Başkan Keleş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“17 Ağustos 1999… Cumhuriyet tarihindeki en büyük felaketlerinden bir tanesi yaşandı. On binin üzerinden vatandaşımızın hayatını kaybettiği, on binlerce insanımızın da yaralandığı ve binlerce kişinin hayatına engelli olarak devam etmek zorunda kaldığı bir felaket. Her ne kadar bölge olarak Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul gibi çevrelerde büyük yıkımlara uğratsa da ekonomik, siyasi ve manevi olarak tüm Türkiye’yi etkiledi.

Canımızın yandığı 17 Ağustos’un üzerinden tam 22 yıl geçti. Ancak ülkemiz ne deprem tehlikesini atlatabildi ne de depreme karşı gerçek anlamda bir hazırlık yapabildi. Bugün Sakarya’mızda depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok bina mevcut. Çoğu zaman dile getirdiğimiz bu durum ne yazık ki dikkate alınmıyor. Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere şehrimizin yönetim kurumları, kentsel dönüşüm noktasında vatandaşlarımıza gereken desteği sağlamıyor. Ekonomik olarak zor dönemlerden geçen vatandaşlarımız ise maalesef kendi imkanlarıyla eski ve tehlikeli binalarını yenileyemiyor. Tüm bu olumsuzlukların arasında, uzun süredir dile getirilen ve kaçış olmadığı ifade edilen büyük İstanbul depremine doğru adım adım ilerliyoruz. 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde, kentsel dönüşüm noktasında herkes bir kere daha düşünmeli ve olumsuz bir durumda yaşanacak can kayıplarının sorumluluğunu kendisinde hissetmelidir. Halkın desteğini almış her yöneticinin sorumluluğu bu yöndedir.

Dikkat edilmesi gereken bir husus ise deprem sonrasındaki süreçte koordinasyonun sağlanması ve gerekli müdahalelerin vaktinde yapılabilmesidir. Burada AFAD İl Müdürlüğü’müze düşen görevin yanı sıra bizlere de büyük sorumluluklar yüklenmektedir. Bu nedenle her vatandaşımızdan ricam; kendilerine en yakın toplanma noktasını tespit etmeleri, içerisinde gerekli malzemelerin bulunduğu afet çantalarını evlerinde bulundurmaları ve mümkünse aile içerisinde bir kişinin temel ilk yardım eğitimlerini almasıdır. Afet Eğitim Yılı olarak geçirdiğimiz 2021 yılında eğitimler için AFAD İl Müdürlüğü’nün, AFAD Gönüllülüğü ve eğitimlerinden faydalanabilir.

Depremin önüne geçemeyiz… Ancak etkilerini en aza indirebiliriz. Bu nedenle bir kez daha 17 Ağustos Depreminin yıl dönümünde herkesi gerekli tedbirleri almaya, yöneticileri dikkatli olmaya davet ediyorum. Tüm bu düşüncelerle, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Salgınlarla, yangınlarla ve sellerle geçirdiğimiz bu dönemde tüm milletimize sabırlar diliyor ve kötü günlerin bir an önce geride kalmasını temenni ediyorum.”