Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, “Sakarya'da çiftçimiz arka arkaya mısır ekebilmeli ve üçüncü defa ekim yaptığında da desteklemelerden faydalanabilmelidir” dedi. MHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, Sakarya Ziraat Odaları ile Sakarya çiftçisinin mısır üretimine dair talep ve beklentisini TBMM Genel Kurulu’na taşıdı.

8 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan Resmî Gazete'de Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ'de bir kısım değişiklikler yapıldığını ve buna göre, örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parselde tek yıllık arka arkaya 3 kez ekilirse üçüncü üretim için havza bazlı destekleme ödemesi yapılamayacağının belirtildiğini aktaran Bülbül, “Münavebe (nöbet) şartı olarak ifade edilen bu düzenleme ve uygulama kuşkusuz toprakta bitki besin maddesi eksikliğinden kaynaklı verim kaybı, hastalık ve zararlılardan kaynaklı olumsuzluklar ve aşırı sulama sebebiyle çoraklaşma risklerini azaltmak gibi oldukça makul sebeplere dayanmaktadır. Ancak Sakarya iliyle ilgili olarak farklı bir değerlendirmenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz çünkü Sakarya ilinde özellikle mısır üretimde münavebeli ekim uygulaması kabul edilirse çiftçimizin benzer şekilde gelir elde edebileceği ikame edebilecek başka bir ürün olmadığı görülmektedir. Yani Sakarya'da çiftçimiz arka arkaya mısır ekebilmeli ve üçüncü defa ekim yaptığında da desteklemelerden faydalanabilmelidir” dedi.

Bülbül, şöyle devam etti: Belirtmek gerekir ki, Sakarya'da mısır ekilen tarım toprakları sulamaya ihtiyaç duymadan sulamalı tarımda elde edilebilecek rekoltenin dahi üzerinde ürün alınabilen topraklardır. Arka arkaya ekimden kaynaklanan veya sulamadan kaynaklanan riskler ve zararlar Sakarya'da bugüne kadar meydana gelmediği gibi, verim artarak her geçen gün devam etmektedir. Sakarya'daki mısır çiftçimiz, ziraat odalarımız, tarım il ve ilçe müdürlüğü yetkililerimiz bu ifade ettiğimiz hususları teyit edeceklerdir. Sonuç olarak, Sakarya'nın genel uygulamadan yani tebliğde yapılan destekleme ve münavebe şartı uygulamasından müstesna tutularak arka arkaya ekimde 3'üncü ürün ekiminde de Sakarya'da mısır çiftçisinin, aynı şekilde, desteklemelerden faydalanmasını talep etmekteyiz.