CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınan randevu aralıklarının 5 dakikaya düşürülmesi hakkında açıklamada bulundu. 

Başkan Çetin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden 10 dakika olan muayene aralığını beş dakikaya düşürmesi kararı doğru değildir. Bu düzenlemenin hem hasta hem hekim açısından birçok soruna yol açtığı ve bu sorunların ilerde daha derinleşeceği gözükmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın beş dakikaya indirdiği muayene randevu aralığı mantığa ve tıp biliminin temel prensiplerine aykırıdır. Bu bir hekimin günlük mesaisinde 96 hastaya bakması anlamına gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği ortalama muayene süresi 20 dakikadır

Hekim hastalık konusunda yeterli veriyi ancak hastanın şikayetini ayrıntılı olarak dinleyerek ve fiziki muayene yaparak elde edebilir. Genel olarak bir hastalığın teşhisi, yüzde 90 hastanın hikayesi ve fizik muayene bulguları ile, yüzde 10’da laboratuvar ve diğer yardımcı tetkikler ile yapılabilir. Hekimlerin beş dakika içerisinde hastanın şikayetini dinleyip, fiziki muayene yapıp, teşhis koyması, reçete düzenlemesi, gerekirse ilave tetkikler için yönlendirme yapması mümkün değildir. Bu durum hastaların etkin şekilde tanı ve tedaviden yoksun kalması anlamına gelecektir. Hekimler için ise bir günde bu kadar fazla sayıda hasta ile ilgilenmek son derece yıpratıcı olacaktır. Sağlıkta beyin göçü hızla bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir.

Diğer pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da palyatif çözümlerle, günü kurtarma zihniyetinin devrede olduğu aşikardır. Bir türlü kontrol altına alınamayan salgın nedeniyle halihazırda sağlık çalışanlarının üçte biri pandemi servislerinde görev yapıyor. Çok sayıda hekim salgın döneminde artan iş yükü, yetersiz ücretlendirme, izin kullanamama ve şiddet gibi sorunlar nedeniyle, istifa yasağının Temmuz ayında sona ermesiyle emekliliğini istedi veya istifa etti.

Sağlık sistemimizin tamamen tıkanma noktasına gelmesini engellemek için sağlık politikalarının arz talep dengesini kuracak şekilde yeniden yapılandırılması kaçınılmazdır. Atama bekleyen yüz binlerce sağlıkçının sisteme dahil edilmesini sağlayacak bir işgücü planlaması ile, dengeli iş yükü dağılımı sağlanmalıdır.

CHP Partisi olarak, sistemin tüm yükünün sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendiği bir sağlık sisteminin adil ve sürdürülebilir olmadığının farkında olarak, iktidarımız da ekonomik koşulları iyileştirilmiş, iş-yaşam dengesi iyi kurulmuş bir sağlık camiası yaratmayı taahhüt ediyoruz"