İstanbul Sözleşmesi’nin feshi üzerine il binasında bir araya gelen CHP Sakarya Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu ve ilçe yönetim üyeleri, hükümete tepkide bulunarak sözleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Basın açıklamasında konuşan Çeroğlu, “'İstanbul Sözleşmesi' Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin yazılan en geniş kapsamlı ve bağlayıcı uluslararası bir Avrupa Konseyi sözleşmesidir. 10 yıl önce ilk imzacısı olan ülkemizde ne oldu da sözleşme fesih edildi? Avrupa ülkelerinde sözleşmenin 10. Yılı kutlanırken, bizler feshin iptali için alanlarda mücadele ediyoruz. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. İstanbul Sözleşmesinden çıkış kararı, sadece kadınların can güvenliğini tehlikeye atmakla ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine ket vurmakla kalmaz. Ülkemize uluslararası platformlarda demokrasi adına olumsuz etkiler getirebilir” dedi. 

Çeroğlu, “İktidar mensuplarının da sözleşmeyi Tarihi Gurur' diyerek övgü dolu sözlerle anlatırlarken ne oldu da gurur kaynağı olarak gösterilen sözleşmeden vazgeçildi? Hangi siyasi hesap, kadınların hayatından daha değerli hale geldi? İktidar, hangi cemaatler ve tarikatlar nedeniyle kadınları karşısına almayı göze aldı?" dedi.

İktidarın şimdi de medyayı da kullanarak İstanbul Sözleşmesi'ne karşı bir karalama kampanyası başlattığını belirten Çeroğlu, "Her gün bir kız kardeşimiz yakınındaki bir erkek ya da hiç tanımadığı bir kişi tarafından canice öldürülürken, can simidimiz olan ' İstanbul Sözleşmesi' neden Vazgeçmiyoruz, Vazgeçmeyeceğiz! Tam tersine sözleşmeye daha sıkı sarılacağız. Sözleşme uygulansaydı, kadın katilleri, sırf kravat taktı diye aldıkları indirimlerle kolayca tahliye edilmeyeceklerdi. Örneğin; Sözleşmenin 37. Maddesi, erken yaşta evliliğin önlenmesini öngörüyor. Bu madde, tecavüzcüleri aklamak için erken yaşta evlilik yasasını ısıtıp ısıtıp önümüze getiren hükümetin işine gelmiyor” diye konuştu.

CHP'li kadınlar olarak, "sözleşmeden çıkma kararını tanımadıklarını" aktaran Çeroğlu, hedeflerinin kadına yönelik şiddeti bitirmek ve "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatmak" olduğunu söyledi.

Bu amaçla, "YaşamHak" otobüsü ile 81 ili dolaşacaklarını belirten Çeroğlu, "kadınlar vardır ve kadınlar her yerdedir" demeye devam edeceklerini vurgulayarak, "CHP'li Kadınlar olarak sözleşmeden çıkma kararını tanımıyoruz! Hedefimiz, kadına yönelik şiddeti bitirmek ve İstanbul Sözleşmesini uygulatmaktır. İktidara geldiğimizde İstanbul Sözleşmesini uygulatarak, kadına yönelik şiddetle nasıl mücadele edileceğini göstereceğiz. Bu süreçte ise haklarımıza yapılan saldırılar karsısında, kız kardeşlerimizle kenetlenerek, eşitlikçi erkeklerle dayanışma içinde olarak dağ gibi duracağız. Genel başkanımız Aylin Nazlıaka ve örgütlerimizle yaşam hak 'otobüsümüz ile 81 ilimizi karış karış dolaşarak bu hak gaspını anlatacağız. Kadınlar vardır ve kadınlar her yerdedir" ifadelerini kullandı.