Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem ERCAN Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk HACIEYÜPOĞLU Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Meclis toplantısında istilacı tür Kahverengi Kokarca sorununa yönelik TUTSAK isimli feromonu üreten ekibin üyesi, Sakarya Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Zengin konuk edildi.
Prof. Dr. Zengin, kahverengi kokarcanın özellikleri, mücadele için üretilen ürünleri ve yürütülen çalışmaları tanıtarak SATSO Meclisini bilgilendirdi.
Prof. Dr. Zengin, konuşmasında şunları dile getirdi: “Kahverengi Kokarca canlısı çok çabuk adapte olan ve her türlü şarta ayak uyduran bir istilacı türdür. 2017 yılında Gürcistan tarafından ülkemize girmeye başlamış ve ilk zararlarını verdiği Karadeniz’de o yılları takip eden süreçte araştırmalar yaptık. Dünyada bu canlıya yönelik feromon üreten 2 ülke vardı: A.B.D ve Kosta Rika. Biz bunu başaran 3. ülke olduk ve şu an elde ettiğimiz sonuçlarda ürünümüz Kosta Rika’dan 3 kat daha etkili durumdadır.
Bu böcekleri kendine çeken feromon tuzağın çalışmalarının yanında bir de artık direk yumurtaları hedef alan, yumurtalar üzerindeki koruyucu bakterilerle savaşan bir ürün de ürettik, bunun da deneme çalışmalarına başladık. İstilacı türü sıfıra indirmek çok imkânsız ancak %10 altına indirebilirsek başarılı sayılacağız. Böcek Haziran sonuna kadar fındık, sonrasında mısıra hücum edecektir. Bu istilacı canlı bitki, sebze veya meyve seçmez. Her şeyi yer, mahveder. Şu anda kuzeyde sadece fındığı tartışıyoruz ancak aşağılara inerse her şeyi yiyebilir. Ülkemizin tüm tarımsal ekosistemi ciddi şekilde etkilenebilir. Bu nedenle topyekûn ulusal bir mücadeleye başlamamız gerekiyor.” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Zengin’in konuşmasının ardından meclis toplantısının gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Bütçe sunumu ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un değerlendirmesi ile aylık faaliyet sunumunu gerçekleştirmesinin ardından gündem maddelerinde meclis üyeleri söz aldı.
34. MESLEK KOMİTESİ (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat EKŞİ, “
Aralık ayındaki meclis bütçe görüşmelerinde sırasında bazı meclis üyelerinin bütçedeki fasıllarla alakalı soruları olduğunu dile getirerek “Temsil ve ağırlama giderleri fasılını günlere böldüğümüzde günlük büyük bir rakam çıkıyordu ve de gittiğimiz üye ziyaretlerinde bu karşımıza çıkıyor. Bizlere fazla gelse de belki fasıllar arasında aktarımlar olmuş olabilir. Bunu öğrenebilir miyiz?” şeklinde konuştu.
SATSO Yönetim Kuruşu Başkanı Akgün Altuğ da komite bütçelerinin temsil ve ağırlama giderleri faslından karşılandığı bilgisini verdi.
Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi “Bu konuda bilgi verdiniz aydınlanmış olduk iyi oldu” dedi.
Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Zafer Bekdemir ise Hesapları inceleme Komisyonunun bütçe çalışmalarının nasıl ilerlediğini hesapların nasıl incelendiğini detaylı bir şekilde anlatarak şunları dile getirdi; “Bizler hesapları inceleme komisyonu olarak sizleri temsilen meclis başkanlığına bağlı bir komisyonuz. Biz meclisin oyladığı bütçenin doğru fasıllarda yapılıp yapılmadığını kontrol etmekle mükellefiz. Ama bu süreç sadece bu şekilde ilerlemiyor. Sağ olsun yönetim kurulumuz tüm teklifleri faturaları kontrol edebilirsiniz adı altıda dosyaların her toplantıda sunulmasını sağlıyorlar. Temsil ağırlama faslı, komitelerin bütçelerinin toplandığı bir fasıl. Ve ben bu bütçe oylanırken bu bütçenin kullanımını yönetim kuruluna vermek için elimi kaldırdım. Ve ben bu arkadaşlarıma ağabeylerime güveniyorum. Biz gerekli kontrolleri düzeltmeleri yapıyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılıyor veya nedeni açıklanıyor. Bu şekilde ilerliyoruz. Açıklamak istedim. Teşekkür ederim ”
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Bülent YAZAR, “İlimizde çok büyük firmalarımız var ancak küçük ama yetenekli firmalarımız da var. Onlar çok iyi ürün çıkarıyorlar fakat ihracat yapmaları çok zor oluyor. Bu sağlanırsa ihracatımız çok yükselir. Yetenekleri olan iyi ürünler üretilen firmalarımıza ihracat konusunda yeteneklerini geliştirecek bir yapı kurabiliriz. Bizler 1990’lı yıllarda fuarlara katılarak telefon, fax veya yazışmanın hakim olduğu dönemlerde ihracat yapabildik. İlk dönemlerde ülkelerin kültürlerini, altyapılarını bilmeden ihracat yapar hale geldik. Küçük firmalarımızın ihracat yapması çok zor ancak ilk adımlar gerçekten çok önemli ve devamı da geliyor. Bu konuda belki bir birlik kurulabilir ki belirli amaca yönelik birlik kurulduğunda bu işler daha da hızlı gelişir. Örnek vermek gerekirse birkaç kişiyle kurulan SAMİB bugün çok büyüdü ve önemli işler yapar hale geldi. Çağın gerekliliklerini iyi kullanmak gerekiyor. Sosyal medya, tanıtım imkanları çok fazla. Eximbank çok güzel krediler veriyor.” diye konuştu.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül BAYRAK, “Akgün Başkanımız mutfağımız hakkında konulardan bahsetti. Mutfağımızın daha etkin kullanımı, üyelerimiz arasında nasıl daha popüler hale getiririz diye uğraşıyoruz. Şu anda aktifliği çok artmış durumda. Ticaret AR-GE komisyonu olarak okul öğrencilerimize yönelik ekmek hikaye yarışması tasarladık ve duyuruya çıktık. Şehrimize kültürel anlamda fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Odamızda gerçekleştireceğimiz final çok güzel olacak, ekmeğe dair birçok etkinlik gerçekleştireceğiz.
Bungalovlar konusunda da girişimlerimizi sürdürüyoruz. Her meslekte işini çok iyi yapanlar vardır. Tek bir kişinin hatasını bütün sektöre mal edemeyiz. Bungalov işletmecilerimizin işletmelerini geliştirmeye, işlerini iyi yapmaya ve Sapanca’yı marka yapma konusunda çabalarını görüyoruz.” dedi.
Gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantının “Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi” ile “Dilek ve Temenniler” maddelerinde söz alan;
13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Meclis Üyesi Gökhan KORKMAZ, “
“Sürekli sektör mensuplarımızı ziyaret ediyoruz, dinliyoruz. İnşaat malzemeleri sektöründe özellikle müşteri kapıdan girip de ürün kendine gönderilene kadar olan zaman dilimi çok karmaşık şekilde ilerliyor. Ancak distribütörlüğünü yaptığım yurtdışı firmalarının uygulamalarını incelediğimizde onlar süreci, sistemi çok güzel ve verimli işliyorlar. Özellikle yazılımsal konuda oturtmuş durumdalar. Bu sistemi inceleyince hemen kendimi de bu alanda geliştirmek adına altyapımızı güçlendirmek istedim ve CRM yazılım geliştirmek için çalışmaya başladım. Ancak bugün yazılım çok ciddi bir bütçeler gerektirebiliyor ve de diğer işletmelerimizin de sektörde aynı sorunları yaşadığını bildiğim için bir yazılım seferberliği yaparak ortak kullanılan bir yazılım oluşturulabilir diye düşünüyorum. Çünkü işletmeler arasında işleyiş büyük oranda aynı ve ortak yazılım bize çok iyi gelecektir.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “Yazılımın sektörlerdeki yeri çok önemli ve işleri, operasyonları çok kolaylaştırıyorlar. CRM konusunda Sakarya’mızda çok tecrübeli meslektaşlarımız var. Diğer sektörleri CRM yazacak meslektaşlarımız ile buluşturmak konusunda komite olarak çalışmayı düşünüyoruz. Evet, yazılım çok maliyetli ancak orta yol her zaman bulunabilir. Sakarya’yı yazılımın merkezi yapmak konusunda ısrarcıyız ve bu konuda da girişimlerimiz olacaktır. Hatta plan aşamasında olan ve yıllardır süren Lojistik OSB içerisine Bilişim alanında faaliyet gösterecek firmalarımız için de bir yer tahsis ettirdik. İsmi Lojistik ve Bilişim OSB oldu ancak yıllardır yol kat edemedik. Biz bu projeye başladığımız zaman bizi örnek alan iller bu projeleri tamamladılar ve bizi geçtiler maalesef.
Yakın zamanda SUBÜ Karasu Bilişim Teknolojileri MYO ile görüştük. Kariyer zirvesi yapacaklar ve biz de orada olacağız destek olacağız. Ancak bilişim ve yazılım okulu ticaretin merkezinde olması gerekirken Karasu’da açılmış. Niye bu kadar uzakta açıyoruz? Bunun yanında bu tarz okullarda furya ne ise ona yönelik bölüm açılıyor. Bölümler doğru ancak o alanlara bölüm açılması normal değil. Bilgisayar programcılığı bölümü açılır ve yapay zeka gibi konulara gençler ilgisi varsa zaten yönelir.” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan TAÇYILDIZ, “Sanıyorlar ki derdimiz atanmayan öğretmenler, hayır değil. Devlet tabii ki de mezun olan herkese iş vermek zorunda değildir. Fakat bir insan 4 sene eğitim fakültesi okuduğunda ona sen yeterli değilsin, okuduğunuz bölümlere güvenmiyoruz ve 2 sene daha öğretmen akademisi okuyacaksınız denirse, 2 yıl daha zaman harcatılıp sonra ataması yapılmıyorsa biz buna karşıyız. Günümüzde ülkeyi yönetenler çok çocuk yapın diyor. Bu çocukların yemeğe ulaşması, temiz su içmesini kim mümkün ve garanti kılacak. Maalesef günümüzde tüm gıdalarda zehir gibi katkılar var. Dünyayı kirleten ABD ve Çin gibi sermaye sahipleri iklim yasasını tanımıyor ancak biz tanıyoruz. O kadar sanayi kirliliğinde hayvanların çıkardığı gazlarını bahane gösteriyorlar.” dedi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet BAYRAK, “Geçtiğimiz ay Emre Alkin’in ağırlandığı bir toplantı oldu maalesef katılım çok az oldu. Neden gerekli özen göstermiyoruz? Kimsenin bir şeyleri dinleme, tavsiye alma niyeti yok. Sadece seçim zamanı bunlar çok önemli mi oluyor? O toplantıda gelecekte gıda sağlığı ve güvenliğine dikkat çekildi. Böyle giderse gıda güvenliğinden söz edemeyeceğiz. Dünyada diğer ülkelerde olmayan gıda enflasyonu bizde var. Bu yıl ciddi bir meyve kriziyle karşı karşıya kalacağız. Bu yıl yaşanabilecek meyve krizi MGK toplantısında da ele alındı ve Cumhurbaşkanımızın da bu konuda açıklamaları oldu.
Maalesef üretmiyoruz. Üretilmeyen bol olmayan şey hileye açık hale geliyor. Bugünlerde gıdada hile çok dönüyor. Biz gıda güvenliği konusunda tehdit altındayız. Artık tarım ve hayvancılık konusunu odağımız haline getirmeliyiz. Gıda sağlığı olmadan gıda güvenliği olmuyor. gıda konusu ülke savunması kadar önemli bir konu. Kurban Bayramından sonra esas sıkıntılı olacaktır. Tarım ve hayvancılık ürünleri konusunda fahiş artışlar olabilir. Bizler adı söylenmeyen bir krizle karşı karşıyayız. Bunu ciddi olarak ele almamız gerekli. Bu anlamda 2025 zor bir yıl, inşallah daha kötüsü olmaz.
Vatandaşları uyarmak istiyorum. Lütfen ev ve işyerlerinizin sigortasını yapın. Hiçbir uyarı boşuna değildir. Çok yüksek ihtimal deprem kapıda.” dedi.
21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk HACIEYÜPOĞLU, “Ülkemizde Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği var. Bu konuda LASDER diye de bir dernek kurulmuştur. Hatta yönetmelikte ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanması, taşınması ve geri kazandırılmasına ilişkin toplam maliyetlerini, yeni lastiğin satış faturasında "geri kazanım katılım payı" olarak gösteriliyor ve tüketiciden alınıyor.
Ancak maalesef atık lastiklerde hiçbir kurum üzerine düşeni yapmamaktadır. Görüntü kirliliğinin yanında bu lastikleri yakarak içindeki telleri almaya çalışan çevre düşmanları var, bu lastiklerin bir arada olduğu yerlerde çevre kirliliği var. İlimizde de yoğun olarak karşılaşılan bu konuda oda olarak girişimlerde bulunmalıyız.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül BAYRAK, “Biz GSM sektörü temsilcisi 31. Meslek Komitesi olarak deprem sonrası yaşanan duruma yönelik bir basın açıklaması yaptık. Aynı zamanda GSM operatörleri ile de görüştük. Sorun, aynı anda birden yüklenmenin buna neden olduğunu, tüketicilerin bu tarz durumlarda internet üzerinden arama yapılacak uygulamalara yönlenmesinin en doğru olacağını önerdiler. Bina üzerinde baz istasyonlarının depremde zarar görme olasılığı nedeniyle oradan indirilip geniş arazilerde çekim alanı yüksek şekilde yapılması da gündemdeymiş.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan BORAZANCIOĞLU, “Bugün en önemli sorunlarımızdan biri nitelikli insan gücüdür. Şehrimizin önde gelen örnek iş insanlarından Haşim Gürdamar’ın yıllar önce söylediği Türkiye’nin petrolü genç nüfusudur sözünü asla unutmuyoruz. Yarınlarımızın ihtiyacı için gençlerimizi bugünden hazırlamalıyız. Dünya çok ciddi ekonomi savaşa hazırlanıyor. Biz bu nedenle eğitim anlayışımızı ve okullarımızı muhakkak değiştirmek zorundayız. İş dünyasıyla okullarımızı daha çok etkileşimde tutmalıyız. Yapay zeka ile çalışmanın doğrusunu öğrenmeliyiz. Çağın gerekliliklerini etkin kullanmalıyız. Teori ve pratiğin birleşeceği öğrenme ortamlarını geliştirmeliyiz. Bizler fırsatları göreceğiz ve bu dinamikle hareket edeceğiz.” dedi.
