HALK54.COM/Bülent YAMAN
Kadın ve İnsan haklarını savunan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması yönünde çalışmalar yapılmasına karşı tüm Türkiye’de olduğu gibi Hendek'te de Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları tarafından basın açıklaması yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları'nın ilçe binasında düzenlediği toplantıda, İstanbul Sözleşmesi’ni konu alan açıklamayı, CHP Hendek İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Yazıcıtunç okudu. Parti binasında düzenlenen basın açıklamasına Emine Yazıcıtunç'un yanı sıra; ilçe kadın kolları yönetim kurulu üyeleri ve partili kadınlar katıldı.

Eş zamanlı basın açıklamasını okuyan CHP Hendek İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Yazıcıtunç şu ifadeleri kullandı: 

“TAM OLARAK UYGULANMIYOR”
“İstanbul Sözleşmesi kırmızıçizgimizdir. 2011 yılında imzalanan ve kadına yönelik şiddete karşı devletin atması gereken adımları temel alan İstanbul Sözleşmesi, bugün tam olarak uygulanıyor olsaydı birçok kız kardeşimiz yaşıyor olacaktı. İstanbul Sözleşmesi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı devletin yapması gerekenleri içeren uluslararası hukuki bir belgedir.

“HİÇBİR KÜLTÜRE AYKIRI DEĞİL”
İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören ve kadına karşı sokakta ya da evde şiddetin önlenmesini amaçlayan hukuki bir belgedir ve Türkiye Cumhuriyeti de altına imza attığı bu sözleşmenin gereklerini yapmak zorundadır. Birilerinin iddia ettiği gibi İstanbul Sözleşmesi yuva yıkmıyor. Sözleşme, bir ailede şiddet gören kadın varsa erkeğin cezalandırılması gerektiğini söylüyor. Hiçbir dine ya da kültüre aykırı kurallardan bahsetmiyor; çünkü tüm kadınların şiddetten korunmasını amaçlıyor. Sözleşme; kadınların beyanı nedeniyle erkekleri delilsiz olarak cezalandırmıyor. Sözleşmeye göre kadının beyanıyla yalnızca kadın için acil koruma tedbirleri alınması öngörülüyor.

“SÖZLEŞME KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”
Bugün neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü, tacize, tecavüze ya da farklı şiddet türlerine maruz kaldığı ülkemizde İstanbul Sözleşmesi, bizim kırmızı çizgimizdir. Bu çizgiyi aşanlara, Sözleşmeyi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz.  Cesaret biziz, azim biziz, emek biziz, mücadele biziz. Biz kadınlarız; biz her iki kişiden biriyiz. Bu ülkenin onurlu ve mutlu yarınlarının yükseleceği eller, bizim ellerimiz. İstanbul Sözleşmesi kalacak, siz gideceksiniz.”