BBP Karasu Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, muhtarların gündeminde olan 'kırsal mahalle' ile ilgili tespit ve düşünceleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

2012'de Büyükşehir yasasının değiştirilmesi ile köylerin rızaları alınmadan mahalle statüsüne çevrildiğini, köy tüzel kişiliğinin sona erdirilerek köylerin uzun yıllar emek verdiği tüm mera otlak ve taşınmazların belediyeler devredildiğini hatırlatan Çatalbaş, "Köylerimizin doğal yapısına, tarım ve hayvancılığına büyük zarar veren bu durumun hükümet tarafından da tespit edilmesi üzerine, iktidar önemli bir adım atarak Büyükşehir Belediye kanununa ek bir madde ekleyerek, yeniden tarım ve hayvancılığı canlandırmak amacıyla 16 Ekim 2020 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 7254 sayılı kanunla , mevcut mahalle statüsünü belli kriterlerle göre kırsal mahalle olarak köy statüsüne yakın bir duruma getirmiş bulunmaktadır. Bu kanun her ne kadar eskiden olduğu gibi köylerimize köy tüzel kişiliğini vermiyor, mal varlıklarını iade etmiyorsa da, çıkarılan bu son kanunla kırsal mahalleye dönüşecek köylerimiz bu yasa ile önemli avantajlar sağlayacaktır" dedi.

Mahalle statülerinin kırsal mahalleye dönüştürülmesi için herkese görev düştüğünü belirten Çatalbaş, "Köylerimizin kırsal mahalle olarak, tarım ve hayvancılıkta yeniden bir atılım yapabilmesi için, Köylerimize ait mera ve otlakların kırsal mahallelerce süresiz olarak kullanılması için kapsama giren Türkiye çapında tüm köylerin, Muhtarların, Muhtar dernekleri, Federasyon ve konfederasyonların, Ziraat odaları gibi kurum ve kuruluşlar kollektif olarak hükümet ve ilgili merciler nezdinde yoğun temaslar yapmalıdırlar. İleri ki aşamada köylerin tüzel kişilik kazanması durumunda tarım ve hayvancılıkta ve organik üretimde meydana gelecek olumlu gelişmeler dışında doğasıyla, yaşam tarzı ve yaşatılması gereken geleneksel kadim köy kültürününün önemi ilgili mercilere kapsamlı bir şekilde anlatılmalı, aktarılmalıdır." dedi.

İmkanlardan yararlanmak ve kırsal mahalle statüsüne geçebilmek için sürecin yakından ve sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ifade eden Çatalbaş, "Bunun için köy muhtarları, gerek İlçe Belediyesi aşamasında gerekse Büyükşehir meclisinde yapılacak olan görüşmelerin her aşamasında köy halkıyla birlikte hareket etmelidir. Belediyeye verilecek kırsal mahalle talep dilekçesinin ekine mutlaka köy/mahalle halkının imzalarınında bulunmasına özen gösterilmelidir. Konu ile ilgili müracaatların ilgili belediyelerde görüşülmesinde köy halkının imzalarının olması halkın bu konudaki hassasiyetini ve köy/Mahalle muhtarı ile birlikte hareket edildiğini ifade edeceğinden bu konu üzerinde önemle durulmalıdır." dedi.