URAP’ın araştırma sonucu SAÜ’de şok etkisi yaratırken konunun bugün gerçekleşen senato toplantısına damga vurduğu iddia edildi.

Akademik başarı ve bilimsel üretim azaldı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olan URAP (University Ranking by Academic Performance) her yıl düzenli olarak Türkiye’deki ve dünyadaki üniversitelerin sıralamasıyla ilgili çalışma gerçekleştiriyor. Yapılan bu araştırma sayesinde üniversitelerin akademik çalışmaları ölçülüyor.
URAP araştırmasında üniversitelerin akademik başarıları ve bilimsel üretimleri inceleniyor. Bir üniversitenin akademik başarısı yapılan bilimsel üretimlerle ölçülüyor.

Senato toplantısında geriye gidiş tartışıldı

URAP’ın raporunda Sakarya Üniversitesi’nin 7 basamak birden gerilemesi Sakarya Üniversitesi çevresinde şok etkisi yarattı. Üniversiteye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre SAÜ’nün akademik olarak 26. sıradan 33. sıraya gerilemesi bugün gerçekleşen SAÜ senato toplantısının da ana gündem maddesi oldu. SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’ın bu geriye gidişle ilgili olarak senato üyeleriyle konuyu tartıştığı öğrenildi. Rektör Al’ın geriye gidişin sebeplerinin öğrenilmesi adına çalışma başlattığı iddia edildi. Buna göre SAÜ’yü akademik olarak geriye düşüren sebeplerin tespit edilerek gereken müdahalelerin yapılmasının kararının alındığı öğrenildi. Araştırma sonucuna göre SAÜ’nün Süleyman Demirel, Fırat, Çankaya ve İnönü Üniversitesi gibi okulların arkasında kaldığı öğrenildi.

URAP NEDİR?

URAP (University ranking by academic performance) Araştırma Laboratuvarı 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. URAP'ın amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metotlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır.

URAP sıralamaları üniversiteleri iyiler ve kötüler şeklinde ayırmayı hedeflememektedir. URAP'ın hedefi, çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmaktır.