Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, şu ifadelere yer verdi, “Konuşmama geçmeden önce, pençe-kilit harekatı başta olmak üzere ülkemizin çeşitli bölgelerindeki operasyonlarda, kazalarda şehit düşen askerlerimize, Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23. yıl dönümünü idrak ettik. güzel şehrimizin ve ülkemizin bir daha böyle afetler yaşamamasını temenni ediyor, depremde vefat eden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha huzurlarınızda hatırlatıyorum. Dün de 30 Ağustos Zaferinin 100. yıl dönümünü kutladık. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu zaferi bize armağan eden istiklal mücadelemizin kahramanlarını, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

SEÇİMLER 3 EKİMDE

Odamız 2022-2026 dönemi organ seçimleri tarihi 3 Ekim Pazartesi günü olarak belirlenmiştir. İlçe seçim kuruluna yaptığımız başvuru kabul edildi ve seçimler bu tarihte odamız hizmet binasında gerçekleştirilecek. Seçimle ilgili resmî hazırlıklarımız tüm hızıyla ve prosedüre uygun olarak devam ediyor. 105 yıllık geçmişi olan bir odanın üyeleriyiz. Bizler üyelerimize, Sakarya’mıza ve ülkemize hizmet etmek için bu görevleri üstlendik. Farklı fikirlerimiz, farklı duruşlarımız olsa da içimizde Sakarya sevdası, ülke sevdası ile yeri geldiğinde işimizden, ailemizden feragat ederek odamıza duyduğumuz aidiyet duygusu ile bu çatı altında toplandık ve çalıştık. Biz bugün büyük bir aileyiz. Önümüzdeki seçim sürecinde de çıkacak her türlü sonuç, odamızın birlik ve beraberlik ruhuna katkı verecektir. İlimize ve iş dünyamıza hayırlı olsun.

ENFLASYON MUHASEBESİ

Enflasyonda bir kısır döngüye girdik. Geçen aylarda kur artışı-enflasyon artışı kısır döngüsü vardı. Şimdi fiyat artışı, ücretler artışı, tekrar fiyat artışı gibi bir başka döngüdeyiz. Ekonomide daha çok günlük veya güncel sorunları konuşmaya devam ediyoruz. Geleceğimizi belirleyecek yapısal reformları bir an önce hayata geçirmeliyiz. Yaşanan süreçte iş dünyamızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne yönelik çalışmaların devam ettiğini de biliyoruz. Özellikle son zamanlarda enflasyon nedeniyle işletmelerimiz sermayeleri eridiği halde sürekli kar ediyor gibi görünüyor, oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor.

YÜKSELEN MALİYETLER

Yükselen enflasyon şirketlerin mali tablolarını doğru analiz edememesine neden olmaktadır. Ve bu işletmelerin finansal tabloları mevcut duruma göre reel olarak hesaplanamamaktadır. Bu da işletmelerin denge ve düzenini bozmuştur. Bilançolara yansıyan rakamların, kar veya zararın ne kadarı enflasyon kaynaklı, ne kadarı reel tam olarak bilenemiyor. İşletme sermayeleri de hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi bir çözüm olacaktır. Parasal olmayan değerlerin bugünlerde satın alma gücü cinsinden hesaplanmasını ifade eden enflasyon muhasebesi yaşanan süreçte önemli bir konu başlığıdır. Ve bu doğrultuda gerekli çalışmaların yapılacağını düşünüyorum.

HER SEKTÖR İÇİN OLMALI

İşletmelerimizin finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları, onları rahatlatacak tedbirler ve desteklerin hızlanması gerektiğini uzun süredir dile getiriyoruz. Üyelerimizden de bu konuda bizlere çok talep gelmektedir. Son günlerde özellikle inşaat sektörü için kredi garanti fonu, KOSGEB gibi kurumlarımız aracılığı ile çalışmalar başlatıldığı bilgisini aldık. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) bu konuda bankalar ile imza aşamasında olduğunu bildiğimiz destek paketinde, inşaat projelerinde konut başına azami 500.000 TL kredi kullandırılabileceğini ve azami 6 ay ödemesiz dönem olmak üzere azami 36 ay vade (ödemesiz ve kullandırım dönemi dahil) üzerinde çalışmaktadır.
ancak finansmana erişim tüm sektörlerin sıkıntısıdır. Her sektöre yönelik benzer çalışmalar yapılmasını bekliyoruz.

