli eğitim müdürlüğümüz, üniversitemizle de iş birliği çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca çalışmaları hızla ilerleyen KOBİGEM projemiz de bu ihtiyaca destek sağlayacaktır. Özet olarak hem küresel çaplı problemlere, hem de ülkemizde yaşanan sıkıntılara rağmen Sakarya olarak direncimizin sağlam olduğunu kanıtladığımız bir yıl oldu. 2023 yılında bu olumsuzlukların bertaraf edilmesi ile ciddi bir ivme yakalayacağımıza inanıyorum. Sakarya bu anlamda güçlü bir potansiyele sahip. ve biz bu sermayemizi geleceğe endeksli bir şekilde değerlendireceğiz. Biz Sakarya sektörel sorunlarına çözüm ararken, hükümetimiz de ülke ekonomisine ivme kazandıracak, büyüme potansiyelimizin arttırılmasına destek olacak ve enflasyonu düşürecek yeni politikalar belirlemelidir.  Kısa vadede KGF kredi paketinin çerçevesini genişleterek hızla devreye almalıdır. Biz, oda olarak KGF ile ilgili daha geniş kapsamlı bir programın açıklanması yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bununla birlikte, ihracatta rekabet gücü, enflasyon-kur-faiz dengesinin arttırılması, iç piyasada ise işverenlerin, çalışanların ve halkın alım gücünün korunması adına vergi indirimleri ve reformu yapılması hepimizi rahatlatacaktır” ifadelerine yer verdi.

KOMİTE ÇALIŞTAYLARI

Komite Çalıştayları’na değinen Altuğ; “9 Ocak’ta komite çalıştaylarımız başlayacak. Yarın da komite başkanlarımıza yönelik hibrit olarak bu çalıştaylar konusunda bir bilgilendirme semineri düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

BÜTÇE DEĞERLENDİRMESİ

Başkan Altuğ; “Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre aralık ayı meclisimizde, bir sonraki yıl bütçesini görüşerek karara bağlıyoruz.  Birlik ve beraberlik içinde çalışma azminin bir örneğini teşkil ettiğiniz ve şehrimize değer kattığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bütçemizin şimdiden odamıza, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.