21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Talip KURİŞ, “OSB’lerin müteşebbis heyetlerinde Odamızı temsilen yer alan meclis üyelerimizin aldıkları huzur haklarının bağışlanması hususunda Aralık ayında bir çağrı yapmıştım. Bu konuda ilerleme kaydedildi mi? O müteşebbis heyetlerde Odamızın meclis üyesi oldukları için varlar ve bu paraları almaları yasal ancak etik midir? Bu para toplanıp çok daha verimli işlerde kullanılabilir.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “Bilişim ve yazılım sektörünü sürekli geliştirmeye, avantajlarını kamuoyuna anlatmaya çalışıyoruz. Doğayı kirletmez, çok yer kaplamaz ve de katma değeri çok yüksek bir sektörümüz var. Bunun yanında; günümüzde dijital kumar toplumun en büyük kangrenlerden biri haline gelmiş durumda. Çok fazla yayıldı, çok kolay ulaşılabiliyor ve de çok fazla can bu sebepten yandı. Engellenmesi gerekiyor ve bu konuda daha çok adım atmamız lazım.” diye konuştu.
Toplantının kapanışında meclis üyelerinin belirttiği görüş, öneri ve taleplere yönelik değerlendirmede bulunmak üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “
Şehrimiz 83 ihracatçı 250 milyon dolar olan ihracattan bugün 800’ü aşkın ihracatçıya ve de 10 milyar dolara yakın ihracata ulaşan bir başarı hikayesi yazmıştır. İhracatı artırmaya, yeni ihracatçı kazandırmaya, ihracatı teşvik etmeye yönelik tüm faaliyetlerimiz aralıksız devam etmiş, edecektir. Odamızın tüm imkanlarını bu yönde seferber ediyoruz ve ancak bu çağrılarımıza yoğun bir ilgi de maalesef göremiyoruz.
Lojistik konusu üreten şehirler için çok önemli bir konu ve ihtiyaçtır. Lojistik ve Bilişim OSB konusunda senelerdir uğraşıyoruz. Biz bu organizasyona çalışmaya başladığımızda komşumuz Kocaeli veya diğer illerde bununla ilgili hiçbir çalışma yoktu. Şimdi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla hemen sınırımızda büyük bir lojistik üs yapıyor. Biz 7 yıldır yapamadık; gitmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı. Ferizli OSB üstünde planladığımız, tarım alanı olmayan alanda bu önemli projeyi niye yapamıyoruz? Sadece bu değil benzeri birçok projemiz var ve ilerleyemiyoruz. Bizler proje üretiyoruz, çalışıyoruz, planlıyoruz ve ilimizin erklerine iletiyoruz. Bundan sonrası onlarda oluyor bize çalışmak düşüyor. Bu kadar yoğun üretimin olduğu bir ilde lojistik ve bilişim organizasyonu olması kadar doğal bir şey yoktur. Bu proje ihalesi yapılan Karasu Demiryolu projesinin de üzerinde yer alıyor. Bunu çözmemiz lazım!
2025 bütçemizdeki fasıllar gayet net bir şekilde oluşturulmuş, meclisimizce onaylanmıştır. Fasılların isimleri kafa karışıklığı oluşturmasın. İsimlerin haricinde komitelerimiz gibi birçok gider de o alt fasıllardan karşılanmaktadır.
Meclis üyelerimizin görevleri neticesinde aldıkları huzur hakları OSB’lerin kendi bütçelerinden ödenmektedir ve Odamıza herhangi bir maliyeti yoktur. Bu huzur haklarının hesabını da Oda olarak bizler soramayız. Bende SOMİ OSB Yönetim Kurulu Başkanı olarak huzur hakkı alıyorum ve onu da yardım işlerinde değerlendiriyorum. Meclis Üyemiz Talip Kuriş de önceki dönem OSB’de Yönetim Kurulu Başkanıyken bir yardım derneğine bağışlayarak güzel bir iş yapmış. Herkesin huzur haklarını nasıl değerlendireceğine ben karışamam. Meclis üyelerimizin kendi tasarruflarıyla bu huzur haklarını faydalı, örnek sosyal sorumluluk işlerinde kullandıklarını da düşünüyorum Ama kendisinin önerisi de güzel bir tuğla da meclis üyelerimizden olsun..”