EN ÇOK İHRACAT YAPAN 7. İL

Temmuz Ayı İhracat ve haziran ayı ithalat verilerimiz hakkında da bilgi paylaşmak istiyorum. TİM tarafından açıklanan verilere göre Sakarya temmuz ayında 275 milyon 81 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve ülke ihracatına yüzde 1,67’lik katkı sağladı. Bu ihracat performansıyla kümülatifte gerçekleşen 2 milyar 906 milyon dolar ile en çok ihracat yapan 7. il konumumuzu koruduk. İhracatımız ülkemizdeki bazı üretim tesislerinde olduğu gibi şehrimizin de bazı tesislerinde gerçekleşen planlı duruşlar nedeniyle geçtiğimiz haziran ayına oranla %29,29, 2021 yılı temmuz ayına oranla da %25,1 düşüş göstermiştir. Bu ayda başı çeken sektörler ise otomotiv, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, çimento cam seramik ve toprak ürünleri ile çelik oluşturdu. TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı ithalat verilerine göre ise; ithalat 282 milyon 40 bin dolar oldu. haziran ayında Sakarya dış ticaret dengesi 144 milyon 444 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bir önceki aya göre 13 puan artarak %151 olarak gerçekleşti. Ayrıca bugün açıklanan büyüme rakamlarına göre; Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre %7,6 büyüdü.

MESLEKİ EĞİTİM TEMAS NOKTASI

Bu hafta İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müz ile nitelikli istihdama yönelik bir protokole imza atacağız. Buna göre; SATSO bünyesinde bir ofis hizmet verecek. Burada nitelikli istihdam taleplerini doğrudan alacağız, bu taleplere göre mesleki ihtiyaçları ve istihdam sağlanacak alanları belirleyeceğiz.

İKİ ÜNİVERSİTE İLE PROTOKOL

Malumunuz olduğu üzere üretirken sadece bugünü değil geleceği de planlamalıyız. İlimizin ihracattaki rekabet gücünün sürdürülebilir şekilde devam edebilmesinde kritik öneme sahip Yeşil Mutabakat'a uyum için alınması gereken öncelikli tedbirler mevcuttur. Bu kapsamda, önümüzdeki hafta iki üniversitemiz ile protokol imzalayacağız. Bu protokol ile üniversitelerimizin konu ile ilgili bölümlerinde okuyan öğrencileri “yeşil mutabakat” kampına alacağız ve burada öğrencilerimizi yetiştirip 3+1 ve 7+1 modeli işletmelerimizde staj yapmasını sağlayacağız. Bu çalışmada emeği geçen “yeşil mutabakat komisyonu” üyelerine teşekkür ediyorum.

İŞİMİZ GÜCÜMÜZ İSTİHDAM PROJESİ

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından hazırlanan ve odamız, 1. OSB, 2. OSB ile SAMİB’in ortağı olduğu “işimiz gücümüz istihdam” projesi kalkınma ajansından destek almaya hak kazandı. Genç işsizlerin istihdamının amaçlandığı projemiz hayırlı olsun.

PSB ANATOLİA FUARI

2018 yılında ziyaretçilerine festival olarak kapılarını açan, geçtiğimiz yıl fuar statüsünü alan PSB ANATOLİA, peyzaj, süs bitkileri, bahçe sanatları ve ekipmanları fuarı 7-10 eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Başlangıcından bu yana çok emek harcadığımız fuarda her yıl olduğu gibi biz de yerimizi aldık. fuara ve odamızın a01 numaralı Stant’ına siz değerli meclis üyelerimizi ve tüm üyelerimizi bekliyoruz. Ayrıca 7 Eylül akşamı odamız ev sahipliğinde Sapanca Özkum Restorant’da gerçekleştirilecek gala yemeğinde de sizlerle birlikte olmak isteriz.”