HALK54.COM
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Sakarya'nın haber kaynağı Halk54.com'u ziyaret etti. Haber Müdürü Nurettin Eryılmaz ve editör Emre Çatal tarafından karşılanan Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla gündeme gelen yeni anayasa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 

Devam eden reform süreçlerini yeni bir anayasayla taçlandırmak istediklerini ifade eden Yavuz, yeni anayasanın çok demokratik ve anlaşılır bir anayasa olması için çalışacaklarını söyledi. Yeni anayasanın oluşturulması için AK Parti ve MHP'nin sayısının yetmediğini belirten Yavuz, el birliği içerisinde diğer partilerle konsensüs oluşturularak yeni bir anayasanın kurgulanması, oluşturulması ve kazanımlarının da kayda geçmesi için hedef koyduklarını kaydetti.

Yavuz, "Darbe sonrası, bir parça darbe ürünü diyebileceğimiz bir anayasası var Türkiye'nin. Bu anayasa bir an önce daha demokratik bir hale bürünsün, daha milletin tasvip ettiği bir şekil alsın diye. Zaten çok uzun yıllardır herkes yeni bir anayasadan bahsetti ama özellikle 2007'den itibaren yeni bir anayasa oluşsun diye gayreti arttı bizim partimiz döneminde. Ama sonra zaman zaman anayasa değişiklikleri olsa da külliyen, temelden bir bütün olarak yeni bir anayasa yapamadık." dedi.

Yavuz "En büyük arzularımızdan biri bu reform süreçleri devam etsin ki ediyor, ama bunu yeni bir anayasayla da taçlandıralım istiyoruz. 82 yasasından bahsediyoruz haliyle. Anayasanın bugüne kadar yanlış hatırlamıyorsam 18 kez değişiklik oldu. Bütüne baktığınızda da yaklaşık yüzde 70 değişmiş oldu. Ama bu yetmiyor, çok esas değişiklikler elbette oldu. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmek gibi. Çünkü o anayasanın da bir ruhu var. Hatta bizim bilmediğimiz bir ruhu da var. Mesela anayasa mahkemesi ara ara adeta ruh çağırır gibi anayasanın ruhundan ne anladığını ortaya koyan kararlar veriyor ama biz anlamıyoruz." dedi.

Yavuz "Örnek vermek istersem; 2008'in Şubat ayında Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte üniversitelerde başörtüsü serbest olsun diye bir kanun çıkarttık. Ve bu kanunla birlikte anayasanın 10. ve 42. maddelerini değiştirdik. Üniversitelerde başörtüsünü serbest hale getirdik. Ama 2008'in Mart'ına da gittiğimizde AK Parti ile ilgili kapatma kararı alındı ve anayasa mahkemesi de bu anayasa değişikliğini iptal etti. Hemde esastan iptal etti. Oysa 82 anayasasına göre; anayasa değişiklikleri esastan anayasa mahkemesinin denetimine tabi olamaz. Ama buna rağmen anayasa mahkemesi anayasaya aykırı bir biçimde o kanunu iptal ediyor." dedi. 

Yavuz "O zaman yeni bir anayasa kurgulayalım, bu anayasa çok anlaşılır olsun, çok demokratik bir anayasa olsun ama hepimiz de bu anayasanın dilinden ve ruhundan anlayalım. O açıdan Türkiye hem demokratik bir anayasaya sahip olsun, hemde bugüne kadar elde edilmiş olan bütün kazanımların kayda geçtiği bir anayasa oluşsun diye Sayın Cumhurbaşkanımız yeni bir hedef koydular. Zaten aklımızda olan birşeydi. El birliği içerisinde belki diğer partilerle de inşallah bir konsensüs oluşur. Bir mutabakat ortamı oluşturarak yeni bir anayasanın kurgulanması, oluşturulması ve kazanımlarının da kayda geçmesi Türkiye açısından bu yapılan reform sürecinin sonucunda çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. İnşallah buna bu partilerle muvaffak oluruz. Çünkü sadece AK Parti'nin sayısı yetmiyor. Dolayısıyla bir mutabakat ortamının oluşması gerekiyor. Biz bu hedefi koyduk, bu hedef doğrultusunda bir uğraşta sonuç verir ve yeni bir anayasaya silbaştan, milletin onayından geçen ve gerçekten çok demokratik diyebileceğimiz yeni bir kurguyla kazanımların da kayda geçtiği bir anayasa sahip oluruz diye ümidimiz var." dedi.